Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes presentarà dissabte l’espectacle ‘Tornem a Casa XXL’, més especial que mai


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/12/2019 11:42:59 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes presentarà dissabte l’espectacle ‘Tornem a Casa XXL’, més especial que mai

S’allotjarà a la Parròquia Santa Maria pels 700 Anys, i oferirà la pre-estrena de la peça reivindicativa ‘Bela Mondo’, acompanyats de la Cobla La Flama de Farners i el Cor de Cambra Sota Palau

Amb més de 50 anys d’història, l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha transcendit fronteres al llarg d’aquest primer mig segle de vida, i ha dut els seus espectacles d’arrel tradicional arreu dels països catalans, així com a bona parta d’Europa, Àsia i Amèrica. Les seves pròpies arrels, però, cal anar a buscar-les a redors de la Parròquia Santa Maria.


Espectacle 'Tornem a Casa' Novembre 2018
Fotografies: Antònia Borràs
Per això, no és estrany que dins els actes commemoratius dels 700 anys de la seva fundació aquesta entitat blanenca tingui un protagonisme destacat. Va ser així com va néixer la concepció de ‘Tornem a Casa’, un espectacle singular des de tots els punts de vista, que s’allotja al temple blanenc transformat en un màgic escenari gràcies al treballat i acurat joc de llums i efectes visuals dissenyats especialment per a la ocasió.

Dissabte vinent presenta el què es podria qualificar com la quinta essència respecte les dues versions que ja s’han acollit en aquest mateix espai. En base a l’èxit de públic de les dues anteriors experiències, la nova versió de l’espectacle de l’Esbart Joaquim Ruyra del dissabte 14 de desembre es farà en dues sessions: a les 5 de la tarda i a les 9 de la nit.

Música i cors en directe amb La Flama de Farners i Sota Palau

Presentat precisament sota l’explícit nom ‘Tornem a Casa XXL’, l’espectacle que tindrà lloc aquest proper dissabte a la Parròquia Santa Maria promet superar les dues anteriors versions amb escreix. D’entrada, perquè el cos de dansa actuarà acompanyat de la música i veus en directe de la Cobla La Flama de Farners i el Cor de Cambra Sota Palau.


I, per afegit, perquè inclourà d’altres al·licients. En essència, però, continuarà sent un espectacle on es parla de rituals, de com la comunitat ha utilitzat els referents religiosos i pagans i els ha assumit per crear-ne la seva particular forma d’expressió. Això permet crear un recital de danses que beuen de diferents rituals, amb elements que han marcat la pròpia tradició i han sobreviscut les modes per esdevenir en un element festiu.

L’espectacle ‘Tornem a Casa XXL’ inclou tres elements que el fan únic i singular, més enllà dels acompanyaments en viu i en directe. El primer és que presenta creacions singulars de Manel Cubeles, del qual se celebrarà el centenari del seu naixement l’any 2020, entre elles ‘La Muixiganga de Lleida’. El segon és la celebració dels 700 anys de la construcció del Palau dels Vescomtes de Cabrera, l’actual Parròquia Santa Maria que acollirà l’espectacle. La tercera raó, el tercer element, mereix un capítol a banda, ja que es tracta d’una presentació en exclusiva.

Pre-Estrena de ‘Bela Mondo’, una peça de dansa reivindicativa

Per tancar la primera part de l’espectacle d’aquest proper dissabte l’Esbart Joaquim Ruyra oferirà la pre-estrena de la peça ‘Bela Mondo: Buscant un món bonic’, que proposa una reflexió a l’entorn d’alguns dels grans reptes de la societat del segle XXI. Temes com la crisi dels refugiats, els extremismes ideològics, la retallada de llibertats, l’individualisme, les falses notícies, les creixents desigualtats socials, i els populismes, entre d’altres.


‘Bela Mondo’ –‘Un món bonic’, en esperanto- vol ser un punt de reflexió crític però, alhora, carregat d’esperança per aconseguir precisament aquest món bonic a què fa referència. En aquesta part de l’espectacle s’aposta per altres moviments de dansa: des de les ètniques fins a les contemporànies, utilitzant imatges poètiques, gags teatrals i, fins i tot, altres tipus de disciplines artístiques.

La proposta és una creació d’Ester Plana, amb idea, guió i coreografies a càrrec de David Martínez, una suma d’esforços que en anteriors ocasions ja ha donat fruits molt singulars. ‘Bela Mondo’ inclou tres peces: ‘Pasquins per a la revolta vegetal’, amb música de Mirna Vilasís i Camarasa; ‘Lo fandango del compromís’, amb música de Les Kol·lontal; i ‘Les xiquetes de hui en dia’, amb música d’Els Jóvens.

Abans, la primera part ja haurà inclòs peces tan conegudes com el ‘Ball de Morratxes’, la ‘Jota de Carlet’ o ‘La Flama de la Sardana’, entre d’altres. Per últim, la segona part de ‘Tornem a Casa XXL’ oferirà tres destacades peces: ‘La Platja del Far’, amb música de Marcel Casellas i coreografia d’Eduard Ventura; ‘L’espunyolet del Berguedà’, amb música de Joaquim Serra i coreografia de Manuel Cubeles; i ‘La Moixiganga de Lleida’, amb música de Lluís Moreno i coreografia de M.Cubeles.


L’aforament per poder gaudir de les dues funcions del dissabte 14 de desembre a la Parròquia Santa Maria és limitat, i la venda d’entrades, al preu de 10 €, s’està fent a través de la botiga de Can Borràs, al Carrer Ample. A banda de comptar amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, a l’hora de muntar l’espectacle l’esbart també ha tingut la col·laboració de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya.
Data de realització: 12/12/2019 | Data de la darrera actualització: 12/12/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300