Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ret homenatge a Dolors Ribas pels més de 40 anys dedicats a la dansa amb l’Escola de Dansa Esclat


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/01/2019 11:34:18 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes ret homenatge a Dolors Ribas pels més de 40 anys dedicats a la dansa amb l’Escola de Dansa Esclat

El reconeixement se li va fer dissabte passat, amb motiu de la Gran Gala de l’escola que es va allotjar al Teatre de Blanes, amb la representació de ‘Don Quixot’ i ‘Entre dos mares’

El Teatre de Blanes va acollir dissabte passat un sentit homenatge a Dolors Ribas i Llorens, fundadora de l’Escola de Dansa Esclat de Blanes. El reconeixement es va fer coincidint amb la Gran Gala de final de curs, que enguany va ser més especial que mai. Tot just començar la funció de les 7 de la tarda, abans de l’espectacle, es va aprofitar per fer pública aquesta distinció.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, Dolors Ribas i Quique Pérez
L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i Quique Pérez en representació de l’actual direcció de l’escola, van encapçalar el senzill acte de reconeixement, que va agafar per sorpresa a Dolors Ribas, visiblement emocionada. En nom de l’escola li van lliurar un ram amb 43 roses, una per cada any de dedicació, mentre que l’alcalde li va fer entrega d’una reproducció en ceràmica de l’escut oficial de l’Ajuntament de Blanes, enmig d’un esclat d’aplaudiments del públic.

Més de 4.300 alumnes han passat per l’Escola Esclat en més de 40 anys

En la placa de l’obsequi institucional es recordava el motiu d’aquest reconeixement: 43 anys dedicats al món de la dansa, a través de l’Escola de Dansa Esclat, que va fundar al 1976. El curs passat 2018-2019, el llegendari centre d’arts escèniques va reprendre les classes sota la nova direcció artística de la ballarina internacional blanenca Natàlia Pérez, qui també n’és exalumna.


Dolors Ribas i Llorens va fundar l’Escola de Dansa Esclat l’any 1976, i va ser el primer centre dedicat a aquesta art escènica que va obrir les seves portes al municipi de Blanes. Al llarg de tots aquests anys han passat per les seves aules més de 4.300 alumnes, molts dels quals –com és el cas de l’actual directora artística- han traspassat fronteres i han dut el nom de Blanes molt lluny, arreu del món fins i tot.

Cantant dels ’16 Jutges’ abans de crear l’escola

Ara bé, la fundadora de l’escola no és ballarina. L’afició a la dansa li venia de lluny, però abans va ser una de les cantants dels ’16 Jutges’, de la mà de Josep Maria Espinàs. Va dedicar una etapa de la seva vida al llegendari grup que cantava en llengua catalana, i del qual en van formar part Maria del Mar Brunet, Lluís Llach o Guillermina Motta, entre d’altres. Després, però, ho va deixar i es va dedicar en cos i ànima al ballet.


Fotografia d'arxiu: funció de l'Escola de Dansa Esclat
Primer l’Escola de Dansa Esclat va estar situada al Col·legi Cor de Maria, i posteriorment es va traslladar al centre de Blanes, entre els carrers Tapioles i Theolongo Bacchio, i finalment es va emplaçar al Carrer Esperança, on hi ha continuat fins ara. Durant dècades, ha transmès la seva passió per la dansa als seus alumnes, molts dels quals han esdevingut internacionals.

Un clar exemple és l’hereva artística de l’Escola de Dansa Esclat, la seva actual directora Natàlia Pérez. La ballarina professional, mestra i coreògrafa de dansa clàssica i contemporània, està titulada per l’American Ballet Theatre de Nova York, als Estats Units, i l’Ateneo della Dansa di Siena, a Itàlia. En aquest darrer sentit, durant el seu aprenentatge en el món de la dansa va formar part com a ballarina del Balletto di Siena, entre d’altres companyies i escoles on ha estat vinculada durant la seva intensa trajectòria artística.

Després d’haver voltat mig mon i diverses localitats, tant a Catalunya com a l’estat espanyol, la Natàlia va tornar l’any passat als seus orígens, i va agafar el relleu de l’Escola de Dansa Esclat amb il·lusions renovades. Tal com explica la ballarina blanenca, el seu objectiu és que els seus alumnes puguin sortir de l’escola havent decidit si volen dansar pel pur plaer de ballar, a nivell amateur, o bé la seva opció és fer-ho amb tota la intensitat possible, a nivell professional.

Gran Gala amb ‘Don Quixot’ i ‘Entre dos mares’ i ballarins internacionals

D’aquí a uns mesos, serà l’inici del punt i seguit que viurà l’Escola de Dansa Esclat, ja que de cara a la tardor està previst que es traslladi a un altre local molt més ampli. Aquesta nova etapa també suposarà que l’Escola de Dansa Esclat deixi d’existir com a tal, perdurada en el temps pel nou centre. La Gran Gala de cloenda de curs va quedar centrada en dues peces magistrals: ‘Don Quixot’ i ‘Entre dos mares’.


Natàlia Pérez, al centre de la imatge, amb les seves alumnes
En totes dues peces la ballarina solista va ser Natàlia Pérez, acompanyada per sengles ballarins internacionals. Així, a ‘Don Quixot’ va actuar Valentí Pagliaricci, i a ‘Entre dos mares’ Francesco Palmitesta. Els ballarins internacionals van estar embolcallats en totes dues peces pel cos de ball de l’Escola de Dansa Esclat. Val a dir que, per poder donar cabuda a l’elevada demanda que hi ha cada any per assistir a la gala, es van programar dues sessions: a les 4 i les 7 de la tarda.


Gran Gala de l'Escola de Dansa Esclat
En totes dues sessions van haver-hi dues parts. En la primera les noies i nois de l’Escola de Dansa Esclat van interpretar Flashdance, Rock This Party, Soul Train, Grease, Le Freak i Maquíllate, completant-se amb la peça ‘Don Quixot’. A la segona part es va ballar Chicago, Fades, Vals de les Flors, Follow the light, The Dives, Esclat Urban Dance, No quiero ná i ‘Entre dos mares’.
Data de realització: 07/01/2019 | Data de la darrera actualització: 07/01/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300