Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Conclou amb èxit la 1a Travessia a Rem a la Costa Brava d’’Ocean.Cats’, que lluita per la preservació dels mars


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/20/2020 01:28:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Festa de la deixalleriaConclou amb èxit la 1a Travessia a Rem a la Costa Brava d’’Ocean.Cats’, que lluita per la preservació dels mars

Han arribat avui al migdia a Blanes després de recórrer 214 Km des de Portbou, i han fet 8 recollides de mostres per la UB per determinar la presència de microplàstics al mar

Aquest migdia ha finalitzat a Blanes la Primera Travessia a Rem de la Costa Brava, amb una embarcació que tan sols ha utilitzat els rems com a única força de propulsió. S’ha fet coincidint amb la setmana de ‘Let’s Clean Up Europe’, una acció comuna arreu de tot el vell continent per conscienciar sobre els residus que es llencen de manera incontrolada a la naturalesa.


L'equip d'Oceans.Cat arribant a Blanes avui al migdia
Són ‘Ocean.Cats’ quatre esportistes dels Països Catalans que, amb el suport d’un cinquè company que els ha recolzat des de terra, han fet realitat una aventura que suma esport i conscienciació mediambiental. Durant dos dies han recorregut els 214 kilòmetres que separen Blanes de Portbou, des d’on van sortir el vespre d’aquest passat divendres, quan va començar aquest periple que forma part d’un projecte molt ambiciós. L’equip el composen Martí (Palamós), Joanba (València), Marc (Banyoles), Sergi (L’Escala) i Quim (Blanes).


Martí, Juanba, Marc, Sergi i Quim (OceansCat) amb
l'alcalde, Àngel Canosa, la tinenta d'alcalde Marina Vall·llosada,
amb Héctor Espadas i Juanmi Aguirre, del Club de Vela Blanes
L’embarcació de ‘Ocean.Cats’ ha arribat al pantalà del Club de Vela Blanes, on l’esperaven familiars i membres del projecte, així com l’alcalde, Àngel Canosa i el gerent del CVB, Héctor Espadas, acompanyats de la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada, i del director esportiu del CVB, Juanmi Aguirre. El projecte ha comptat amb el recolzament de diverses institucions públiques i privades, així com de consistoris com l’Ajuntament de Blanes i el Club de Vela Blanes, entre d’altres.

Recollida de mostres per detectar la presència de microplàstics

Abans d’arribar al destí de la seva travessia, l’embarcació dels ‘Ocean.Cats’ ha fet una darrera aturada a escasses milles del port esportiu. Ho han fet a la primera cala de Blanes que hi ha venint del nord: Cala Treumal. Aquí s’han aturat per fer la darrera recollida de mostres com les que han estat fent al llarg del seu recorregut, des que van sortir divendres des de Portbou.


Juntament amb l’objectiu de despertar la consciència de la ciutadania sobre els efectes de la contaminació en els oceans, durant la seva travessia els quatre esportistes també han estat obtenint mostres per a un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona. Tracta sobre la contaminació dels microplàstics al llarg de tota la Costa Brava: des de Porbou fins a Blanes.


Anna Sánchez, de la Universitat de Barcelona, amb
les mostres recollides
Qui també els esperava a port era la científica de la Unversitat de Girona, Anna Sánchez, qui s’ha endut les vuit mostres recollides amb pots de vidre per endur-se-les i analitzar-se a la seu universitària. S’espera que les conclusions de l’estudi sobre la presència de microplàstics al llarg de tota la Costa Brava pugui estar enllestit abans d’aquest proper Nadal, després que s’hauran pogut fer totes les proves previstes.

Lluita contra la presència de microplàstics al medi marí

L’abundància i distribució de microplàstics als oceans encara és relativament poc coneguda, per això l’equip ‘OceanCats’ considera de vital importància realitzar estudis per determinar la seva presència al medi marí. Amb l’objectiu de poder avaluar l’abast de la contaminació de microplàstics a la costa catalana, durant la travessia Portbou-Blanes s’han efectuat 8 transsectes amb una xarxa de pesca d’aquest tipus d’elements flotants.

El material recollit s’ha transferit a una ampolla de vidre i s’han lliurat a la Universitat de Barcelona. Als seus laboratoris es comptaran i caracteritzaran –forma, color, tipus de polímer- per determinar l’origen, l’abundància i distribució. Saber d’on procedeixen permetrà poder cercar solucions i actuar per reduir-ne la seva presència l medi marí.


Recollida de la xarxa amb la mostra d'aigua de la zona de Blanes
La contaminació del medi marí per plàstics derivats del petroli i el seu impacte als organismes que hi viuen està rebent actualment un interès considerable de la comunitat científica. Els microplàstics, definits com aquelles partícules de plàstic de mida inferior a 5 mm, han estat abocats de manera continuada al medi marí des de la dècada dels anys 30 com a conseqüència del seu ús en tèxtils, cosmètica, residus de combustibles industrials, o bé deriven de la fragmentació d’objectes de plàstic més grossos com bosses o envasos.


Han estat dissenyats per ser durables, per això els plàstics i els microplàstics persisteixen al medi ambient durant llargs períodes de temps, i s’acumulen actualment arreu del planeta. El gran nombre d’incògnites sobre la seva distribució i les perilloses implicacions per als organismes marins i la pròpia salut dels humans, ha despertat recentment molt d’interès.

Objectiu: travessar l’Oceà Atlàntic propulsats a rem

‘OceanCats’ va néixer l’any passat, quan un grup de remers dels països catalans apassionats del mar i preocupants davant la problemàtica que suposa cada cop més la contaminació dels oceans, van crear el projecte que duu aquest nom. L’objectiu: sensibilitzar la ciutadania a través de l’esport. El projecte es basa en tres línies d’actuació: Escoles Oceàniques, Divulgació i Científica i Ciència Ciutadana.

L’eix central del projecte, amb el què cerquen tenir el màxim impacte és amb la participació a l’Atlantic Challenge, una regata internacional a rem que transcorre entre l’illa de la Gomera i l’Antigua al Carib, de 4.800 km de distància i que volen dur a terme el desembre de l’any 2022, d’aquí a dos anys. Abans, encara hauran cobert fins a quatre fites prou ambicioses.


El maig del 2021 volen establir el rècord del món en ergòmetre (un simulador de rem) durant 24 hores a la Fira del Palamós Terra de Mar, i al juliol faran el recorregut Palamós-Mallorca-Palamós, de 450 km. L’any següent, al juliol del 2022, la travessia València-Eivissa-València, de 300 km i finalment, abans d’emprendre l’aventura transoceànica, també faran la travessia dintre Peníscola i les Illes Columbretes, de 120 km.Data de realització: 09/20/2020 | Data de la darrera actualització: 09/20/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300