Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes viu la Setmana Santa telemàticament amb el ‘Miserere’, un nou ‘Cant de l’Àngel’ i la Mona de Pasqua


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/10/2020 03:01:26 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes viu la Setmana Santa telemàticament amb el ‘Miserere’, un nou ‘Cant de l’Àngel’ i la Mona de Pasqua

Avui es penjarà a les xarxes socials el cant del ‘Miserere’ de l’obra ‘Santa Maria, Ora Pro Omnibus’, diumenge l’estrena d’un nou ‘Cant de l’Àngel’ i dilluns la confecció d’una mona casolana

Aquesta Setmana Santa 2020, com arreu del territori català, els actes religiosos i populars que omplien els carrers de la vila no es podran celebrar. Per això, des de l’Ajuntament de Blanes comptant amb la col·laboració de diversos blanencs i blanenques, s’han preparat diverses alternatives telemàtiques que es compartiran aquests dies a les seves xarxes socials.


Processó Divendres Sant - Setmana Santa Blanes 2019
Fotografia: Joaquim Llorens i Garangou
Es tracta de dos dels actes que caracteritzen la Setmana Santa blanenca, a més a més a més d’un tercer ingredient especialment popularitzat a Catalunya. Avui divendres l’acte més tradicional de la Setmana Santa de Blanes, a banda dels Tallers Infantils i el Canvi del Capità dels Manaies Iuniores, és la Processó del Sant Crist que es fa al vespre, encapçalada pels Manaies de Blanes.

Cant del ‘Miserere’ de l’obra ‘Santa Maria, Ora Pro Omnibus’

Cada Divendres Sant a les 10 de la nit, quan comença la processó, la Capella de Santa Cecília interpreta el ‘Cant del Miserere’ al presbiteri de l’Església Santa Maria, una melodia que al llarg de la processó es torna a sentir en diverses ocasions. Es tracta d’una peça musical que va escriure especialment per a la Processó del Sant Crist mossèn Joan Batlle, un calellenc d’origen i blanenc d’adopció.


'Santa Maria, Ora Pro Omnibus' - Escena de la Processó
Fotografia: Juan Laguna
Es va estrenar a la processó de l’any 1898, que en aquella època no se celebrava coincidint amb el Divendres Sant, sinó el Dijous Sant. El ‘Miserere’ que es penjarà avui divendres a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes, però, no s’ha interpretat en processó, sinó dalt d’un escenari. L’any passat la vila on comença la Costa Brava va acollir un bon grapat d’activitats per commemorar els 700 anys de la Parròquia Santa Maria.

Un d’ells va ser l’estrena de ‘Santa Maria, Ora Pro Omnibus’, un muntatge teatral que van crear plegats ‘El Mirall’ i el ‘Cor de Cambra Sota Palau’. S’hi recullen moments de la vida passada i recent de la parròquia, i una de les escenes està dedicada a la Processó del Divendres Sant, on destaca la interpretació del tradicional ‘Miserere’. Aquest fragment es penjarà avui a les xarxes socials, per reviure un cant que avui al vespre no ressonarà als carrers.

Estrena d’una versió inèdita del ‘Cant de l’Àngel’

L’altra processó que se celebra a la Setmana Santa blanenca és la del Ressuscitat, que es fa diumenge al migdia, coneguda també com la del ‘Cant de l’Àngel’ perquè el seu punt culminant és precisament la interpretació d’aquesta peça musical. Data de l’any 1904, i també és obra de Mossèn Joan Batlle. La interpreta un nen o una nena vestit amb una túnica, front les dues imatge que formen part d’aquesta processó.


Cant de l'Àngel 2019
En aquesta ocasió, el Cant de l’Àngel 2020 telemàtic que es podrà compartir el proper diumenge l’interpretarà la Brisa Piguillem acompanyada al piano per la seva mare, Marina Alum, qui precisament també va interpretar el Cant de l’Àngel quan era petita. Totes dues l’han enregistrat especialment per a la ocasió, i s’estrenarà a través de les xarxes socials diumenge a les 12 del migdia, coincidint amb l’hora en què se segueix aquesta tradició. Val a dir que el germà de la Brisa, en Martí, també va interpretar el ‘Cant de l’Àngel’ l’any 2016.

Confecció d’una Mona de Pasqua

Per últim, si parlem de tradicions de la Setmana Santa que se celebren arreu del territori català, una de les més populars és la Mona de Pasqua, un pastís que els padrins i padrines regalen als seus fillols coincidint amb aquest període festiu. Aquest 2020, amb l’obligatori confinament per controlar l’expansió de la pandèmia per la COVID-19, s’està fent molta activitat a les llars de tothom.


Imatges d'Arxiu: Mones de Pasqua en una Fleca-Pastisseria de Blanes
Per això, el vídeo que es penjarà aquest proper dilluns al matí a les xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes seran els consells bàsics per confeccionar una tradicional Mona de Pasqua casolana. Per poder enregistrar el vídeo s’ha comptat amb la col·laboració de dos cuiners novells: l’Ingrid i en Marc, comptant amb el suport de la seva mare, l’Olga.

Per si algú vol seguir el tutorial sobre com es fa una Mona de Pasqua, caldrà que tinguin en compte que els faran falta aquests ingredients, tant per a la confecció del pastís com per a un dels elements de la seva decoració:

Ingredients Mona de Pasqua:
  - Pa de Pessic
  - Per la Cobertura: Sucre Glass
  - Xocolata per Fondre
  - Pel Farcit: nata, xocolata o melmelada (a gust de cadascú)
  - Per a la Decoració: Ous ‘Kinder’ petits i Pollets fets amb pompons de llana

Material Pollets decoratius de llana - Tutorial: https://youtu.be/7xP-ojsVPuI
  - Cartró
  - 1 Galeta
  - 1 Tap
  - 1 cèntim d’Euro
  - Cola d’enganxar
  - Ulls per enganxar/o bé confecció casolana amb una cartolina
  - Llana
  - Retoladors
  - Estisores
Data de realització: 04/10/2020 | Data de la darrera actualització: 04/10/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300