Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Aplec del Vilar, festa local a Blanes, s’ha sumat a la Commemoració dels 700 anys de l’Església Santa Maria


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/23/2019 02:25:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOL’Aplec del Vilar, festa local a Blanes, s’ha sumat a la Commemoració dels 700 anys de l’Església Santa Maria

Amb motiu d’aquesta efemèride, la missa que ha centrat la celebració d’aquesta tradició, amb més de 400 anys d’història, l’ha presidit el bisbe de Girona, Francesc Pardo

Aquest 2019 la celebració d’una de les festes populars blanenques més emblemàtiques de Blanes, l’Aplec del Vilar –una de les dues festes locals de la població-, ha estat marcada per dos fets que han contribuït a què hagi estat diferent als darrers anys. La diferència més destacada és que s’ha sumat als actes commemoratius dels 700 anys que es compleixen enguany d’ençà que es va erigir la Parròquia Santa Maria.


L'alcalde i regidors, Cossos de Seguretat, el Bisbe de Girona,
capellans oficiants i membres Obreria del Vilar
Per això la missa solemne concelebrada, que centra l’Aplec del Vilar a 2/4 d’1 del migdia, l’ha presidit avui amb caràcter excepcional el bisbe de Girona, Francesc Pardo i Artigas. No ha estat la primera vegada que ha assistit a la festa popular. El darrer cop va ser al 2016, per un altre motiu molt assenyalat: la celebració de l’Any Sant de la Misericòrdia, un temps especial de gràcia i perdó que l’església universal va estar vivint fa tres anys.

Atès que en l’Any Sant de la Misericòrdia la indulgència adquireix una rellevància particular, el bisbe va designar 13 temples de la Diòcesi de Girona on es podia rebre aquesta indulgència, i un d’ells va ser el Santuari del Vilar. Avui dimarts Francesc Pardo ha tornat a l’emblemàtica ermita blanenca per commemorar els 700 anys de la parròquia més antiga del municipi.


Val a dir que, al llarg d’aquest 2019, el bisbe encara tornarà a Blanes dues vegades més per accentuar encara més la celebració dels set segles de l’Església Santa Maria. La següent ocasió serà el dia central de la Festa Major de Blanes, el 26 de juliol, quan presidirà la missa en honor a la patrona del municipi, Santa Anna, i la tercera el 12 d’octubre, quan encapçalarà la Trobada Anual de l’Hospitalitat de Lourdes.

Actes religiosos amb l’Ajuntament de Blanes i l’Obreria del Vilar

L’Ofici Solemne de l’Aplec del Vilar ha tingut lloc a 2/4 d’1 del migdia, i ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Blanes, Mario Ros, acompanyat de regidors i regidores del consistori. També l’han encapçalat els membres de l’Obreria del Vilar, així com representants dels cossos de seguretat i emergència que operen a Blanes: Policia Local, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.


L’Obreria del Vilar, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, ha organitzat el programa d’activitats de l’aplec, que s’ha encetat a les 11 del matí amb una missa en sufragi de tots els benefactors i devots de la Mare de Déu del Vilar. Després de la missa oficiada pel bisbe, la celebració religiosa haurà continuat a la tarda, amb un rosari i novena a la Mare de Déu, salve i comiat, i per últim s’ha programat una audició de sardanes amb la Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes a 2/4 de 6.


L'alcalde de Blanes, Mario Ros, amb el bisbe de Girona, Francesc Pardo
Amb l’objectiu de facilitar l’accés fins al santuari a tothom qui volgués anar-hi, s’ha posat en marxa un servei d’autocars amb viatges d’anada i tornada tot el dia, amb sortida a la cèntrica Plaça de Catalunya, i amb parada en diversos indret d’arreu del municipi. En total s’havien programat 10 viatges d’anada i uns altres 10 de tornada: el primer ha marxat de Blanes a 2/4 de 10 del matí, i el darrer estava previst que sortís del Santuari cap a la població a les 7 de la tarda.

L’Aplec del Vilar, una festa que es remunta al segle XVII

L’altra fet destacat que ha marcat la celebració de l’Aplec del Vilar d’enguany ha estat la data en què ha coincidit aquest 2019. I és que aquesta festa 100% blanenca –és una de les dues festes locals oficials en què és festiu al municipi- se celebra cada any en funció del calendari, i no pas en una data concreta que es repeteixi en cada anualitat.

S’escau l’endemà de Dilluns de Pasqua, i per tant tradicionalment marca la finalització de la Setmana Santa a Blanes, amb un dia afegit de festa al llarg pont d’aquestes vacances. El calendari, però, ha provocat que en aquesta ocasió l’Aplec del Vilar hagi coincidit amb una altra festa molt assenyalada arreu de Catalunya: la Diada de Sant Jordi.


Esplanada del Santuari del Vilar
L’Aplec del Vilar és una tradició que es remunta al segle XVII, i per tant compta amb més de 400 anys d’història. S’emplaça a l’emblemàtic paratge del Santuari del Vilar, i aquest dia l’aprofiten molts blanencs per passar un dia a l’aire lliure, ja que està situat als afores del nucli urbà. La tradició, que avui dia ha perdut força adeptes, marca que les famílies i amics es portin el dinar i els comparteixin en aqueta jornada de lleure, propiciant una de les imatges més típiques que es recorda.Data de realització: 04/23/2019 | Data de la darrera actualització: 04/23/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300