Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra la Revetlla de Sant Joan rebent la Flama del Canigó al Passeig de Mar i guardonant ONGs locals


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/23/2020 08:27:48 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra la Revetlla de Sant Joan rebent la Flama del Canigó al Passeig de Mar i guardonant ONGs locals

Organitzat per Òmnium amb el suport del consistori i diverses entitats, s’ha lliurat un reconeixement a Creu Roja i Càritas pel seu treball en pal·liar els efectes socials de la COVID

La llarga ombra de la COVID-19 també ha alterat sensiblement la manera en què Blanes ha celebrat la Revetlla de Sant Joan. Com a testimoni de la festa popular que durant els darrers anys s’allargava des de mitja tarda fins entrada la matinada, s’ha mantingut viu l’esperit de la festa del solstici d’estiu amb un acte de petit format que s’ha allotjat al mateix indret: el cèntric Passeig de Mar.


Enlloc dels jocs, contes, tallers, sopar, balls, concerts i altres esdeveniments lúdics i culturals que farcien la festa, la Revetlla de Sant Joan ha quedat centrada en l’arribada de la Flama del Canigó i altres elements. A quarts de sis de la tarda representants de l’entitat organitzadora, Òmnium Cultural, han arribat amb la flama a la cruïlla del Passeig de Mar amb el Carrer Ample, on ha estat rebuda per la Colla Gegantera de Blanes.


Escortada per gegantons de l’entitat, la Flama del Canigó ha avançat fins arribar al Banc dels Músics del mateix Passeig de Mar, on ha quedat dipositat el quinqué on l’han transportat dos membres del CAU, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa. Per acabar l’acte, tothom qui ha volgut s’hi ha pogut acostar per endur-se un testimoni de la Flama del Canigó a casa seva. Qui s’ha encarregat de fer de mestressa de cerimònies ha estat Rosa Maria Brunet, d’Òmnium Cultural de la Selva Litoral.

Lectura del Manifest de la ‘Flama del Canigó’ 2020

L’acte ha inclòs la lectura d’un manifest a càrrec d’Anna Arbó, qui ha llegit un text que recorda les dificultats viscudes a causa de la COVID-19, que s’estan superant gràcies al treball col·lectiu de moltes persones, la principal fortalesa de Catalunya. Moments en què la solidaritat i el suport mutu han estat la base imprescindible per poder seguir endavant.


El manifest ha aprofitat el moment de l’encesa de la flama en cada racó del país no tan sols per refermar els valors que simbolitza –la unitat de la llengua i la lluita pels drets i les llibertats dels Països Catalans-, sinó també per recordar la pèrdua de gent estimada. Tenir presents en la memòria totes les persones que ja no hi són i que trobem i trobarem a faltar.

Reconeixements a ONGs locals per la seva tasca social en la COVID

Avui també s’ha perpetuat un dels ingredients de la Revetlla de Sant Joan de Blanes que l’han caracteritzat durant les anteriors festes: el lliurament de ‘La Flameta’, en al·lusió a la Flama del Canigó. Es tracta d’un reconeixement que s’entrega a una entitat del municipi que hagi destacat en especial per la seva tasca al llarg de tot l’any arreu de Blanes. Fins l’any passat triava l’entitat a guardonar Acció Cultural Es Viver, qui ha estat rellevada per la Colla Gegantera de Blanes.


Cada any s’encarrega d’elaborar ‘La Flameta’ en forma d’escultura o pintura un artista de Blanes, i aquest 2020 l’autor ha estat en Dani, que resideix a l’Hospital Asil Sant Jaume. En nom de la Colla Gegantera, Alba Lupiáñez ha fet públics els noms de les guardonades, dues ONG locals que han destacat especialment per la seva tasca ajudant a pal·liar les conseqüències socials i econòmiques de la COVID.

Han estat Creu Roja Joventut Blanes-Lloret-Tossa i Càritas Interparroquial, representades avui per l’Alba i la Raquel, i per en Jaume, respectivament. Les dues ONG locals estan ajudant les famílies que han vist minvats els seus recursos econòmics com a conseqüència col·lateral del coronavirus, repartint ajuts alimentaris i altres tipus de productes necessaris.

Manifest del CAU, parlament de cloenda de l’alcalde i interludi musical

Tot seguit, un representant de la Comissió Sant Joan 2020, Pau Nualart, ha llegit un manifest elaborat pels seus membres, una representació de les entitats que han mantingut viu l’esperit de la revetlla. Si bé s’hi afirma que comprenen la decisió de l’Ajuntament de Blanes d’haver descartat fer una versió ‘confinada’ de la revetlla que s’acostumava a celebrar, aconsellats per sengles informes de Protecció Civil i la Policia Local, també han titllat l’actitud del consistori ‘d’inflexible’ respecte la possibilitat de fer alguna cosa més que l’arribada de la flama.


En el comunicat remarquen que, malgrat entendre que la situació és excepcional, consideren un greuge històric envers les entitats que se’ls posin impediments, i també manifesten que el problema de fons de la suspensió dels actes que volien fer és el què anomenen ‘passivitat quotidiana del cos tècnic i polítics municipals’. Per últim, han fet una crida conciliadora a millora la coordinació entre l’administració local i les entitats, tot recordant que ‘sense les entitats no hi pot haver revetlla’.

L’acte s’ha tancat amb unes breus paraules de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui ha recordat també el sentiment que ha planat en tot moment al Passeig de Mar; el record de la incertesa viscuda aquests darrers mesos i els noms que tots tenim al cap i al cor d’aquelles persones que s’han quedat pel camí i avui no podran viure una revetlla. També ha contestat les crítiques del manifest de la Comissió de la Revetlla 2020, tot i que sense voler entrar en polèmiques.


Ha recordat que tot just ara fa un any, quan el nou equip de govern que encapçala va assumir l’alcaldia, una de les seves primeres tasques va ser va recuperar en vuit dies una Revetlla de Sant Joan que estava en suspens. Per últim, ha tancat la seva intervenció afirmant que coincideix en què aquesta no és la revetlla que li agradava fer a l’Ajuntament, però sí la que almenys s’ha pogut dur a terme encara que fos testimonialment, agraint les entitats la seva tasca.

Abans de les seves paraules, hi ha hagut un breu interludi musical a càrrec de la jove cantant Clàudia, que ha interpretat dues cançons carregades d’emocions per tot el què signifiquen les seves lletres i els seus autors. Primer ha arrencat amb ‘Grita’, de Pau Donés, el cantant que ens va deixar fa pocs dies, i després amb el què ha esdevingut un himne durant el confinament per la COVID: ‘Escriurem que tot no va fer fàcil’, de Miki Núñez.


L’acte l’ha organitzat Òmnium Cultural amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, representat per l’alcalde, Àngel Canosa, i acompanyat dels regidors de Cultura i Joventut, Albert Sanz i Miky Corregidor, així com d’altres regidors i regidores de l’equip de govern i del consistori. També han participat representants de bona part de les entitats locals que els darrers anys han mantingut viu l’esperit de la revetlla: Creu Roja Joventut, el CAU, la Colla de Diables Sa Forcanera, l’Esbart Joaquim Ruyra, la Colla Gegantera de Blanes i l’ANC, entre d’altres.
Data de realització: 06/23/2020 | Data de la darrera actualització: 06/23/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300