Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes comença a viure la Setmana Santa amb el muntatge del Campament Romà dels Manaies


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/17/2019 05:44:04 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes comença a viure la Setmana Santa amb el muntatge del Campament Romà dels Manaies

Avui s’ha fet la seva instal·lació, ubicada al Passeig de Mar a l’alçada del Carrer Ample, i es podrà visitar fins la nit del proper divendres 19 d’abril

Blanes ha començat a viure la Setmana Santa 2019 amb la preparació d’un dels primers ingredients populars que des de fa gairebé 20 anys no falta mai a la seva cita amb aquest període festiu, i que ha esdevingut un dels seus principals atractius. Es tracta de la cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies, que tindrà lloc demà dijous entre la tarda i el vespre.


Muntatge del Campament Romà dels Manaies de Blanes
Enguany una de les principals novetats –que no l’única- és el muntatge d’un Campament Romà situat al Passeig de Mar, a l’alçada del Carrer Ample. Avui al matí els membres de l’Associació Cultural dels Manaies de Blanes han procedit a la seva instal·lació, de manera que des d’aquesta tarda i fins la nit del proper divendres 19 d’abril es podrà visitar des de l’exterior.

Recreació fidedigna dels autèntics Campaments Romans de fa 2000 anys

Demà dijous, des de les 10 del matí i fins les 2 del migdia, tothom qui vulgui s’hi podrà acostar per veure com els Manaies –inclosos alguns dels components dels Manaies Iuniores- fan vida quotidiana. Els principals ingredients que més criden l’atenció del campament –que ocupa uns 200 m2- són la rèplica exacta d’una torre romana, una tenda de campanya amb pell autèntica i l’empallissada que rodeja tota la superfície per impedir que ningú no pugui entrar. Completen el recinte bancs, taules i altres elements que transporten al visitant a 2000 anys enrere.


Els campaments eren la base de sortida per combatre l’enemic, un lloc segur on poder replegar-se, on s’hi deixaven els equipatges i guàrdies per protegir-lo. L’avantatge, fins i tot amb efectius reduïts, era que d’aquesta manera la legió quedava expedita, és a dir: no havia de portar tota la impedimenta a sobre. Pel contrari, mentre els legionaris estaven en marxa hi havia ‘impedita’, és a dir: estaven destorbats per la càrrega personal de cada legionari, que també havia de transportar les estaques de protecció, així com altres elements de defensa.

Cerimònies de relleu de les capitanes dels Manaies de Blanes i els Iuniores

El Campament Romà és el mateix que utilitzen els manaies quan fan recreacions històriques amb Legió V Macedònia, i centrarà l’interès de les dues cerimònies de canvis de capitans previstes per demà dijous i l’endemà divendres. Dijous la cerimònia s’encetarà a 2/4 de 5 de la tarda, amb una espectacular novetat que fins demà no es desvetllarà.

Després, a les 5 de la tarda, la comitiva sortirà des del campament del Passeig de Mar en direcció al domicili del nou comandament, al bari de Mas Enlaire. La fins ara capitana, Magda Gascón, donarà el relleu al futur capità, i pels volts de les 6 de la tarda sortiran tots plegats de nou en direcció al nucli històric de la vila, on faran una completa cercavila


L’endemà divendres, 19 d’abril, a les 12 del migdia serà el torn dels Manaies Iuniores. Els nois i noies sortiran des de l’Arc dels Copatrons del Carrer Ample i aniran en direcció al Campament Romà del Passeig, on l’actual capitana, Elena Canosa, farà el relleu amb el nou, i tot seguit hi haurà la cercavila per diversos carrers del nucli històric, finalitzant de nou al punt de partida.
Data de realització: 04/17/2019 | Data de la darrera actualització: 04/17/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300