Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Milers de persones visiten les ‘Estores de Corpus’ de Blanes, realitzades amb 20.000 flors i altres materials


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/24/2019 10:26:36 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

ESTORES DE CORPUS ASSOCIACIOMilers de persones visiten les ‘Estores de Corpus’ de Blanes, realitzades amb 20.000 flors i altres materials

Els carres del centre van bullir d’activitat aquest diumenge amb la confecció i visita de les ‘Estores de Raval’, dissenyades per artistes blanencs i una entitat italiana d’art efímer

Aquest passat diumenge, mentre l’ocasional espetec de pólvora recordava la imminent revetlla de Sant Joan, el centre de Blanes va viure un altre tipus de sensacions més aromàtiques. Eren les populars Catifes de Corpus que, una vegada més, han organitzat des de l’Associació d’Estores de Raval de Blanes, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, amb prop d’1 km de recorregut.


Estores de Raval 2019
Fa temps que s’encarreguen d’aquesta tradició recuperada en la història del temps, molt apreciada a Blanes. La gaudeixen principalment els blanencs i blanenques, però també els visitants que ocasionalment també s’afegeixen amb els voluntaris i voluntàries per omplir els dissenys de les estores però que, sobretot, el què fan és passejar-se a munt i a vall per admirar-les i immortalitzar les imatges.


A més a més, el pont propiciat per la festivitat de Sant Joan, va provocar que ahir fossin milers les persones que van gaudir de les estores. Des de fa tres anys, facilita molt que es puguin admirar el fet que s’ha variat el recorregut dels carrers entre Raval i el centre de la vila on s’emplacen. Baixen des de la Plaça de l’Església pel Carrer Nou, omplen d’art i coloraines un tram del Carrer Ample, continuen per Raval, la Plaça Mossèn Joan Quer i l’interior de l’Església Santa Maria.

Commemoració dels 700 Anys de la Parròquia Santa Maria

Aquest any, la principal temàtica que reflectien els dibuixos de les estores s’han afegit als actes commemoratius dels 700 Anys de la Parròquia Santa Maria que se celebren coincidint amb el 2019. Per això, la catifa que s’acostuma a dibuixar a l’entrada del temple, enguany ha reproduït l’edifici que allotja la parròquia, que antigament era el Palau-Castell dels Vescomtes de Cabrera.


Estora de l'entrada de la Parròquia Santa Maria
La resta de les composicions, majoritàriament, van fer al·lusió a alguna temàtica relacionada amb la Parròquia Santa Maria. Una d’elles és la que encapçalava el capdamunt del Carrer Nou, que reproduïa els púlpits dissenyats per Antoni Gaudí que hi havia fa molt temps a l’església, desapareguts avui dia per l’incendi que va patir el temple el 22 de juliol de l’any 1936, tot just esclatar la Guerra Civil.

Dissenys d’artistes locals i una entitat italiana d’art efímer

Les estores les han dissenyat una vegada més diversos artistes, majoritàriament nascuts o relacionats amb Blanes. Aquesta tradició s’ha mantingut els darrers anys, afegint un element qualitatiu al propi espectacle de les catifes. En aquesta edició del 2019 han col·laborat dissenyant i confeccionant les respectives estores els i les artistes Joan Pujol, Narcís Balmanya, Brenda Caballero, Joel Ristol, Jordi Boronat, Zaida Pulido, Judit Escayola, Èrica Simon, Ma Àngels Maresma, Víctor Catalan, Joan Torner, Susanna Martín, David de la Fuente, Montse Rocabert i Els PIM.


Una altra aportació molt especial és la que s’ha encarregat de fer l’ Associacione CulturArte di Noto, un col·lectiu italià que cultiva l’art efímer, i a qui l’Associació d’Estores de Raval de Blanes han convidat a participar recíprocament al la confecció que els blanencs i blanenques, en el seu moment, ja van fer a Itàlia. L’entitat de Noto també va protagonitzar dissabte al matí un Taller de Confecció d’Estores a la manera italiana.


Taller de l'Associacione CulturArte di Noto
Se’n va encarregar d’impartir el taller l’artista Valentina Mammana, ajudada per quatre membres més de l’entitat que han viatjat fins a Blanes per confeccionar una estora. Van poder participar-hi gent de totes les edats, que van poder apreciar les diferències que hi ha entre les estores que es fan aquí i les italianes. Una de les principals és que tan sols utilitzen flors.

20.000 flors i quilos de diferent tipus de material

Per a la confecció de les estores d’enguany, l’associació ha emprat 20.000 flors, i centenars de quilos de diferent material natural. Les flors són clavells de diferents colors, dels quals se n’aprofita tot: la tija, el capoll i els pètals. També hi havia terra volcànica, que s’ha utilitzat per omplir l’edifici de l’església a l’interior del temple, i que es va portar de Tenerife.


Altres materials han estat la clova de pinyó, carbonat calci, podrit de castanyer (és a dir: terra vegetal), així com bruc i flocs tenyides de diferents colors. De fet, val a dir que segons explica la presidenta de l’Associació d’Estores de Raval de Blanes, Roser Divison, durant tot el mes de maig han estat tenyint els flocs amb un pacient ritual per poder tenir els colors de la paleta sorgits de la fusta.

I és que els preparatius s’inicien a principis d’any, començant a cercar artistes que volguessin contribuir amb les seves creacions. En la fase final d’aquests darrers dies, al llarg de la setmana passada ja es va dibuixar i omplir l’única estora que podia quedar preservada, la de l’interior de l’església.

Intenses jornades de frenètica activitat

Dissabte a les 9 del matí va arribar el camió amb les 20.000 flors, i al llarg de la tarda es van començar a desfullar mentre, paral·lelament, s’iniciaven els dibuixos sobre els carrers fins acabar la jornada. L’endemà diumenge, un cop es va poder tancar la circulació del Carrer Ample, es van dibuixar les estores que van lluir en aquest vial mentre la resta ja les començaven a omplir les diferents brigades.


Eren veïns i veïnes voluntàries, familiars, coneguts dels artistes i col·laboradors ocasionals que van encarregar-se d’aqueta tasca fins al migdia. Finalment, a 2/4 de 7 de la tarda, la Processó de Corpus va culminar tot aquest esforç esmerçat, quan la comitiva passa per sobre les estores, donant sentit a perquè se li diu art efímer.Data de realització: 06/24/2019 | Data de la darrera actualització: 06/24/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300