Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Passeig de Mar de Blanes s’omple amb més de 1.500 escolars en la IV Cloenda del Taller ‘Dansa a les Escoles’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/31/2019 12:29:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El Passeig de Mar de Blanes s’omple amb més de 1.500 escolars en la IV Cloenda del Taller ‘Dansa a les Escoles’

L’Esbart Joaquim Ruyra l’ha impartit en tots els centres de primària de Blanes, culminant una campanya d’inclusió de la dansa d’arrel a les escoles com a eina educativa pels mestres

Al llarg de bona part del matí d’avui divendres el Passeig de Mar de Blanes s’ha omplert amb més de 1.500 escolars que participaven en una experiència que ja s’ha guanyat un lloc a l’agenda d’entre finals de maig i principis de juny. Es tractava de la IV Cloenda del Taller ‘Dansa a les Escoles’, que ha impartit per quarta edició consecutiva l’Esbart Joaquim Ruyra.


L’activitat significa la culminació d’una campanya d’inclusió de la dansa d’arrel, no tan sols com a fet folklòric, sinó com a eina educativa a l’abast dels mestres. Han participat alumnes de primer a quart d’educació primària infantil de tots els centres educatius de primària, incloent nois i noies del Centre d’Educació Especial Ventijol, com una explícita experiència de dansa inclusiva.

Al llarg del curs escolar s’han estat assajant danses d’arrel tradicional del patrimoni català a les aules blanenques. Els més de miler i mig de nois i noies han ocupat avui al matí la part central del Passeig Cortils i Vieta, uns 2.000 m2, recolzats pels aplaudiments de centenars de pares i mares, amics i familiars que també s’hi ha concentrat per assistir com a privilegiat públic de l’experiència.

Totes les escoles de primària de Blanes participen en l’experiència

Els 10 centres educatius de primària de Blanes que han participat en la IV Cloenda del Taller ‘Dansa a les Escoles’ han estat: Carles Faust, Sa Forcanera, Quatre Vents, Napoleó Soliva, Pinya de Rosa, Mossèn Joan Batlle, els Col·legis Cor de Maria i Santa Maria, i el Centre d’Educació Especial Ventijol. Les danses que han interpretat els joves balladores han estat prou variades.


Així, han interpretat “La Bolangera”, “La soliplanta”, “El rolletó”, o bé el ‘Ball de Nans Vell de la Patum de Berga”. En aquesta darrera dansa algunes escoles fins i tot han estrenat capgrossos que han elaborat els mateixos alumnes a les seves aules. D’altra banda, també s’han inclòs dos fragments del “Ball de Morratxes de Blanes”, que han interpretat de manera conjunta totes les escoles.

L’objectiu del taller de danses que s’imparteixen als centres escolars és donar a conèixer un patrimoni i una manera d’entendre la tradició d’arreu dels Països Catalans, a través de les seves danses i melodies més representatives. Alhora, també es vol facilitar tot un seguit de material a mestres i professors perquè, si ho creuen convenient, ho utilitzin com a eines pedagògiques.


La ballada col·lectiva d’avui al matí ha comptat com element qualitatiu, respecte les danses practicades a les escoles, amb la interpretació en directe de la música, amb una formació feta expressament per a cada cloenda que s’ha celebrat fins ara. Una cobla en petit format amb prestigiosos músics de folk, com són Marcel Casellas (direcció i contrabaix); Carol Duran (violí i veu); Toni Rocosa (clarinet i tenora); i Marçal Ramon (acordió diatònic).

L’Esbart Joaquim Ruyra fa un important desplegament per donar cobertura a la campanya, especialment amb motiu de la cloenda, on 40 monitors i monitores de l’entitat ajuden a la mainada a situar-se i preparar-se per intervenir. També és clau la implicació i col·laboració dels mestres i personal docent dels centres, sense els quals l’activitat no seria possible que reeixís.

La cloenda d’avui s’ha englobat enguany com un dels actes inclosos a la campanya ‘Danses al Carrer’, impulsada per l’Esbart Joaquim Ruyra, que l’any 2018 va celebrar ja els 55 anys de fundació. A banda de la coordinació i organització a càrrec de la veterana entitat cultural, també s’ha comptat amb la col·laboració del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i l’obra social de ‘la Caixa’.


L'alcalde de Blanes, Mario Ros, i la presidenta
de l'Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon
Al terme de l’acte l’alcalde de Blanes en funcions, Mario Ros, acompanyat de la presidenta de l’Esbart Joaquim Ruyra, Anna Turon, i altres regidors del consistori, han encapçalat el lliurament d’obsequis de record a representants de tots els centres educatius. També ha participat Marc Reixach en representació de l’obra social ‘la Caixa’.Data de realització: 05/31/2019 | Data de la darrera actualització: 05/31/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300