Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acull el tret de sortida de la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’, que abasta 12 municipis de la Selva


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/10/2020 12:07:33 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes acull el tret de sortida de la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’, que abasta 12 municipis de la Selva

L’alcalde de Blanes, el president del Consell Comarcal i el president del Patronat del Castell de Montsoriu han encapçalat la presentació de la ruta que inclou 5 àmbits temàtics

La Plaça de l’Església de Blanes, on hi ha els vestigis de l’antic Palau Vescomtat del llinatge dels Cabrera, que actualment allotja l’Església Santa Maria i l’Esbarjo Parroquial, ha allotjat aquest matí la simbòlica posada en marxa de la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’. La ruta abasta un total de 12 poblacions de la comarca de la Selva, i inclou 37 tòtems i cartells vehiculades a través de 5 rutes conceptuals que recorren la història del Vescomtat de Cabrera.


Descoberta del tòtem identificatiu de la Ruta del Vescomtat de Cabrera
La presentació l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa; el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu; i el vicepresident de l’ens i president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga. També han assistit representants de les poblacions per on transcorre la ruta, i en aquest sentit a banda de Blanes hi participen Arbúcies, Breda, Caldes, Hostalric, Lloret, Maçanet, Riells i Viabrea, Sant Feliu de Buixalleu, Sils, Susqueda i Vidreres.


Les cinc rutes conceptuals inclouen respectives senyalitzacions que, pel que fa a Blanes, proposen un recorregut que arrenca precisament des del Palau Vescomtal de Cabrera, a la Plaça de l’Església. El següent punt és la Font Gòtica del Carrer Ample, el Castell de Sant Joan –situat al punt més alt del municipi- i el Portal de la Verge Maria, l’accés a l’antic recinte emmurallat. El cartell principal de la senyalització amb la ruta de Blanes està instal·lat a la Plaça Catalunya.


Ball dels gegantons davant l'antic Palau dels Vescomtes de Cabrera
Els cinc àmbits temàtics que abasten les 37 senyalitzacions repartides a les 12 poblacions selvatanes són:
    1. Ruta Militar: Guerra i Política a l’Edat Mitjana
    2. Ruta Administrativa: El govern d’un territori medieval
    3. Ruta Religiosa: La dimensió espiritual
    4. Ruta Comercai: Preparats per als nous temps
    5. Ruta Coneixement i Recerca: Descobreix el Vescomtat

L’acte d’avui ha finalitzat precisament amb la descoberta del tòtem que hi ha a la Plaça de l’Església de la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’, a càrrec de l’alcalde de Blanes, el president del Consell Comarcal, el president del Patronat Castell de Montsoriu i la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal. Tot seguit, els gegantons de l'Esbart Joaquim Ruyra –na Violant de Prades i en Bernat de Cabrera- han interpretat el 'Ball de Garlandes' amb l’ajut dels dansaires.


L'alcalde, Àngel Canosa, i la tinenta d'alcalde de l'Arxiu Municipal,
Olga López, amb els representants de l'Esbart Joaquim Ruyra i els gegantons
Els gegantons estan inspirats en les figures històriques de Violant de Prades i Bernat Joan de Cabrera, vescomte de Cabrera i comte de Mòdica. Va ser ell qui va fer construir la Font Gòtica de Blanes l'any 1438, com a regal a la vila, la reproducció de la qual actualment és la màxima distinció que atorga l'Ajuntament de Blanes. És precisament per aquest lligam amb la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’ que s’ha convidat les dues colles a participar en l’esdeveniment.

Antecedents del Projecte “Ruta del Vescomtat de Cabrera”

Des de l’any 2017, el Consell Comarcal de la Selva lidera l’execució del projecte “Producte turístic cultural vescomtat de Cabrera” en estreta coordinació i gràcies a la col·laboració dels municipis participants. Està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, del FEDER Catalunya 2014-2020. Al llarg d’aquests anys s’ha treballat inicialment en la conceptualització del projecte.


S’ha creat una imatge i marca que l’identifiqués, un relat per donar-lo a conèixer i la selecció dels elements patrimonials més destacats que posteriorment s’han senyalitzat i format les rutes d’autodescoberta avui presentades. En l’actualitat es treballant en la construcció del portal web que recollirà tota la informació del projecte i en la producció de diferents recreacions digitals que ens permetran endinsar-nos i conèixer el vescomtat de Cabrera a través del recurs visual.

Paral·lelament, aquests anys s’han executat les obres de restauració del castell de Montsoriu que permetran la creació del Centre d’Interpretació del Vescomtat de Cabrera. En aquest mateix sentit, està previst que aquest any comencin les obres d’ampliació del Museu Etnològic del Montseny a Arbúcies, que acollirà el Centre de Divulgació i Investigació de la Batllia de Montsoriu, i que tindrà com a objectiu la recerca i divulgació del vescomtat de Cabrera.

Un nou atractiu turístic i cultural arreu a Blanes i a la Selva

En el torn de parlaments, l’alcalde de Blanes ha destacat la importància de posar en valor el patrimoni històric i cultural amb què compta el municipi on comença la Costa Brava: “Amb la posada en marxa d’aquesta nova ruta, Blanes continua en la línia que tant la ciutadania del municipi com els nostres visitants coneguin millor les nostres arrels. L’any 2019 vam celebrar precisament els 700 anys de la Parròquia Santa Maria que tenim aquí al costat, i que en el seu temps va acollir el Palau del Vescomtat de Cabrera, per tant la descoberta d’aquesta ruta arriba en el moment més adequat”.


Parlament Alcalde de Blanes, Àngel Canosa
D’altra banda, Àngel Canosa també ha afegit: “En l’actualitat a Blanes podem seguir rutes literàries que hem dedicat a grans escriptors com Roberto Bolaño o Joaquim Ruyra, i també podem conèixer el nostre patrimoni natural i elements culturals amb altres rutes. Ara combinem el coneixement de la nostra història fent un recorregut pels llocs més emblemàtics del vescomtat dels Cabrera, un llegat sense el qual probablement Blanes no hauria arribat a la projecció i prestigi que té en l’actualitat”.


Parlament president Patronat del Castell de Montsoriu,
Pere Garriga, vicepresident del Consell Comarcal
Per la seva banda, el president del Patronat del Castell de Montsoriu, Pere Garriga, ha explicat els motius que han mogut la institució que presideix a apostar per aquest projecte. Tal com ha explicat Garriga: “Els Cabrera van ser una de les senyories feudals més importants de Catalunya des del segle XI fins al segle XIX, 900 anys sense interrupció, amb una quantitat extensa d’elements històrics coneguts: patrimoni, personatges, fets, literatura”

Garriga també ha explicat que ”Es tracta d’un territori compacte i extens que cobria gran part de la Selva i deixa llegat patrimonial a la majoria de municipis: castells, cases fortes, nuclis antics, ermites, esglésies. Tant és així, que permet disposar d’una gran nissaga familiar de personatges durant una etapa apassionant de la història de Catalunya, una de les famílies nobles amb més renom, i un personatge clau: Bernat II de Cabrera”.


Parlament president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu
En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha assegurat: “El projecte turístic cultural vescomtat de Cabrera” és un clar exemple de la visió de territori que té el Consell Comarcal de la Selva, ja que un dels seus trets més característics és el seu abast comarcal amb fort impacte territorial, perquè engloba un gran nombre d’elements patrimonials de la comarca i els dona a conèixer de forma conjunta.”

Sens dubte, tal com ha assegurat Balliu, ”Aquest projecte és una oportunitat de futur, de seguir treballant de manera coordinada i en xarxa amb més municipis que van formar part del vescomtat de Cabrera i que s’hi vulguin sumar: una oportunitat de créixer i posar en valor un llegat patrimonial arrelat a la comarca i amb molt de potencial, tant pel que fa a la cultura com pel que fa al turisme.


Parlament de la tinenta d'alcalde de l'Arxiu Municipal,
Olga López
Els parlaments institucionals els ha encetat la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, Olga López, i el tècnic del projecte, Àngel Vázquez. També han participat representants dels 12 municipis de la comarca de la Selva que formen part del projecte, així com els.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/10/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300