Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Milers de persones visiten la fira de Sant Tomàs de Blanes, amb més de 500 anys d’història


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/21/2019 02:04:46 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Milers de persones visiten la fira de Sant Tomàs de Blanes, amb més de 500 anys d’història

Al llarg de tot el dia s’han instal·lat una 70ena de parades al nucli històric, amb articles d’artesania, alimentació, decoració, roba, joguines i regals, així com d’entitats i associacions

El centre de Blanes ha viscut des de primera hora del matí una vegada més l’habitual bullir de visitants que cada any atrau a la vila on comença la Costa Brava l’esdeveniment nadalenc més longeu a la història es tracta de la Fira de Sant Tomàs, que se celebra cada any coincidint amb el 21 de desembre, el dia que marca l’inici de la nova estació hivernal.


Milers de blanencs i visitants s’hauran passejat al llarg de tot el dia entre les parades muntades a l’aire lliure, amb la previsió que aquesta tarda-vespre hi hagi encara una major afluència de públic fins les 9 de la nit, quan es tancarà l’activitat nadalenca. Aquest 2019 s’han instal·lat una 70ena de parades que, sumades en metres lineals, ocupen prop d’un quilòmetre i mig de recorregut al centre del municipi.

Ocupen els carrers Ample, Raval Sud i Muralla, dibuixant un circuit natural que transcorre pel nucli històric. La majoria de parades ofereixen articles d’artesania, productes d’alimentació –formatges, mel, embotits, cervesa i altres temptacions-, decoració, roba i complements, sabons i espelmes aromàtiques, llibres, minerals, herbes de tot tipus, productes nadalencs, joguines i obsequis per a regals.


També hi ha parades regentades per institucions i entitats de la vila. Una de les que no hi falta mai és la de Creu Roja Joventut, que culmina avui la recollida de joguines noves. També hi són els Bombers de la Generalitat que, amb un camió real d’emergències, atrau les mirades de tothom qui passa pel seu costat. Altres entitats que també tenen parada són Càrites Interparroquial, Dona Terra, Mifas, així com escoles i instituts, entre d’altres.

Primera jornada del Pla de Seguretat de la Policia Local de Blanes

Aquest cap de setmana també és la primera jornada en què la Policia Local de Blanes ha posat en marxa les mesures del Pla de Seguretat que tindran lloc durant aquests dies de Nadal per tercer any consecutiu. Aquest dissabte són més extraordinàries que mai, ja que la Fira de Sant Tomàs propicia cada any que el 21 de desembre sigui un dels dies d’aquesta època de l’any amb una major afluència de públic, juntament amb el 5 de gener, quan se celebra la Cavalcada de Reis.


Durant tot el dissabte el centre de Blanes és una gran illa de vianants, i perquè els visitants puguin passejar-s`hi amb seguretat i tranquilitat, la Policia Local ha implementat diverses accions, entre elles barrar l’accés de vehicles. Enlloc d’utilitzar elements fixos pesants, majoritàriament s’ha fet amb vehicles policials. D’altra banda, també s’ha incrementat la presència d’agents que patrullen a peu entre les parades.

Una tradicional fira nadalenca amb més de 500 anys d’història

Des de fa cinc segles, la Fira de Sant Tomàs és una de les tradicions nadalenques més longeves a Blanes, i significa també un dels preàmbuls més plausible sobre la imminència d’aquestes festes. Fins fa unes quantes dècades se la coneixia popularment com La Fira de les Pilotes perquè joves i infants es dedicaven a empaitar-se brandint una pilota enganxada a una goma elàstica.


La Fira de Sant Tomàs se celebra el 21 de desembre perquè, a banda que marca el primer dia del solstici de l’hivern, segles enrere arreu de Catalunya era costum organitzar grans fires que també adoptaven el nom d’aquest sant. Els seus orígens es remunten al segle XVI, per tant ja fa 500 anys que es manté el costum de celebrar-la a la població on comença la Costa Brava.


Des de temps remots, Blanes havia acollit visitants de pobles de la rodalia, com Tossa, Lloret, Malgrat, Tordera o fins i tot de Sant Pol, que acudien per comprar alguns dels productes més típics d’aquestes dates nadalenques. La importància i relleu que té aquesta activitat entre la ciutadania queda ben palesa al costumari popular en la fixació d’una frase feta que s’utilitzava molt –avui dia encara hi ha gent gran que la recorda- i que diu: Per Sant Tomàs, la mossa fira el bordegàs.
Data de realització: 12/21/2019 | Data de la darrera actualització: 12/21/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300