Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

500 persones participen en la ‘Baixada de Torxes de Santa Caterina’ pels 700A de la Parròquia Santa Maria


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/26/2019 12:29:30 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

500 persones participen en la ‘Baixada de Torxes de Santa Caterina’ pels 700A de la Parròquia Santa Maria

Amb motiu d’aquesta commemoració es va recuperar una tradició que data del 1650, i es va baixar des de diverses ermites i temples per confluir tots a la Plaça de l’Església

El passat diumenge Blanes va viure una jornada molt especial, formant part del cicle commemoratiu dels 700 Anys de la fundació de la Parròquia Santa Maria. Es va recuperar la ‘Baixada de Torxes de Santa Caterina’, una tradició blanenca que data del 1650 i es va deixar de fer el 1936. En aquesta ocasió, la idea d’organitzar aquest acte i el pes logístic va anar a càrrec de l’Associació ‘Estimem les Ermites’ de Blanes.


Fotografies: Jordi Roig, Montse Moraleda
i Aitor Roger
L’experiència va ser tot un èxit, sobretot pel mig miler de persones que no van voler perdre l’ocasió de ser-hi. La trobada es va estructurar a través de set punts de concentració des d’on van sortir amb les torxes enceses per confluir tots, pels volts de les 7 de la tarda, a la Plaça de l’Església. Abans, des dels set punts es van seguir quatre rutes, fins acabar arribant a la destinació comuna.


Els set punts de concentració van ser la Parròquia de Santa Teresa de Ca la Guidó; l’Ermita de la Salut a Blanes-Centre; la Capella de Santa Anna a Quatre Vents; l’Ermita de l’Antiga a Sa Massaneda; la Parròquia de la Sagrada Família als Pins; l’Ermita de Sant Joan al cim de la muntanya, i l’Ermita de l’Esperança, al barri de Sa Carbonera. Conforme els integrants anaven sortint des d’arreu de Blanes, dibuixaven un camí de llum que va esclatar amb força al arribar tots i totes a la Plaça de l’Església.


Un cop van ser tots i totes a la plaça, es va fer un breu torn de parlaments amb les intervencions de l’historiador i tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger; el rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura; i la segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes i regidora de l’Arxiu Municipal, Olga López. La vetllada es va completar amb diverses cançons a càrrec de Ruth Cerdan i Gustavo Martínez a la guitarra que van amenitzar una trobada tan especial.

Per tancar, es va oferir un rom cremat i una xocolatada. Simbòlicament, els dos participants més joves –dos nens- i el més gran –una dona- van encarregar-se d’encendre amb les seves torxes el rom cremat. Pel que fa a la xocolatada, també era apta per celíacs, i es va oferir comptant amb la col·laboració de les associacions de veïns dels barris de Raval i Sa Carbonera.

Un antic costum del segle XVII que se celebrava el 25 de novembre

Alguns avis i àvies de Blanes encara recorden aquest antic costum del segle XVII que arrenca de l’any 1650, i que va deixar de fer-se tot just esclatar la Guerra Civil Espanyola, l’any 1936. Cada 25 de novembre la mainada sortia als carrers per cantar una breu cantar i fer rodar sogalls i cordes enceses.


Es recordava que, gràcies a la intercessió a Santa Caterina, Blanes es va lliurar de més contagis d’una pesta que en aquella ocasió va causar una quarantena de persones mortes. Des que es va deixar de fer, al 1936, es va recuperar en una única ocasió ara fa nou anys. L’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa varen avançar en processó pels carrers de Blanes des de l’Ermita de l’Esperança fins la Plaça dels Dies Feiners acompanyats dels capgrossos i grallers.
Data de realització: 11/26/2019 | Data de la darrera actualització: 11/26/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300