Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes suspèn l’Aplec del Vilar, una celebració que es remunta al segle XVII, pel COVID-19


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/02/2020 01:42:46 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

IMATGEBlanes suspèn l’Aplec del Vilar, una celebració que es remunta al segle XVII, pel COVID-19

En els quatre segles de tradició amb què ja compta, només s’havia suspès per la Guerra Civil. Tampoc tindran lloc els actes religiosos de Setmana Santa ni les desfilades dels Manaies

Aquests propers dies en què els carrers de Blanes -com els de tantes altres localitats- havien d’acollir els actes religiosos i d’esbarjo que se solen organitzar per Setmana Santa, l’agenda d’activitats seguirà igual d’erma que en les darreres setmanes amb motiu de l’emergència sanitària per la COVID-19. De fet, si atenem a la tradició de la religió catòlica, el proper diumenge ja s’encetaven els actes populars de la Setmana Santa amb el ‘Diumenge de Rams’.


Tallers Infantils de Pasqua 2019
A banda dels actes populars religiosos, a Blanes també s’han suspès altres activitats de caràcter més lúdic i social. Es tracta, per exemple, dels Tallers Infantils de Pasqua que s’organitzaven al Passeig de Mar. La canalla s’entretenia amb tres propostes: preparant-se una mona al seu gust, fent-se un vestit de manaia, o bé pintant i decorant els típics i vistosos ous de pasqua.


Canvi Capità Manaies 2019
Els tallers s’han estat fent els set darrers anys, formant part d’una campanya per promocionar els productes típics que s’ofereixen per Setmana Santa a les fleques i pastisseries. D’altra banda, el què tampoc es farà enguany coincidint amb aquest cicle festiu seran les tres intervencions de l’Associació dels Manaies de Blanes. La primera d’elles era el tradicional Canvi del Capità Manaia, que s’havia de fer el 9 d’abril. L’endemà estava programat el canvi del Capità dels Manaies Iuniores, i aquell mateix dia els Manaies també encapçalaven la Processó del Sant Crist.

Suspès el tradicional Aplec del Vilar, una celebració del segle XVII

A banda dels dos actes centrals més populars de la Setmana Santa religiosa que es fan a Blanes –les processons del Sant Crist i la del Ressuscitat que inclou el Cant de l’Àngel- tampoc es podrà fer una altra activitat popular a camí entre la tradició i la religió: l’Aplec del Vilar. Es tracta d’una tradició que acumula molts segles d’història, una celebració 100% blanenca, ja que és un dels dos dies en què és festa local en aquest municipi.


Aplec del Vilar 2019
Durant els seus 400 anys d’història, l’Aplec del Vilar tan sols s’havia suspès en una ocasió: amb motiu de la Guerra Civil. La celebració queda centrada en una missa oficiada al Santuari del Vilar, que cada any compta amb l’assistència de l’alcalde de Blanes i membres de la corporació. Encapçalen la litúrgia els membres de la Obreria del Vilar, així com representants dels cossos de seguretat i emergència que operen a Blanes: Policia Local, Protecció Civil, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil.

Aquest 2020 l’Aplec del Vilar hagués tingut lloc el proper dimarts 14 d’abril –se celebra sempre l’endemà del dilluns de Pasqua, no té una data fixa al calendari- i és el dia afegit de festa amb què compten cada any els blanencs i blanenques després del llarg pont de les vacances de Setmana Santa. L’any passat, el calendari va propiciar que l’Aplec del Vilar coincidís amb una altra de les festes que enguany tampoc no se celebrarà per l’emergència sanitària de la COVID-19: la Diada de Sant Jordi.


L’Aplec del Vilar és una tradició que es remunta al segle XVII, i per tant compta amb més de 400 anys d’història. S’emplaça a l’emblemàtic paratge del Santuari del Vilar, i aquest dia l’aprofiten molts blanencs per passar un dia a l’aire lliure, ja que està situat als afores del nucli urbà. La tradició marca que les famílies i amics es portin el dinar i els comparteixin en aqueta jornada de lleure, propiciant una de les imatges més típiques que es recorda.Data de realització: 04/02/2020 | Data de la darrera actualització: 04/02/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300