Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Manaies de Blanes recrearan un autèntic campament romà al Passeig de Mar per Setmana Santa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/10/2019 11:51:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Els Manaies de Blanes recrearan un autèntic campament romà al Passeig de Mar per Setmana Santa

El campament estarà instal·lat el 17 d’abril a la tarda, i formarà part de les cerimònies dels relleus de les capitanes dels Manaies i els Manaies Iuniores els dies 18 i 19 d’abril, respectivament

La Setmana Santa de Blanes comptarà aquest 2019 amb un atractiu nou component afegit en les desfilades que, des de fa més d’una dècada, s’encarreguen protagonitzen els membres de l’Associació Manaies. Es tracta d’un autèntic campament romà que s’instal·larà al Passeig de Mar, i que formarà part de les cerimònies de canvis de capità dels Manaies grans i dels Manaies Iuniores, els dies 18 i 19 d’abril, així com de la processó de divendres sant.


Campament Romà Legió V de l'Associació Manaies de Blanes
instal·lat el passat cap de setmana al Mercat Romà de Llagostera
El campament és el mateix que munta l’Associació Manaies de Blanes quan fan recreacions històriques amb Legió V en diverses localitats, com la que va tenir lloc diumenge passat a Llagostera, amb motiu del Mercat Romà. La mateixa instal·lació que hi haurà la setmana vinent a Blanes s’ha pogut gaudir en espectacles com ‘Emporiae’ a les ruïnes d’Empúries, o bé a la Fira Ibero-romana de Cabrera.

Seguint el criteri que sempre ha caracteritzat a aquesta entitat, el campament és una rèplica històrica que respecta de la manera més fidedigna –salvant la lògica distància del temps i l’espai- la manera com es muntaven en l’època romana. Ocuparà entre 100 i 200 m2 del Passeig de Mar, a l’alçada del Carrer Ample, i es podrà visitar a partir de la tarda del dimecres 17 d’abril i fins el divendres dia 19.


Torre Romana
El campament compta amb diversos elements que ajuden al visitant a fer-se una idea aproximada sobre com eren aquestes instal·lacions. Un dels ingredients que atreu més l’atenció és la rèplica exacta d’una torre romana que destaca per la seva vistositat, així com una tenda de campanya elaborada amb pell autèntica, com fa més de 2000 anys. Completaran el conjunt bancs i taules, així com empallissades.

D’altra banda, una altra novetat de la qual encara no en poden transcendir gaire detalls, perquè es reserva com a sorpresa pel públic assistent a les desfilades dels armats blanencs, és la incorporació d’una nova figura. Es tracta d’una espectacular reproducció d’un nou component que, de ben segur, no passarà desapercebut.

Relleu de les capitanes dels Manaies i els Manaies Iuniores

El campament romà formarà part escènica de les cerimònies de relleu de les capitanes que tindran lloc els dies 18 i 19 d’abril, coincidint amb dijous i divendres sants. El dijous la sortida de la cercavila dels Manaies de Blanes es farà des del campament a les 5 de la tarda, i s’encetarà amb una exhibició de figures al mateix Passeig de Mar.

Des d’aquí, els 40 armats emprendran la cercavila en direcció al domicili del capità que rellevarà la fins ara capitana de la formació, Magda Gascon. El nou comandament viu al barri de Mas Enlaire i, després que hagi tingut lloc la cerimònia del canvi, la cercavila tornarà en direcció al centre del municipi pels carrers Anselm Clavé i Muralla, passaran per l’emblemàtica Roca de Sa Palomera i tornaran al campament. Allà faran de nou la representació de diverses figures i tot seguit emprendran el recorregut pels carrers més cèntrics del nucli històric, un erràtic caminar conegut popularment com la cercavila del gat i la rata, perquè no està definit prèviament.


L’endemà divendres la capitana dels Manaies Iuniores, Elena Canosa, passarà el relleu al seu successor en una cerimònia que començarà a les 12 del migdia. El punt de sortida serà, com és habitual, l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample, i des d’allà es desfilarà en direcció al campament romà, on es farà la cerimònia del canvi de comandament. Després, es farà una cercavila pels carrers del centre de Blanes.

El Campament Romà, preàmbul de la Processó del Sant Crist de divendres

El campament romà també serà el punt de partida del tercer ingredient de la Setmana Santa blanenca on intervenen els Manaies de Blanes. Es tracta de la Processó del Sant Crist, que tindrà lloc divendres sant. A les 9 de la nit es farà una exhibició de figures davant del campament del Passeig de Mar.


Posteriorment, a les 21’20 h, sortiran fins arribar a la Plaça de l’Església perquè a les 21’30 h tingui lloc l’habitual cercavila a pas lleuger de l’Anunci de la Processó, que tornarà de nou al lloc d’origen. Finalment, els Manaies de Blanes encapçalaran la Processó del Sant Crist que començarà al punt de les 10 de la nit.
Data de realització: 04/10/2019 | Data de la darrera actualització: 04/10/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300