Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

‘Docus a la Fresca’ projecta divendres a Blanes ‘Llibertats empresonades’, sobre la ‘Llei Mordassa’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/17/2019 04:54:39 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

‘Docus a la Fresca’ projecta divendres a Blanes ‘Llibertats empresonades’, sobre la ‘Llei Mordassa’

El documental de TV3 estrenat al 2018 tracta sobre la Llei de Seguretat Ciutadana aprovada pel PP al 2015, i inclou testimonis de Toni Albà, Valtonyc o Alberto Sanjuan, entre d’altres

El cicle de ‘Docus a la Fresca’, que aquest 2019 celebra el seu 10è aniversari, està arribant ja a la recta final, i ho fa amb un altre interessant documental crític i compromès amb els valors socials que es projectarà aquest divendres, 18 d’octubre. Es tracta del reportatge titulat ‘Llibertats Empresonades’, produït per Televisió de Catalunya l’any passat, al 2018.

Dirigit per Albert Elfa i Ricard Belis, el seu objectiu és parlar sobre la Llei de Seguretat Ciutadana aprovada pel PP al 2015, coneguda també popularment com la ‘Llei Mordassa’. Arran d’aquest canvi legislatiu, es van categoritzar com a delictes les injúries a la monarquia, l’enaltiment del terrorisme i l’ofensa als sentiments religiosos. També es van donar grans poders a les forces policials per garantir la seguretat ciutadana.


Projecció 'Docus a la Fresca' 2019
Ara bé, la vaguetat dels conceptes penals va deixar en mans de jutges i la policia la interpretació de les lleis i això, segons la tesi defensada al reportatge, els ha permès actuar contra els qui consideren que estan ‘fora de la llei’. D’aquesta manera grups musicals, poetes i dibuixants que als anys 80 exercien la seva llibertat d’expressió amb obres molt crítiques amb els poders de l’estat, ara amb les noves lleis serien a la presó.

Testimonis de Toni Albà, Alberto Sanjuan i Valtonyc, entre d’altres

Al llarg del reportatge es fa un seguiment d’alguns d’aquests exemples del segle XXI, com per exemple el cantant Valtonyc, actors com Toni Albà o Alberto Sanjuan, i activistes de CDRs com Adrià Carrasco, entre d’altres. Tots ells, afectats per aquestes lleis. Alguns amb acusacions de terrorisme, i d’altres condemnats a diversos anys de presó.

En general, tots coincideixen en afirmar que l’efecte que busca aquesta criminalització de la protesta i la repressió de la llibertat d’expressió és la de desmobilitzar la ciutadania, la por i l’autocensura. Tanmateix, una altra de les conseqüències que precisament aquests dies està de plena actualitat és la persecució de tot el què estigui relacionat amb el procés independentista.


L'actor Alberto Sanjuan, un dels testimonis del reportatge
La projecció de ‘Llibertats Empresonades’ es farà a la Plaça Verge Maria, al nucli antic de la vila, aquest divendres a partir de les 9 de la nit. Com a convidat especial per participar al debat obert al públic que tindrà lloc després del visionat, es comptarà amb Pep Cabayol, periodista i membre de SICOM, Solidaritat i Comunicació.
Data de realització: 10/17/2019 | Data de la darrera actualització: 10/17/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300