Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes obre de nou el Cementiri Municipal coincidint amb la Fase 2 de desconfinament


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/31/2020 08:31:16 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes obre de nou el Cementiri Municipal coincidint amb la Fase 2 de desconfinament

L’accés continua sent l’alternatiu del Carrer Santa Maria, a causa de les obres d’urbanització del Pla Parcial de davant l’entrada principal

Amb el pas a la Fase 2 de deseconfinament que marcarà la jornada de demà dilluns, 1 de juny, hi ha diversos recintes i serveis que tornaran a estar a l’abast de la ciutadania en general. Un d’ells és el Cementiri Municipal, que va haver de tancar les seves portes formant part de les mesures de seguretat dictades per l’Estat d’Alarma a mitjans del mes de març.


Des de llavors, no s’ha pogut fer cap visita, i tan sols s’hi ha accedit per fer enterraments en la més estricta intimitat. Per això, poder visitar als éssers estimats que reposen al recinte és un dels desitjos de molts ciutadans i ciutadanes, que podran honrar als seus difunts i recordar-los. La reobertura del cementiri suposarà, però, que també s’hi han de complir les mesures de seguretat en prevenció de la COVID-19 que imperen als recintes públics.

Mesures de seguretat per la COVID-19

A l’entrada del recinte hi haurà un dispensador de gel hidroalcohòlic, i també s’hi instal·larà un cartell adreçat als visitants on s’hi indicaran de manera clara diverses instruccions. Una d’elles és que cal aplicar-se gel hidroalcohòlic encara que es portin guants, cal utilitzar mascareta i guants d’un sol ús i respectar la distància de separació de dos metres amb altres persones.


El personal del cementiri haurà de vetllar perquè no es concentrin moltes persones en un sol lloc, així com perquè se segueixin la resta de mesures que les autoritats competents han dictat al respecte. En aquest darrer sentit, serà especialment important que en les cerimònies d’enterrament que es podran fer a partir d’ara no hi hagi concentració dels assistents.

Accés Alternatiu pel Carrer Santa Maria per les obres del Pla Parcial

El Cementiri Municipal de Blanes funciona de maig a setembre en un horari ininterromput des de les 9 del matí i fins les 7 de la tarda, mentre que a l’hivern s’escurça fins les 6 de la tarda. Està situat a cavall entre els barris de Mas Enlaire i El Control-Horta de la Perla, i properament tindrà una millor accessibilitat des de l’est de la ciutat, amb la obertura dels carrers de la nova urbanització del Pla Parcial Costa Brava.


Accés alternatiu al Cementiri Municipal durant les obres,
al Carrer Santa Maria
Mentrestant, la millor opció és entrar pel Carrer Santa Maria, al costat de l’entrada principal, tal com s’ha hagut de fer des de la tardor passada. La previsió és que dilluns també s'obri l'entrada principal pel Carrer Santa Cecília, a la qual cal accedir-hi rodejant el caminet que voreja l’entrada alternativa del Carrer Santa Maria.

El trajecte a peu o en cotxe per arribar fins a l’entrada principal del Cementiri Municipal ara és encara inaccessible de manera directe. La causa són les obres d’urbanització del Pla Parcial Costa Brava, que en el futur connectaran el Carrer Santa Cecília amb el Carrer Anselm Clavé a través d’una rotonda, i a l’altra extrem amb l’Avinguda Parlament, uns nous vials que contribuiran a facilitar el trànsit de vehicles i de vianants.

Un cementiri amb atractiu cultural afegit

Abans que es construís l’actual Cementiri Municipal, els blanencs i blanenques han estat enterrats a diversos indrets arreu del municipi. Primer va ser al ‘Sector de les Ànimes’, que podria ser una zona de necròpolis en temps de la Blanda romana, després davant l’actual església parroquial de Santa Maria, durant l’edat mitjana, o bé al cementiri de n’Illas, a Mas Borinot.


Obres urbanització Pla Parcial Costa Brava
Al segle XIX, entre els anys 1854 i 1855, una epidèmia de còlera va causar grans pèrdues humanes entre la població. Per això, l’Ajuntament de Blanes va comprar un terreny situat al ‘Sector de les Ànimes’, amb una superfície més gran que llavors estava allunyada del nucli urbà.

Aquest és l’origen de l’actual recinte, que s’ha anat ampliant en etapes posteriors per poder augmentar els nínxols. Cal destacar la construcció de la capella, de reminiscències orientals, i que és un dels pocs exemples que queden d’un tret tan mediterrani com són les cúpules semiesfèriques acolorides sobre tambors prismàtics emblanquinats.

Hi descansen personatges il·lustres que apareixen al nomenclàtor municipal, o que han tingut una projecció pública a través de la seva pertinença al món de la cultura i les arts. Així, hi ha des de la pintora Maria Teresa Bedós i Garcia-Ciaño fins a l’apreciat doctor Xavier Brunet Casellas, o bé el creador del Jardí Botànic Marimurtra, Karl Faust. Altres coneguts personatges són l’escriptor Joaquim Ruyra Oms, el showman i cantant Esteve Baltrons Roura, o bé el pintor Joan Padern, entre d’altres.
Data de realització: 05/31/2020 | Data de la darrera actualització: 05/31/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300