Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

‘Iniciativa 3D Blanes’ ha nodrit amb més de 2.000 viseres centres sanitaris de la vila i d’arreu de Catalunya


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/01/2020 12:32:17 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

‘Iniciativa 3D Blanes’ ha nodrit amb més de 2.000 viseres centres sanitaris de la vila i d’arreu de Catalunya

Van ser els primers del país en fer-ho, elaborant-les amb la col·laboració en xarxa de més de 60 persones, uns imprimint amb 3D els components de les pantalles, i d’altres muntant-les

D’entre tots els col·lectius que durant tot aquest temps han treballat i continuen fent-ho de manera desinteressada per nodrir d’elements de protecció als professionals de la salut, un dels que més ha cridat l’atenció arreu de Catalunya és aquest. Són un grup que s’apleguen sota el nom genèric de ‘Iniciativa 3D Blanes’, i la seva eina de treball són impressores 3D domèstiques, que confeccionen el material necessari per elaborar viseres o, si ho prefereixen, pantalles. Un element de protecció molt apreciat pel personal sanitari.


El ‘nucli dur’ del grup són en José Antonio i la seva parella, la Lina, que precisament tenen una botiga de material per fer manualitats a Blanes. Veient les necessitats que hi havia per la mancança galopant als centres sanitaris i les residències de gent gran, així com l’experiència d’altres makers en països que ja havien sofert la pandèmia abans que aquí, van contactar amb una doctora de l’ambulatori de Blanes i es van posar mans a l’obra.


A través d’internet, van localitzar els grups que ja havien fet prototips de pantalles protectores en 3D, van escollir un disseny i van començar a imprimir-lo a través d’impressores 3D domèstiques. Es tractava de fer viseres que actuen com a pantalla i barrera per a la protecció personal, que tapa tota la cara a diferència de les mascaretes, i a més a més aïlla totalment en cas que l’interlocutor esternudi o hi hagi algun tipus de secreció líquida.

Més de 2.000 pantalles distribuïdes a Blanes i d’altres localitats

Van contactar per WhatsApp i xarxes socials amb altres makers locals i es va muntar la logística i repartiment de tasques: captació de material, impressió de les peces de la visera, recollida de les impressions, muntatge de la pantalla i recollida dels elements ja elaborats. El grup està format per més de 60 persones, de les quals de Blanes són 17 imprimint i 4 famílies dedicant-se a muntar les viseres.


El grup ‘Iniciativa 3D Blanes’ ha estat el primer de Catalunya que va entregar viseres als centres sanitaris. No tan sols han nodrit l’Hospital, ambulatoris i residències de gent gran de Blanes. També han abastit centres de poblacions del voltant com Lloret, Palafolls, Calella o Pineda, així com de més lluny: Sant Joan Despí, Barcelona, Terrassa o Badalona, entre d’altres.

Suport de l’Ajuntament de Blanes

Igual que s’ha fet amb la resta de col·lectius i persones que de manera altruista s’han dedicat a fer material pels centres sanitaris, l’Ajuntament de Blanes també va contactar amb ‘Iniciativa 3D Blanes’ per coordinar l’operatiu i sumar esforços. Tant és així que, veient la necessitat que tenien els makers de Blanes per poder nodrir-se de més material, el consistori va decidir posar fil a l’agulla. A través del Departament de Salut i Qualitat de Vida, es va concretar la compra de 100 bobines.


Són les que han servit per confeccionar 2.000 viseres que, a diferència de les mascaretes quirúrgiques, tenen una vida més llarga ja que es poden utilitzar molts cops amb un senzill rentat. Paral·lelament, Protecció Civil s’ha encarregat de coordinar la recollida de les pantalles perquè, un cop confeccionades, arribessin als seus destinataris.


A banda de les pantalles, el grup també ha confeccionat 575 tires de protecció perquè les gomes de les mascaretes no martiritzin els caps dels professionals sanitaris. Actualment continuen en la confecció de les conegudes viseres, tot i que a un ritme més ralentitzat. No tan sols perquè ja no hi ha ni molt menys la desesperada demanda de fa un mes i mig. Ara que s’està recuperant poc a poc a la normalitat, els makers estan retornant a la feina, tot i que no abaixin la guàrdia.
Data de realització: 05/01/2020 | Data de la darrera actualització: 05/01/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300