Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes tanca l’accés al Delta de la Tordera per protegir-lo coincidint amb la nova fase de desconfinament


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/02/2020 09:56:30 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes tanca l’accés al Delta de la Tordera per protegir-lo coincidint amb la nova fase de desconfinament

Aquest matí Policia Local i Brigades de l’Ajuntament de Blanes han instal·lat tanques per protegir la fauna i flora, alterada pel Temporal Glòria i per l’etapa de confinament pel COVID-19

L’Ajuntament de Blanes ha tancat l’accés a la zona del Delta de la Tordera per protegir-lo coincidint amb la nova fase de desconfinament de l’Estat d’Alarma pel COVID-19 que a partir d’avui permet a tothom passejar-se i fer esport. L’operatiu s’ha fet avui al matí amb efectius de la Policia Local de Blanes i dels Serveis Municipals de les Brigades, que han instal·lat diverses tanques i un cartell on s’informa sobre els motius d’haver tancat l’accés i es demana la col·laboració ciutadana.


Tanca que barra l'accés al Delta de la Tordera
pel Carrer Vila de Madrid
L’objectiu és vetllar per la protecció de la fauna i flora d’aquest espai natural, especialment per la nidificació dels ocells que té lloc durant aquesta època de l’any. El desconfinament previst, acompanyat de la curiositat de gran part dels veïns del municipi per tornar a visitar la zona, podria provocar una gran afluència de persones en aquest indret que contribuirien a causar greus conseqüències potser irreversibles en l’espai natural.

Espai catalogat com a LIC: Lloc d’Interès Comunitari

La desembocadura del riu Tordera està inclosa en l’Inventari de Zones Humides de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. L’espai està catalogat dins les ‘zones humides de la conca de la Tordera’ i a la Xarxa Natura 2000 com a LIC: Lloc d’Interès Comunitari per la presència, entre d’altres, de la tortuga de rierol (Maruremys leprosa). Per tant, també està catalogat com a ZEC: Zones Especials de Conservació.


Aquestes catalogacions es deuen a la gran diversitat de fauna autòctona protegida que hi habita. També és un important lloc de repòs de les aus migratòries, així com per la seva vegetació, en alguns punts molt degradada. Malgrat tot, encara hi ha restes de vegetació autòctona, com per exemple el canyissar de la desembocadura, que el fan esdevenir en un espai natural i mediambiental a protegir.

Espai alterat pel Temporal Glòria i pel confinament pel COVID-19

Durant els darrers mesos, aquest espai ha patit diversos canvis tant meteorològics com socials que han alterat la seva morfologia. Primer va ser el Temporal Glòria, seguit per episodis meteorològics que han comportat sobretot fortes pluges i grans avingudes del riu. Per això, l’espai ha sofert una alternació important de l’ecosistema que ha afectat principalment la seva morfologia: les motes, la llera i la desembocadura. Lògicament, també ha modificat la fauna i flora que hi viuen.


Paral·lelament, s’ha produït el confinament de la població per l’Estat d’Alarma per la COVID-19. Això ha permès a la fauna autòctona poder readaptar-se als canvis ocorreguts en el seu hàbitat i refer-se sense la pressió humana. A més, a més, l’època de cria de les aus i altres animals, és principalment durant la primavera. És a dir: entre els mesos de març, abril i maig.

Protecció per la previsible afluència de visitants

Precisament un dels canvis morfològics que va provocar el Temporal Glòria el passat mes de gener, va ser la generació d’un nou Delta de la Tordera, que ara s’estén mar endins. Els dies posteriors al Temporal Glòria moltes persones s’hi van acostar encuriosides i, després d’un mes i mig de confinament, és força previsible que a partir d’avui vulguin tornar-hi per comprovar com segueix aquest indret.


Aquestes darreres setmanes de confinament, en què ‘els humans’ han restat a casa seva, ha fet que els animals hagin relaxat el seu comportament normalment espantadís i fugisser. Per tant l’alteració de l’hàbitat de les espècies que viuen al Delta –a la llacuna i la mota del curs baix del riu-, amb el previsible retorn de visitants, podria tenir conseqüències molt negatives i imprevisibles per la viabilitat d’algunes espècies en aquest territori. De manera molt especial per la més sensible, com són els ocells nidificants, i singularment aquells que ho fan damunt la sorra. Un d’ells és el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie protegida.

De fet, a la Desembocadura de la Tordera hi ha diversos cartells informatius que adverteixen sobre aquest extrem. Més concretament, expliquen que és una zona de cria d’espècies protegides, i quatre principals prohibicions. Una d’elles és pescar-hi, i les altres tres són circular-hi amb vehicles motoritzats, entrar-hi amb gossos i passejar per la zona de nidificació d’aus.
Data de realització: 05/02/2020 | Data de la darrera actualització: 05/02/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300