Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un treball escolar conclou que a Blanes hi ha un 3’13% dels carrers amb noms de dones i un 30’20% d’homes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/13/2019 05:57:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DONA - PROJECTE DONAUn treball escolar conclou que a Blanes hi ha un 3’13% dels carrers amb noms de dones i un 30’20% d’homes

L’han realitzat els alumnes de cinquè de l’Escola Joaquim Ruyra, que han presentat les seves conclusions a l’alcalde i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania en funcions, Mario Ros

El treball dels alumnes ha partit d’una pregunta bàsica: Hi ha igualtat als noms dels carrers de Blanes ?. Per contestar-la, l’alumnat de cinquè curs de l’Escola Joaquim Ruyra –que tenen entre 10 i 12 anys d’edat- ho ha investigat formant part del projecte DONA’m, i van classificar els noms dels carrers: dones, dones deïtat (és a dir, relacionades amb la religió, majoritàriament santes), homes, homes deïtat i d’altres.

Després de fer el llistat, van calcular els tants per cent, i les conclusions han demostrat el què d’antuvi ja s’esperaven: que no hi ha igualtat en els noms dels carrers de Blanes. El projecte l’ha desenvolupat l’alumnat amb l’ajut de les respectives famílies, professorat i tutora, i els resultats més destacats són els següents :

Classificació dels Noms dels Carrers de Blanes :

Dones: 0’67 %
Dones Deïtat: 2’46 %
Homes: 23’04 %
Homes Deïtat: 7’16 %
Altres: 66’60 %

Suport de l’Arxiu Municipal de Blanes

La investigació, però, no es va quedar aquí. Per aprofundir encara més en la matèria, es van adreçar a l’Arxiu Municipal de Blanes. Allí se’ls va explicar que la història de la vila està farcida de dones que han transcendit al llarg del temps, algunes de les quals –com per exemple la pintora Maria Teresa Bedós- ja compta amb un carrer dedicat a la seva memòria.
Amb l’ajuda dels tècnics de l’arxiu –els alumnes destaquen sobretot l’ajuda que van rebre de l’historiador Aitor Roger-, van descobrir un ric llistat de dones potser més anònimes, però que també des del seu respectiu àmbit han contribuït a la història i la vida local. Així, hi ha per exemple Leonor Benet, aficionada al Club Deportiu Blanes de futbol; Maria Castanyer, poetessa, escriptora i pregonera de la Festa Major de Blanes; la primera alcaldessa de la segona etapa democràtica del segle XX, Maria Dolors Oms; o bé Maria Ribas, qui va ser secretària del president de la Generalitat de Catalunya.
L’alumnat encara va voler anar més enllà, al adonar-se de la injustícia que les dones no comptin amb carrers al seu municipi. Per això, es van interessar per saber com s’ha de fer per corregir-ho. Va ser així com se’n van assabentar que a l’Ajuntament de Blanes hi ha la Comissió del Nomenclàtor, de la qual en forma part precisament l’Arxiu Municipal. Una de les principals regles que mena la normativa és que han d’haver passat almenys cinc anys d’ençà del seu traspàs, ja que es considera que no es pot donar un nom de carrer a una persona coetània.

Presentació de l’estudi a l’Ajuntament de Blanes

Per si això no fos prou significatiu, els nois i noies s’han assabentat d’una altra qüestió a tenir en compte en el seu objectiu que hi hagi més carrers que portin nom de dones. Els ho ha explicat l’alcalde de Blanes i regidor d’Acció Social, Igualtat i Nova Ciutadania en funcions, Mario Ros. Els alumnes, acompanyats de la seva tutora, Eva Delgado, han fet arribar el seu treball al batlle en una trobada allotjada a la Sala de Plens.
Mario Ros els ha confirmat que hi ha una qüestió que també dificulta que es pugui canviar el % de carrers que duguin noms de dones: ara per ara no hi ha la perspectiva de posar en marxa cap Pla Parcial a Blanes que signifiqui haver de posar noms a nous vials. El darrer que s’està acabant d’urbanitzar, el de Costa Brava, ja fa anys que els té els noms adjudicats.Data de realització: 06/13/2019 | Data de la darrera actualització: 06/19/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300