Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

50 anys d’Educació Especial a Blanes i a la comarca de la Selva (1969-2018)


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/29/2019 02:36:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

projecte pla educatiu de l´entorn50 anys d’Educació Especial a Blanes i a la comarca de la Selva (1969-2018)

Avui s’ha inaugurat una exposició organitzada per la comunitat educativa de l’Escola Ventijol de Blanes amb 500 fotografies que commemoren 50 anys d’atenció a alumnes amb altres capacitats

La Sala Municipal Maria Luisa García-Tornel de Blanes ha allotjat avui al migdia la inauguració oficial d’un esdeveniment que transcendeix l’àmbit d’aquesta població. Es tracta d’una mostra que recull a través de més de mig miler de fotografies els 50 anys d’història d’educació especial per a nens i nenes amb discapacitats intel·lectuals de Blanes, així com procedents de diverses poblacions d’arreu de la comarca de la Selva.


Fotografia de grup participants de la inauguració
La comunitat educativa de l’Escola Ventijol encapçalada pel seu director, Xavier Hernáez, ha encetat el senzill acte oficial, acompanyats de l’alcalde de Blanes, Mario Ros; l’inspector de zona, Joaquim Costa; així com regidors i regidores de l’Ajuntament. L’objectiu de l’exposició, que s’allotjarà en aquest espai municipal tot just fins diumenge vinent, és commemorar el mig segle de vida que s’ha complert en l’atenció d’alumnes amb altres capacitats.

Un extens àlbum familiar amb més de 500 instantànies

La mostra s’ha concebut com un àlbum familiar de fotografies, que procedeixen majoritàriament de l’arxiu de la pròpia escola, i de persones que van participar en el centre. També n’hi ha unes quantes facilitades per l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, i d’altres cedides per particulars per a una ocasió tan especial. Es completa amb altres elements, com ara la gegantona ‘Valentina’, i jocs de psicomotricitat com els que utilitzen els alumnes.


Les fotografies, més de 500, recullen activitats diàries de l’escola com ara festes, sortides, treballs, etc. Val a dir que les més antigues s’han hagut d’escanejar en paper, mentre que a partir de l’any 2000 ja són digitals. L’objectiu de l’exposició no és altre que mantenir la memòria de totes les persones que han estat abans dels actuals membres de la comunitat educativa, per recordar i agrair-los tota la feina.

50 anys d’història de l’educació especial a Blanes i comarca: 1969-2018

Des de l’any 1969 els alumnes amb necessitats educatives especials estaven repartits en aules ubicades en centres ordinaris de Blanes. Així, a l’Escola Joaquim Ruyra van començar el 3 de març de l’any 1969 i s’hi van estar fins el juny de 1971; i a l’antiga Escola Carles Faust van estar-hi des del setembre de 1971 fins el juny de 1983. D’altra banda, val a dir que de 1981 a 1983 van estar en dues ubicacions.


Imatge d'arxiu
A causa de l’increment de l’alumnat que es va registrar llavors, l’any 1982 es va crear el nou Centre d’Educació Especial Mare de Déu de l’Esperança. L’any següent, al 1983, es va passar a dir amb l’actual denominació: Escola d’Educació Especial Ventijol (Brisa). Es tracta d’un centre educatiu i terapèutic que ofereix atenció especialitzada en règim de mitja pensió a alumnes de 3 a 16 anys d’edat, prorrogable fins els 18-21 anys que, per les seves necessitats educatives especials, no poden ser atesos a escoles ordinàries del sector.


Actualment compta amb poc més d’un centenar d’alumnes, que procedeixen majoritàriament de Blanes, però també de diverses poblacions de la rodalia i de la comarca. Els alumnes tenen retards mentals de diferents graus –profund, sever i mitjà-, trastorns del desenvolupament –autisme o psicosi infantil-, o bé poden ser pluri deficients.

Una escola lligada a la història de Blanes i la Selva

Tot visitant l’exposició es pot comprovar com la història de l’Escola d’Educació Especial Ventijol està lligada a la pròpia memòria de Blanes. No tan sols perquè bona part de les famílies dels alumnes són d’aquí, sinó també per les relacions que des d’un bell principi es van establir amb el ric teixit associatiu del municipi en l’àmbit social i cultural.


Justament per aquest motiu, durant aquests dies es preveu que visitin la mostra representants i membres d’aquestes entitats, com per exemple de la Fundació ASPRONIS i Càritas Interparroquial, així com els pares d’antics alumnes, docents i col·laboradors amb què ha comptat el centre. Els horaris de l’exposició sobre els 50 anys de l’Educació Especial a Blanes i a la Selva són: avui divendres de 18 a 20 h; i dissabte i diumenge, 30 i 31 de març, tots dos dies d’11 a 13 h i de 17 a 20 h.



Data de realització: 03/29/2019 | Data de la darrera actualització: 03/29/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300