Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La canalla de Blanes dóna la benvinguda al popular Es Tió, en la 17a Festa d’Arribada amb una cercavila


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 12/15/2019 02:47:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOLa canalla de Blanes dóna la benvinguda al popular Es Tió, en la 17a Festa d’Arribada amb una cercavila

L’Esbart Joaquim Ruyra, s’ha encarregat de dur el fantàstic personatge que viu als boscos d’El Vilar fins la Plaça d’Espanya, on es farà el Caga Tió el diumenge 22 de desembre

Poc a poc, inexorablement, s’acosten les màgiques festes nadalenques, carregades d’activitats festives i tradicionals, on la il·lusió i la fantasia són els principals components. A Catalunya un dels personatges fantàstics més populars és el conegut tronc de fusta que porta regals, i que a Blanes –on encara queden vestigis del parlar salat- s’anomena ‘Es Tió’.


Fa 17 anys Acció Cultural Es Viver es va encarregar que aquesta tradició és fes encara més viva i popular, i ara que ha decidit donar-se un temps de descans, els han rellevat en aquesta tasca una altra entitat cultural: l’Esbart Joaquim Ruyra. Així doncs, els seus balladors i altres membres de l’esbart han encapçalat la sempre dolça tasca d’organitzar la 17a Festa d’Arribada d’Es Tió de Blanes aquest 2019.

La celebració ha tingut lloc aquest diumenge, amb una cercavila iniciada a la Plaça dels Països Catalans, que ha continuat pel Passeig de Mar fins arribar a la Plaça d’Espanya, on s’ha celebrat una festa. A banda de l’esbart, també han participat els diferents components de la Colla Gegantera i els músics de la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria. Des de la sortida fins a l’arribada, els han escortat efectius de la Policia Local de Blanes.


Al tram final, també s’hi ha incorporat els Manaies de Blanes, tant els adults com els Manaies Iuniores, que avui també han estat fent una cercavila per recaptar fons per ala Marató de TV3. A mesura que la cercavila s’anava acostant al lloc d’arribada, envoltada de la gresca i xerinola habituals, s’hi ha anat afegint més infants i famílies que no han volgut perdre’s la ocasió d’acompanyar Es Tió de Blanes en la seva festa d’arribada.

Festa del Caga Tió el 22 de desembre

La festa d’avui s’ha tancat amb la litúrgia habitual: els nens i nenes que s’han enfilat per tocar i saludar Es Tió de Blanes dalt de la plataforma, entre ells els Manaies Iuniores. Al llarg de tota aquesta setmana, fins al proper diumenge 22 de desembre, la canalla pot anar a engreixar Es Tió de Blanes tots els dies que vulgui perquè estigui preparat per oferir obsequis entre els nens i nenes que han fet bondat. Per dur-li menjar l’horari és il·limitat: durant tot el dia.


Es demana que se l’engreixi especialment amb arròs, pasta, olis, llegums, conserves i sucre. Això és perquè el menjar que no es cruspeixi Es Tió es farà arribar a Càritas Interparroquial de Blanes perquè l’aprofitin altres famílies. La litúrgia tindrà el seu moment culminant la tarda del diumenge 22 de desembre, quan es farà la Festa Popular del Caga Tió, de 5 a 8.

Tota la mainada està convidada a participar en aquesta Festa Popular, que inclourà l’actuació del popular animador Jordi Barri. Es tracta que, armats amb bastons, facin cagar Es Tió mentre canten la coneguda cançó perquè els doni els primers obsequis de la jornada. Els següents dies, la vigília de Nadal, o bé el mateix dia, repeteixen aquesta mateixa operació a les seves llars o a la de familiars i amics.



Data de realització: 12/15/2019 | Data de la darrera actualització: 12/15/2019


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300