Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El grup ‘Pastorets de Blanes’ sorprèn al públic amb la rejovenida i empoderadora versió del clàssic nadalenc


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 12/24/2019 08:18:56 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El grup ‘Pastorets de Blanes’ sorprèn al públic amb la rejovenida i empoderadora versió del clàssic nadalenc

Aquest cap de setmana s’han ofert dues representacions de ‘Seguim Assajant Pastorets de Blanes’, una nova versió dirigida per Carlos González i Xavier Puigdemont, amb una pila de canvis

El Teatre de Blanes va allotjar el darrer cap de setmana dues representacions d’un d’aquells espectacles que aquests dies triomfa arreu de Catalunya amb motiu de les festes nadalenques, la dels reconeguts i populars Pastorets. En el cas de Blanes, però, val a dir que la versió que se’n va oferir dissabte a la nit i diumenge a la tarda s’allunya força del què seria una representació convencional del què s’entén pròpiament dit quan s’esmenta aquesta mena de representació.


Aquest 2019, el grup ‘Pastorets de Blanes’ ha tornat a aixecar un xic més el llistó, i ha presentat una nova versió respecte l’anterior que ja va crear i dirigir al 2016 el dramaturg blanenc Pep Alum. Es tracta d’una tradició que s’ha anat mantenint a Blanes des del 1929 –aviat farà un segle de vida-, quan va néixer de la ploma de Pere Puig i Llensa: ‘Pastors i Misteris’, diferent per tant de l’altra clàssic potser més conegut, la versió de Josep Maria Folch i Torres.

Si Pep Alum ja va introduir diversos canvis respecte la tradicional obra, aquest 2019 s’han mantingut, havent-ne fet d’altres més agosarats. Tot plegat contribueix a què ara tinguin un aire més actual i contemporani, sobretot per les versions més rockeres de les melodies que tants anys van acompanyar l’obra. El vestuari segueix sent de l’actualitat, com en la versió del 2016, i el decorat és pràcticament inexistent, respectant la idea que es tracta d’un assaig, tal com el títol ja indica.

Una nova versió rejovenida i amb un empoderament de les dones

La nova versió ha inclòs un bon grapat de novetats. La primera és l’edat dels principals actors i actrius, sensiblement rejovenits, ja que tenen majoritàriament entre 14 i 22 anys. Només ha repetit un actor de l’anterior elenc, precisament un dels personatges principals de l’obra: l’’Amo de Tots’, que interpreta Aitor Roger. La major part d’actors i actrius són del grup de teatre ‘Ralek’, format fa uns anys al Casal de Joves de Blanes, així com del ‘Mirall Jove’, o bé nous intèrprets que s’han estrenat amb aquesta adaptació.


Els 4 pastors: Bru Gallart, Lluc Gibert, Pau Roca i Astrid Maynou
Els han dirigit Xavier Puigdemont i Carlos González, en una nova creació on les aportacions han estat eminentment corals. A banda que hagi baixat considerablement la mitjana d’edat, les altres modificacions han estat encara més substancials, amb canvis de gènere pel que fa a alguns dels personatges centrals que van trenant la trama de l’obra.

Hi ha hagut principalment tres modificacions que han donat un major protagonisme a les dones, un empoderament que alhora ha comportat una refrescant obertura a temps més actuals. Així un dels papers centrals, el pastor ‘Preferit’, ara l’incorpora una dona –Astrid Maynou-, que manté la trama original d’estar enamorada de la mateixa dona de la qual també n’està enamorat un altre personatge de l’obra.


Oriol Roger i Jana Maynou a l'esquerra de la imatge,
i Aitor Roger amb Astrid Maynou a la dreta
El canvi de gènere també s’ha vist en un dels dos dimonis protagonistes, l’’Entrebanc’, que interpreta Aina Pujol, havent-li donat un nou caire molt més seductor i ‘malèfic’. El Vell Garriguet ara té una filla –a qui dóna vida Jana Maynou-, enlloc d’un noi, i per últim val a dir que els dos arcàngels –Sant Miquel i Sant Gabriel-, s’han fusionat en un de sol, incorporat per la Marina, que ha penjat les ales, en el sentit que la seva aparença és molt més terrenal, amb un vestuari impol·lut, d’un blanc nuclear que enlluerna.

Una nova versió refrescant, que s’allunya encara més de temps pretèrits

Cal destacar també especialment un altre protagonista, el dimoni, l’’Amo del Bosc’, que interpreta Bernat Maynou. Ja no porta la capa vermella i li confereix un toc afegit d’atractiu al seu personatge la interpretació que fa en viu i en directe de diverses peces al saxo. La resta de l’elenc el formen Bru Gallart en el paper de ‘Cucut’; Lluc Gibert com el ‘Pinetell’; Pau Roca és el ‘Rossinyol’; i Oriol Roger incorpora al ‘Vell Garriguet’.


La Marina en la seva incorporació de la nova figura única de l'arcàngel
Completen el repartiment un molt actual San Josep –tant pel tall de cabells i la barba com pels tatuatges que llueix-, que incorpora Gerard Gili; Cristina Muñoz és la Verge Maria i el joveníssim Biel, incorpora al Nen Jesús. Per últim, l’equip musical al teclat, guitarres i veu són Roger Busquets, Alba Lupiáñez, Laura Rabassa, Mònica Rabassa, Raquel Puigvert, Alèxia Roura, Raúl Vidal i Rubén Vidal.


Aina Pujol i Bernat Maynou
En definitiva, la nova versió dels clàssics ‘Pastorets de Blanes’ ha sorprès al públic que l’ha anat a veure el passat cap de setmana, amb tota una sèrie d’aportacions que la contemporitzen encara més que l’anterior adaptació. Ara bé, no traeix l’essència que al cap i a la fi tenen totes aquestes representacions dels pastorets: l’eterna lluita del bé i el mal i, com a rerefons, la història que dóna peu a les festes de Nadal, amb el naixement del Nen Jesús i la Sagrada Família.
Data de realització: 12/24/2019 | Data de la darrera actualització: 12/24/2019

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300