Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes presenta un llibre que analitza la relació entre l’església, la parròquia i la societat a Blanes al segle XX


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/14/2019 02:04:01 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOBlanes presenta un llibre que analitza la relació entre l’església, la parròquia i la societat a Blanes al segle XX

És el novè volum de la col·lecció ‘Fons de l’Arxiu’, i complementa l’exposició que s’allotjarà a la Sala M. Luisa García-Tornel per commemorar els 700 anys de la Parròquia Santa Maria

Avui al migdia s’ha presentat el llibre-catàleg ‘Església, Parròquia i Societat a Blanes al segle XX’, un complement de l’exposició que commemora els 700 anys de la fundació de la Parròquia Santa Maria. Precisament per aquest motiu l’acte ha tingut lloc on s’allotja la mostra, la sala municipal Maria Luisa García-Tornel, on es podrà visitar fins al 28 de juliol.


Aitor Roger, Domnina Rodríguez, Josep Trias, Enric Roura
Mario Ros i Toni Reyes
La presentació l’han encapçalat l’alcalde en funcions, Mario Ros, acompanyat de l’arxiver municipal, Toni Reyes; membres de la Comissió dels 700 Anys –Josep Trias, Domnina Rodríguez i Enric Roura ; i el tècnic de l’arxiu i co-autor dels textos del llibre, Aitor Roger. El treball, que inclou una completa col·lecció de fotografies –cessions de particulars i del fons documental de l’arxiu-, és el novè volum de la col·lecció Fons de l’Arxiu.

La relació entre l’església, la parròquia i la societat a Blanes al segle XX

El llibre fa una primera aproximació sobre la significació de l’església i la parròquia en la societat blanenca del segle XX, i se n’han editat 400 exemplars. Els autors consideren que el pes que ha tingut l’església en l’àmbit social és inqüestionable, havent influït en una gran quantitat d’àmbits ja no tan sols durant el passat segle, sinó des de la seva mateixa constitució mil·lenària.


La intenció dels autors, però, no ha estat entrar-hi en profunditat, sinó més aviat donar unes pinzellades generals que permetin emmarcar convenientment el material gràfic. En aquest darrer sentit, des de l’Arxiu Municipal s’ha agraït en especial la gran quantitat de material fotogràfic que han pogut obtenir a partir d’una crida ciutadana que, des del principi, s’ha configurat com la font o el corpus principal del catàleg.

Un repàs que inclou cinc períodes històrics al segle XX

Consta de cinc grans apartats que corresponen a sengles períodes històrics emmarcats en el segle XX. Primer es parla de l’església de preguerra, després durant el conflicte bèl·lic de la Guerra Civil, i posteriorment analitza com va evolucionar durant la postguerra i la recristianització de la societat, volguda o fingidament per necessitat. Els dos darrers apartats tracten sobre l’obertura de l’església amb el Concili Vaticà II i els anys successius; i finalment es parla sobre festes col·lectives i rituals de traspàs.


És precisament en aquest últim apartat, nodrit per cessions de particulars i del propi i extens fons fotogràfic de l’arxiu, on tot el què es presenta s’humanitza i va més directament al cor del públic visitant. I és que la gent que ja té una edat, aviat s’hi podrà reconèixer –sigui de Blanes o d’on sigui- i podrà bussejar en els propis records lligats amb celebracions religioses públiques o privades, aquelles fotografies que immortalitzen generalment moments de felicitat amb la família. Per lògiques qüestions d’espai, el llibre-catàleg reuneix una major quantitat d’instantànies que no pas a l’exposició, on també hi ha una projecció de les mateixes a través d’una pantalla de televisió.

Llibres del Fons de l’Arxiu Municipal

L’Ajuntament de Blanes, després d’iniciar les Publicacions Municipals de Blanes amb les col·leccions anomenades ‘Cortils i Vieta’, ‘Clàssics Blanencs’ i ‘Lectura Popular Blanenca’, va decidir crear dues noves col·leccions centrades en l’Arxiu Municipal: la d’Opuscles de l’Arxiu i la de Fons de l’Arxiu. La primera va néixer amb la voluntat d’aplegar estudis rellevants sobre la ciutat de format reduït, i la segona va sorgir amb la voluntat de donar a conèixer els fons documentals que conserva el servei.


Al llarg de gairebé dues dècades l’Arxiu Municipal ha anat reunint una gran diversitat de fons. Una part d’aquesta documentació prové del què ha generat el mateix Ajuntament des de l’època medieval fins als nostres dies. L’altra prové de les donacions i cessions de caràcter privat. Aquesta política ha conduit a poder salvaguardar fins a un centenar de fons diferents, que procedeixen igualment d’una gran varietat de fonts.

Es tracta de material que prové d’associacions, empreses, comerços, masos, de caràcter personal, judicials i/o patrimonials. En aquests fons s’hi ha inclòs manuscrits en paper o pergamí, impresos, gravats, fotografies, pel·lícules, cartografia, plànols o documents sonors. Tot aquest material són la base del coneixement de la història de Blanes i, al mateix temps, formen part de la memòria col·lectiva de la comunitat.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/14/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300