Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Samarretes Solidàries a Blanes per lluitar contra la Malaltia de Crohn


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/10/2019 12:27:44 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Comptadors SoliarisSamarretes Solidàries a Blanes per lluitar contra la Malaltia de Crohn

Les ha editat una jove blanenca de 21 anys que pateix la malaltia des que en tenia 17, i que ha aconseguit recollir 1.400€ amb la venda de les samarretes dissenyades per ella mateixa

Es diu Marta Masvidal Divison, i és una jove imparable de Blanes de 21 anys d’edat. Té molt clar que, per lluitar per una causa, no cal anar molt lluny: es pot fer des de qualsevol lloc, des de la teva pròpia ciutat. Pateix la Malaltia de Crohn des dels 17 anys, i una de les conseqüències que li ha suposat és que fa poc li han hagut d’extirpar un tros de l’intestí.


La Marta, acompanyada de la seva parella, la seva mare
i la seva tieta
Actualment s’ha refet de l’operació, i està decidida a plantar cara a la malaltia lluitant i seguint endavant amb la seva vida. Per això, se li va ocórrer dissenyar una samarreta, editar-ne unes quantes i vendre-les entre familiars i amics a 10€ cadascuna. Després de restar-li els costos que li va significar la seva confecció, ha cedit tots els guanys a l’ACCU, l’Associació de Malalta de Crohn i Colitis Ulcerosa de Catalunya.

Més d’un centenar de persones llueixen la samarreta

L’objectiu amb aquesta acció ha estat doble: donar a conèixer la malaltia que pateix la Marta i recollir diners perquè s’hi continuï lluitant. El ressò de la seva crida a participar en la compra de samarretes ha estat un èxit de participació, i per fer-ho més visible encara, va proposar una acció si més no original, i que enllaça amb la popularitat que té un dels esdeveniments estiuencs que s’organitzen cada any a Blanes.


El grup de voluntaris i voluntàries que van
participar a la Caminada de la Nit de Sant Bonós 2019
Pels vols de la Festa Major Petita dels Copatrons que se celebra durant la segona quinzena d’agost, s’organitza la Caminada Popular Nit de Sant Bonós, que aquest 2019 ha arribat ja a la seva 36a edició. Anar a aquest esdeveniment és una tradició que molts blanencs i blanenques tenen apuntat en la seva agenda estiuenca, participant-hi amb grups d’amics i familiars que sovint van identificats amb una mateixa indumentària. Per això la Marta els va proposar que anessin plegats el màxim nombre possible de persones lluint la seva samarreta.

Així va ser com es van reunir un bon grapat, que van fer el recorregut de la Caminada Popular mostrant a tothom el missatge escrit per la Marta, tota una declaració d’intencions que la defineix com a persona: “Camina, Lluita, Segueix Endavant”. Això és el què mostra la part del darrera de la samarreta, i davant hi ha un dibuix amb format emoticó que identifica les MII, les malalties inflamatòries intestinals.


Familiars de la Marta sostenen la samarreta
La Marta, que combina els seus estudis de logopèdia a la UOC amb diverses feines, està agradablement sorpresa per la positiva resposta que ha tingut la seva iniciativa, i està disposada a seguir organitzant futures accions per continuar plantant cara a la malaltia que pateix. Compta amb el recolzament d’un bon grapat d’amics i familiars, però també d’un grup de persones anònimes que han contribuït a que el seu projecte hagi arribat a bon port.

Malaltia de Crohn – MII (Malalties Inflamatòries Intestinals)

La Malaltia de Crohn i la Colitis Ulcerosa són les principals afeccions del grup de Malalties Inflamatòries Intestinals (MII). La Malaltia de Crohn afecta més comunament el final de l’intestí prim i el principi de l’intestí gros, encara que també pot afectar a qualsevol altra part del sistema digestiu. Per la seva banda, la Colitis Ulcerosa limita la seva afectació al còlon.

En la Malaltia de Crohn, totes les capes de l’intestí poden estar afectades, i pot haver-hi parts sanes entre trams de l’intestí malalt. En contrast, la Colitis Ulcerosa afecta únicament les capes superficials, és a dir la mucosa del còlon en una distribució més parella i contínua.

Els símptomes de la Malaltia de Crohn són: moviments intestinals freqüents, diarrea, necessitat d’anar al lavabo amb freqüències, de vegades sagnat rectal, colors abdominals, pèrdua de gana, pèrdua de pes i febrer. Durant els períodes de símptomes actius els pacients també poden experimentar fatiga, dolors articulars, així com possibles problemes cutanis.


És crònica i com que, de moment, encara no hi ha cap cura mèdica, la meta és suprimir la resposta inflamatòria. Això permet que el teixit intestinal es curi i s’alleugin les símptomes. Una vegada que els símptomes es poden controlar, la teràpia mèdica s’utilitza per fer menys freqüents els brots de la malaltia i poder mantenir els períodes de remissió.

Les situacions més greus que poden afectar l’esperança de vida dels pacients es poden resoldre majoritàriament amb la cirurgia actual i la medicació. Els avanços en tots dos camps de la medicina han permès reduir els casos mortals. Cal però seguir treballant en la investigació sobre les seves causes i els mecanismes implicats per evitar el seu desenvolupament.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 10/11/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300