Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes demana que els jutges estiguin formats en violència masclista amb motiu del 25-N


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/24/2019 02:49:50 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Violència de Gènere - LlaçBlanes demana que els jutges estiguin formats en violència masclista amb motiu del 25-N

És part del manifest de la Plataforma de Dones de Blanes llegit avui en l’Acte Institucional de l’Ajuntament en la vigília del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones

L’Ajuntament de Blanes i la Plataforma de Dones de Blanes han tornat a compartir avui al migdia l’Acte Institucional amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista que s’escau el 25-N. S’ha fet al Passeig de Dintre, davant l’edifici del consistori blanenc. Nombroses persones han participat en l’acte, i entre elles també s’hi comptaven un grup de joves membres d’un agrupament escolta del barri de Sant Antoni, de Barcelona, que han aprofitat la seva visita a Blanes per afegir-s’hi.


A les 12 del migdia s’ha instal·lat un ‘Punt Lila’ on s’han repartit llaços, polseres i mans pintades de lila. Una hora més tard ha començat l’acte institucional, encapçalat per una pancarta amb el lema ‘Blanes contra la Violència Masclista’. Després de la benvinguda a càrrec de la presidenta de Plataforma de Dones de Blanes, Aurora Mèrida –qui ha actuat de mestressa de cerimònies-, l’alcalde, Àngel Canosa, acompanyat de membres de l’entitat, així com regidors i regidores, ha llegit el manifest institucional consensuat amb diverses institucions de Catalunya.

Demanen que els jutges estiguin formats en violència masclista

Tot seguit, diverses dones han fet la lectura del manifest elaborat per la Plataforma de Dones de Blanes, encetat amb un crit d’alerta a tota la ciutadania perquè es prengui consciència dels abusos, agressions verbals, psicològiques, físiques i sexuals que pateixen les dones. També ha sentenciat: “La violència masclista és el resultat més greu de la desigualat, basat en l’abús de poder envers les dones de totes les edats, pel sol fet de ser dones”.


En l’escrit s’han censurat els atacs que hi ha contra les poques eines que tenen les dones per eliminar les violències masclistes, reclamant que es reconegui la vulneració dels drets de les dones i que el masclisme mata. Per això, ha demanat la solidaritat de tothom per trobar una solució que acabi amb la xacra de la violència masclista, especialment pel que fa a les administracions, perquè es comprometin a fer prevenció i detecció.

La declaració també ha reclamat acció: “Volem solucions! Que mai més torni a haver-hi una dona assassinada, violada, maltractada (...) Lluitem per acabar amb aquest estat patriarcal, sexista que tant ens ofega, ens mata i ens manté en un estat de desigualtat i invisibilitzades”. Un dels punts més destacats ha estat la menció del grup violent i masclista conegut com ‘La Manada’, per reclamar explícitament “Volem Jutges formats en violència masclista”.

El reclam es justifica en relació als jutges que, davant d’un cas com el que va tenir lloc a Pamplona, dicten sentències absolutòries pels agressors: “No podem ni volem tolerar aquestes sentències tan injustes. Culpen a la víctima d’un delicte tan greu per la seva integritat. Absolen uns agressor tan perillosos per a totes les dones: fins quan hem de suportar tanta injustícia?”. Encara en relació a aquest mateix tema, s’ha recordat la mobilització del 20 de Setembre, amb l’Emergència Feminista i la Nit Lila a nivell estatal per denunciar aquestes assassinats feminicidis.


Després de reclamar la llibertat de poder sortir al carrer amb la garantia que no els passarà res a les dones, han tancat el manifest demanant més implicació de les institucions. Una major atenció que fan extensible a tothom: “Demanem més implicació de les institucions. Per ajudar als fills de les dones assassinades i disposar dels mitjans necessaris amb protocols d’actuació integral. Plataforma de Dones de Blanes, associacions de dones i altres col·lectius que rebutgen la violència. En aquest cars, vers la dona. Estem aquí i encoratgem a tots i totes a combatre la violència masclista, ja que junts, juntes, ho hem d’aconseguir”.

Per últim, Montserrat Romera i Sabio, del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de Blanes s’ha encarregat d’enumerar els principals senyals que poden servir per detectar un problema de violència masclista. Tant pel que fa a la manera de comportar-se d’ella com la d’ell, una actitud sovint amable de portes en fora, però violenta i cruel amb la seva parella en la intimitat.

Altres ingredients de l’Acte Institucional i propers actes

L’acte commemoratiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones ha inclòs la intervenció del grup de música ‘Tres Voltes Rebel’, amb Laura Rabassa, Alba Lupiáñez, Tomàs Llorens i Roger Busquets. El quartet ha interpretat les cançons ‘I tu, sols tu’ d’El Diluvi, i ‘No és això, companys’, de Lluís Llach.


Actuació del grup 'Tres Voltes Rebel'
També s’ha comptat amb una colpidora i reflexiva actuació de l’actriu blanenca Maria Sola, reproduint primer el cas de l’actriu francesa Marie Trintignant, assassinada al 2003 pels cops que va rebre de la seva parella, el cantant Bertrand Cantat. Després s’ha ficat en la pell de diverses dones maltractades i/o vexades, tres casos reals entre els quals s’hi comptava la noia violada en grup en el cas de ‘La Manada’.

El cicle d’activitats organitzat a Blanes amb motiu del 25-N continuarà demà dilluns, coincidint amb la data commemorativa. Al llarg del matí, des de les 10 i fins les 2 del migdia, es tornarà a instal·lar una Carpa Informativa del ‘Punt Lila’ on, de nou, es repartiran llaços, polseres, així com informació sobre feminisme i de lluita per a l’eliminació de la violència masclista. S’instal·larà a la confluència del Passeig de Mar amb el Carrer Ample, on ja va ser-hi ahir dissabte.


Intervenció de l'actriu Maria Sola
D’altra banda, el mateix dilluns a les 11 del matí l’Associació de Dones Artesanes farà una penjada de ‘Mandales per la Pau’ al Passeig de Dintre, i el dimarts 26 de novembre, de 19 a 21 h, es farà el Taller ‘Com puc ajudar algú que està en situació de violència masclista’. És gratuït, i s’allotjarà a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes. El divendres 29 de novembre a les 7 de la tarda es farà el Cinefòrum i monòleg ‘No solo duelen los golpes’, de Pamela Palenciano. Organitza l’Assemblea Antipatriarcal Sa Pedra Foguera i s’allotjarà al Casal de Joves.

Per últim, l’Associació Col·lectiu ‘Dona Terra’ ha programat dues activitats pel mes vinent, més concretament el diumenge 15 de desembre. Al matí, des d’1/4 de 12 fins ¼ de 2 es farà el conte amb cançons ‘Dona sense mans’ al Casal Cívic Benet Ribas de la Plaça d’Espanya; i a la tarda, des de les 4 fins les 8 del vespre, el Taller per a Dones ‘La meva pròpia veu’, a la Seu de Dona Terra, Carrer de l’Or 2, bis.Data de realització: 11/24/2019 | Data de la darrera actualització: 11/24/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300