Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El president Torra i l’alcalde de Blanes han presidit avui l’espectacle de l’Esbart J.Ruyra ‘Tornem a Casa XXL’


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/14/2019 08:55:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El president Torra i l’alcalde de Blanes han presidit avui l’espectacle de l’Esbart J.Ruyra ‘Tornem a Casa XXL’

S’ha fet a la Parròquia Santa Maria pels 700 Anys, i ha inclòs la pre-estrena de la peça reivindicativa ‘Bela Mondo’, acompanyats de la Cobla La Flama de Farners i el Cor de Cambra Sota Palau

L’Esbart Joaquim Ruyra ha tornat a pujar el llistó una vegada més amb el seu darrer espectacle ‘Tornem a Casa XXL’, que s’ha allotjat avui a la Parròquia Santa Maria, formant part del cicle commemoratiu dels 700 anys de la seva fundació. Ha estat, doncs, una nova ocasió –la tercera- en què l’esbart ha actuat en un privilegiat entorn, transformat en un màgic escenari gràcies a l’acurat joc de llums i efectes visuals dissenyats per a la ocasió.


'Tornem a Casa XXL'
Tal com ja es preveia, les més de 700 persones que han omplert les dues sessions d’avui dissabte –amb entrades exhaurides- han estat testimonis privilegiats d’un espectacle únic des de molts punts de vista. L’esbart ha presentat el què es podria qualificar com la quinta essència de ‘Tornem a Casa’ respecte les anteriors dues versions amb el mateix títol, per això s’hi ha incorporat ara l’explícit ‘XXL’.

Si el contingut de les danses ja era una promesa que la tercera versió de ‘Tornem a casa’ seria especial, hi ha hagut dos altres ingredients que l’han fet encara –si era possible- més especial. La música que ha acompanyat als dansaires l’han tocat en viu i en directe –enlloc d’estar enllaunada- la Cobla La Flama de Farners, acompanyada en la darrera peça final per les veus del Cor de Cambra Sota Palau.

El MHP Quim Torra i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, han presidit l’acte

La re-versió de ‘Tornem a Casa’ també ha estat excepcional per una altra raó. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, acompanyat de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, han encapçalat la representació. També s’ha comptat amb l’assistència del delegat del govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, així com de regidors i regidores del consistori.


El president, Quim Torra, i l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa
Abans de començar l’espectacle, quan el cos de dansa ja estava format dalt l’escenari per iniciar la primera peça –un fragment del ‘Ball de Morratxes’, que es balla a la Festa Major de Santa Anna de Blanes-, el batlle i el president han fet uns breus parlaments després que el mestre de cerimònies, Salvador Roca, ha donat la benvinguda al públic en nom de l’esbart. Després dels parlaments, tots dos polítics s’han integrat en l’espectacle, propiciant una original introducció relacionada amb una tradició molt blanenca.

Al ‘Ball de Morratxes’, un dels dansaires interpreta el paper del batlle de la vila, i fa 16 anys es va incorporar a la celebració de la Festa Major de Santa Anna que, quan es balla, l’alcalde de Blanes real li entrega al seu homòleg dansaire la ‘vara d’alcalde’ que hi ha a l’Ajuntament del municipi. En aquesta ocasió, Àngel Canosa ha cedit aquest honor, i li ha entregat la vara al president de la Generalitat qui, al seu temps, l’ha lliurat al ballador que interpretava al batlle, podent donar inici llavors a tot l’espectacle.

‘Tornem a Casa XXL’: un espectacle impactant, emotiu i d’arrel

Les arrels de l’Esbart Joaquim Ruyra, amb més de 50 anys d’història, estan fermades a la Parròquia Santa Maria, a redors de la qual va iniciar les seves primeres passes. D’aquí ve el nom de l’espectacle que ha adaptat en tres ocasions: ‘Tornem a Casa’. Per això, de la mateixa manera que quan una persona torna a casa se sent colpida per mil-i-una emocions, aquest sentiment l’han transmès els membres del cos de dansa al privilegiat públic que ha pogut assistit avui al temple.


Un espectacle singular des de tots els punts de vista, on es parla de ritus, de com la comunitat ha utilitzat els referents religiosos i pagans i els ha assumit per crear-ne la seva particular forma d’expressió. Això els ha permès crear un recital de danses que beuen de diferents rituals, amb elements que han marcat la pròpia tradició i han sobreviscut les modes per esdevenir en un element festiu.

Ha comptat, a més a més, amb tres elements únics. El primer és que ha inclòs creacions exclusives de Manel Cubeles, del qual se celebrarà el centenari del seu naixement l’any 2020. Una d’elles ha estat la impressionant ‘Muixiganga de Lleida’, que ha tancat majestuosament l’actuació, amb 19 dansaires dalt l’escenari de manera rotunda i poderosa. El segon ingredient era el propi recinte de la Parròquia Santa Maria, amb set segles d’història al seu darrera, i el tercer component mereix un capítol a banda.

Pre-Estrena de ‘Bela Mondo’, una peça de dansa reivindicativa

Per tancar la primera part de l’espectacle, l’Esbart Joaquim Ruyra ha ofert la pre-estrena de la peça ‘Bela Mondo: Buscant un món bonic’, que proposa una reflexió a l’entorn d’alguns dels grans reptes de la societat del segle XXI. Temes com la crisi dels refugiats, els extremismes ideològics, la retallada de llibertats, l’individualisme, les falses notícies, les creixents desigualtats socials, i els populismes, entre d’altres.


‘Bela Mondo’ –‘Un món bonic’, en esperanto- vol ser un punt de reflexió crític però, alhora, carregat d’esperança per aconseguir precisament aquest món bonic a què fa referència. En aquesta part de l’espectacle s’ha apostat per altres moviments de dansa: des de les ètniques fins a les contemporànies, utilitzant imatges poètiques, gags teatrals i, fins i tot, altres tipus de disciplines artístiques.

La proposta és una creació d’Ester Plana, amb idea, guió i coreografies a càrrec de David Martínez, una suma d’esforços que en anteriors ocasions ja ha donat fruits molt singulars. ‘Bela Mondo’ha inclòs tres peces: ‘Pasquins per a la revolta vegetal’, amb música de Mirna Vilasís i Camarasa; ‘Lo fandango del compromís’, amb música de Les Kol·lontal; i ‘Les xiquetes de hui en dia’, amb música d’Els Jóvens.

Un repertori amb peces inèdites i conegudes

Abans, la primera part ja ha inclòs peces tan conegudes com el ‘Ball de Morratxes’, la ‘Jota de Carlet’ o ‘La Flama de la Sardana’, entre d’altres. Per últim, la segona part de ‘Tornem a Casa XXL’ ha ofert tres destacades peces: ‘La Platja del Far’, amb música de Marcel Casellas i coreografia d’Eduard Ventura; i dues peces de Manuel Cubeles; ‘L’espunyolet del Berguedà’, amb música de Joaquim Serra; i la ja esmentada ‘La Moixiganga de Lleida’, amb música de Lluís Moreno.


Per a la organització i preparació de l’espectacle, l’Esbart Joaquim Ruyra ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, a més a més de l’empresa de sonorització i espectacles audiovisuals Franma.
Data de realització: 12/14/2019 | Data de la darrera actualització: 12/14/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300