Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Primers preparatius per celebrar el 10è aniversari del projecte solidari Blanes-Kuwonku a Gàmbia


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/08/2019 01:34:10 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

KUWONKUPrimers preparatius per celebrar el 10è aniversari del projecte solidari Blanes-Kuwonku a Gàmbia

La Biblioteca Comarcal de Blanes allotja durant aquest mes de maig diverses activitats relacionades, que es van encetar ahir dimarts amb la inauguració d’una exposició

El gener de l’any 2010 el matrimoni blanenc format per Pere Gual i Roser Bitlloch va fer la seva primera visita a Kuwonku, a Gàmbia. Ho van fer com a turistes acompanyats d’en Maddi Kanteh i va significar l’inici del la ONG ‘Blanes-Kuwonku’. El projecte, mirat amb la perspectiva dels 10 anys passats, no s’ha quedat tan sols en l’àmbit agrícola per cultivar arròs i blat de moro: ha transcendit molt més enllà.


Roser Bitlloch i Pere Gual durant l'acte inaugural
Mitjançant un conveni amb el Ministeri de Salut de Gàmbia, l’ambulatori que feien funcionar a Kuwonku es va declarar oficial, i diferents professionals sanitaris de Catalunya hi ha fet estades de cooperació. L’any 2013 el govern de Gàmbia va nomenar dos infermers fixos que donen servei a l’ambulatori. Amb l’ajut d’una Associació de Metges i la col·laboració d’un laboratori, ajuden a mantenir-lo de manera regular, amb aportacions anuals de medicaments i aparells sanitaris.

Al llarg del temps s’han comprat molins que serveixen per pelar i moldre arròs, premsar els cacauets per obtenir oli, pelar el blat de moro, fer farines i d’altres per facilitar una de les feines de les dones. Els habitants de Kuwonku es fan càrrec de la gestió de la Cooperativa i, amb els beneficis obtinguts a la premsa d’oli de cacauet per fer la seva salsa típica.


Paral·lelament, també s’ha treballat en d’altres àmbits, com ara la ramaderia, la instal·lació de panells solars i una bomba per donar més cabal d’aigua al poble. Un altre punt destacat ha estat el projecte escola, que ha comptat amb la participació de grups escoltes de Blanes (l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa) i de Barcelona (Mare de Déu de Núria), així com –en l’àmbit esportiu- d’un grup de jugadores de bàsquet de Sant Cugat.

Preàmbul del 10è aniversari del Projecte Blanes-Kuwonku

La ONG ‘Blanes-Kuwonku’ complirà doncs l’any vinent els seus primers 10 anys d’una vida molt intensa. Per aquest motiu, per anar fent boca i preparar un aniversari tan assenylat, l’entitat està participant durant tot aquest mes de maig al projecte ‘Promocionem la Cultura, Fomentem la Lectura’ que impulsa la Biblioteca Comarcal de Blanes amb diverses activitats.


Roser Bitlloch, Pere Gual i Gemma Ciuró
La primera d’elles va tenir lloc ahir al vespre, amb la inauguració d’una exposició que s’allotjarà al vestíbul de la Biblioteca Comarcal fins al 31 de maig, amb material de l’entitat. L’acte d’inauguració el van encapçalar la directora del servei, Gemma Ciuró, així com Pere Gual i Roser Bitlloch, que encapçalen el projecte solidari des de fa una dècada. A banda de poder revisar visualment la trajectòria de l’entitat a través d’un recull de fotografies, a l’exposició també hi ha objectes i llibres relacionats amb l’activitat que s’hi desenvolupa.


Tanmateix, els visitants de l’exposició poden contribuir a l’activitat de la ONG de dues maneres possibles. Una d’elles és amb el mercat de llibres de segona mà, fruit de la donació d’una simpatitzant de l’entitat. Es venen al preu d’1 €, però s’hi pot afegir la voluntat. L’altra mitjà és comprant alguna de les escultures fetes amb fang per l’artista Ane Marie Prüfer, que les ven al preu de 15 €. Paral·lelament, també es recullen medicaments per l’ambulatori de Kuwonku a la biblioteca.

Altres activitats durant aquest mes de maig a la Biblioteca Comarcal

Al llarg dels propers dies la Biblioteca Comarcal allotjarà d’altres activitats relacionades amb la ONG. Així, el dijous 16 de maig a les 10 del matí es farà el lliurament de material escolar reciclat i fabricat pels alumnes de sisè del Col·legi Cor de Maria, elaborats exclusivament per a l’Escola de Kuwonku.


L’endemà divendres, 17 de maig, en aquest cas a les 8 del vespre, tindrà lloc l’Assemblea Anual de l’entitat, oberta tant per a socis com per a simpatitzants. Per últim, el divendres 24 de maig a les 6 de la tarda es dedicarà la sessió del Club de Jocs de Taula a jocs africans i ambientats a Àfrica.Data de realització: 05/08/2019 | Data de la darrera actualització: 05/08/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300