Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes farà una excavació arqueològica a ‘Els Padrets’, un Jaciment Romà d’entre el 75 Ac i el 50 Dc


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/26/2019 01:14:03 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes farà una excavació arqueològica a ‘Els Padrets’, un Jaciment Romà d’entre el 75 Ac i el 50 Dc

És una de les poques ciutats romanes que queden per descobrir al país. Al desembre es faran els treballs preliminars, i el proper diumenge l’Ajuntament ha organitzat una neteja amb els veïns

Un dels projectes en què treballa l’Ajuntament de Blanes és poder recuperar un dels tresors que –mai millor dit- romanen ocults a la mirada i encara està per descobrir en tota la seva extensió. Es tracta del Jaciment Romà d’Els Padrets, que amaga vestigis de l’època romana, més concretament del període situat entre l’any 75 abans de Crist, i l’any 50 després de Crist.

La penya dels Padrets –situada al barri de Sa Massaneda- conté un jaciment arqueològic d’època romana que equivaldria a l’antiga ciutat romana de Blanda. La seva singularitat rau en què és una de les poques ciutats romanes que encara estan per descobrir i estudiar arreu del litoral català. Conscients d’aquesta importància, l’Ajuntament de Blanes ha posat fil a l’agulla, amb els primers treballs preliminars.


Penya dels Padrets - Zona Jaciment
Val a dir que aquesta excavació serà la més ambiciosa que s’haurà fet en relació als vestigis que hi ha en aquest jaciment. Als anys 70 es van realitzar uns treballs que van apuntar sobre l’evidència clara de restes sobre el terreny. Tot i que llavors no es va efectuar d’una manera exhaustiva, fa 50 anys ja van sortir a la llum diverses cases romanes disposades de manera perpendicular al terreny.

Segons el director de l’Arxiu Municipal de Blanes, Toni Reyes, les restes que es van descobrir llavors podrien ser coetànies a dues altres ciutats que tenen destacats jaciments del principi de l’època romana. Són Iluro (Mataró) i Bétulo (Badalona), tot i que a priori la ciutat de Blanda (Blanes), en la seva totalitat, es creu que presentarà un perímetre inferior.


Poder treure a la llum les restes que s’amaguen sota la superfície de la Penya d’Els Padrets és una vella aspiració de la ciutadania de Blanes que, de generació en generació, s’hi ha referit amb el desig de poder conèixer una part de la història del municipi que roman ignorada. Per tant, el projecte de recuperar-ho significarà assolir una fita històrica des de molts punts de vista.

Al desembre comencen els primers treballs preliminars

El primer pas de l’ambiciós projecte, que inclou també l’estabilització del talús d’Els Padrets, s’ha programat perquè es faci al desembre. S’efectuarà una primera excavació amb l’objectiu de poder delimitar l’abast del jaciment sobre el terreny, i així avaluar tant la superfície que ocupa a la penya, així com la seva importància per poder elaborar el projecte d’excavació global més detallat.

Per a l’elaboració d’aquest primer estudi preliminar es compta amb l’expertesa de l’empresa ‘Atri, Cultura i Patrimoni’, per un import d’uns 4.500 €. És una empresa selvatana comandada per l’arqueòleg Joan Llinàs i Pol, un dels tècnics que coneix millor el període de l’antiguitat a la nostra comarca. Prova d’això és que ha estat el director de diverses excavacions a l’altra ciutat romana important de la comarca de la Selva, Caldes de Malavella (Aquae Voconiae).


D’altra banda, Joan Llinàs també ha capitanejat més de mitja dotzena d’excavacions d’urgència a Blanes, moltes d’elles reflectides en publicacions de prestigi en l’àmbit acadèmic. A més a més, també és el president del Centre d’Estudis Selvatans, i és el millor coneixedor de les recerques arqueològiques que s’han efectuat i s’estan fent arreu de la comarca de la Selva en general, i a Blanes en particular.

Els treballs que es faran el proper mes de desembre serviran per poder elaborar un Informe i una Memòria d’Execució per fer l’excavació a fons posterior. Forma part del projecte genèric que inclou tant l’excavació i museïtzació de les restes, com l’estabilització del talús d’Els Padrets. El projecte compta amb un pressupost total de 615.600 €, i és un dels dos que s’ha presentat al PUOSC, el Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat.

Jornada de neteja ciutadana a la penya d’Els Padrets

Abans que tinguin lloc aquests treballs preliminars, durant aquests dies previs ja s’està actuant sobre el terreny per tenir-ho tot a punt i anar avançant feina. Per això, fa uns dies es va desbrossar bona part de la superfície del jaciment, i s’acabarà de preparar amb l’acció d’una retro-excavadora supervisada per tècnics perquè així els treballs preliminars es puguin fer de la manera més efectiva possible.

Els preparatius inclouen també una acció de col·laboració i conscienciació ciutadana que compta amb la plena implicació dels veïns de Sa Massaneda, el barri on està emplaçat el jaciment. El proper diumenge 1 de desembre s’ha organitzat una jornada de neteja amb un grup de voluntaris i voluntàries, amb l’objectiu de netejar les restes d’escombraries que s’acumulen, sobretot a l’interior d’un gran receptacle que hi ha al cim de la penya.


La jornada està organitzada per l’Ajuntament de Blanes, comptant amb la suma d’esforços de l’Àrea de Residus i Neteja de Residus i Enginyeria, Protecció Civil, l’Arxiu Municipal i l’Àrea d’Alcaldia. Es començarà a les 10 del matí i s’espera tenir-ho enllestit a les 12 del migdia, ja que amb el desbrossament realitzat fa uns dies, ja s’ha pogut treure bona part de la brutícia que –malgrat ser un espai barrat per una tanca alçada- s’hi acumulava.
Data de realització: 11/26/2019 | Data de la darrera actualització: 12/02/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300