Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Espectacular simulacre de rescat d’un ferit greu a Blanes amb un helicòpter de Salvament Marítim i una embarcació de Protecció Civil


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/30/2020 06:14:43 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Espectacular simulacre de rescat d’un ferit greu a Blanes amb un helicòpter de Salvament Marítim i una embarcació de Protecció Civil

S’ha fet aquesta tarda a la platja propera a la Roca de Sa Palomera per evacuar i traslladar la hipotètica víctima a un centre sanitari

La platja del centre de Blanes, a tocar de l’emblemàtica Roca de Sa Palomera, ha estat aquesta tarda l’escenari d’un espectacular exercici de salvament marítim que, si bé ha durat pocs minuts, ha impactat tant per la perícia dels participants com per l’envergadura del rescat que s’ha reproduït. Es tractava d’un simulacre que han protagonitzat l’helicòpter bimotor ‘Helimer 201’ de Salvament Marítim i l’embarcació de vigilància, salvament i rescat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes.


Simulacre de Salvament Marítim a Blanes
En el simulacre s’han seguit els mateixos passos que si es tractés d’un cas real, encadenant tota l’acció. I és que els simulacres són necessaris per posar a prova l’equip humà i tècnic que intervé, i han de ser el màxim de fidedignes. S’ha de treballar amb la mateixa atenció i minuciositat que s’esmerça en situacions reals, posant atenció en la seguretat i l’efectivitat, però amb la tranquil·litat que es tracta d’un exercici, d’un simulacre.


El prestigi que té Blanes en matèria de seguretat i emergències ha propiciat que, una vegada més, s’hagi pogut dur a terme en aquest municipi on comença la Costa Brava. Salvament Marítim depèn del Ministeri de Foment de l’estat espanyol, i habitualment fa els seus rescats amb embarcacions de gran calatge, comptant puntualment amb helicòpters com el què s’ha pogut veure actuar aquesta tarda.

Operatiu de rescat d’una persona ferida en una embarcació

L’acció ha començat pels volts de les 5 de la tarda, quan uns dels tripulant de l’embarcació de vigilància, salvament i rescat de Protecció Civil ha simulat que estava en estat greu i ha demanat ajuda a Salvament Marítim. Encara que realment el vaixell on s’havia de salvar la víctima estava situat molt a prop de la costa, la simulació figurava que estava lluny, i per això se l’havia d’evacuar per aire.


Des de Salvament Marítim s’ha avaluat la situació i, al veure que hi ha una vida en perill, s’ha decidit enviar l’helicòpter. Un cop arribats a la zona, s’ha identificat la nau a qui havia de donar suport i s’ha senyalitzat l’àrea del mar on es trobava l’embarcació d’esbarjo. Llavors s’ha despenjat des de l’helicòpter el rescatador fins al mar per pujar a l’embarcació on hi havia la víctima a qui calia evacuar.

L’exercici s’ha realitzat amb l’ajut d’un maniquí, que simulava ser la víctima en qüestió, i després amb un dels rescatadors especialites. Un cop el rescatador ha arribat a l’embarcació, ha avaluat la gravetat de la víctima i s’ha determinat que calia evacuar-la el més aviat possible per traslladar-la a un centre hospitalari on rebre atenció sanitària.

Ha estat llavors quan ha arribat la part més espectacular de tot el simulacre: s’han hissat al tripulant de l’Helimer protegint la víctima ferida, arribant sans i estalvis dalt de la nau, que ràpidament ha fet la maniobra de vol en direcció a l’hipotètic centre sanitari. L’espectacularitat de l’operatiu ha atret lògicament l’atenció de nombroses persones, que s’han concentrat a la costa i al cim de Sa Palomera per poder contemplar tot el desplegament de mitjans de manera més còmoda.


Tal com fa sempre que s’organitza un simulacre, Protecció Civil Blanes ha informat tant a la Policia Local com al Club de Vela, al Port Pesquer i al telèfon d’emergències 112 que es duria a terme aquest exercici, que no s’ha allargat més de 20 minuts, tal com es fa als rescats. Si bé la majoria de persones sabien que es tractava d’un simulacre, també hi ha hagut qui s’ha espantat pensant que es tractava d’una situació real.

Posar a prova la perícia i expertesa dels equips de salvament

Els homes i dones que formen part dels equips de rescat en emergències saben que és imprescindible intervenir en aquest tipus d’exercicis que, a banda de contribuir a la seva formació continuada, serveixen per posar en pràctica el material i procediments que habitualment no es plantegen. Al tractar-se d’una simulació, es poden provar tècniques que potser no es fan en una situació real, ja que interessa actuar el més ràpidament possible per salvar vides.

Aquesta és una de les màximes que té molt clares el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, que també acostuma a organitzar simulacres amb els efectius del Servei de Vigilància, Socorrisme i Salvament que protegeixen les platges durant els mesos d’estiu. De fet, aquesta no ha estat la primera vegada que s’ha organitzat un simulacre amb Salvament Marítim, que ja ha vingut a Blanes en anteriors ocasions per participar en exercicis similars.


L’Helimer 201 és un helicòpter bimotor AW139 de mida mitjana, i les sigles corresponen a l’antiga Agusta Westland una empresa nord americana que, entre les dades més curioses, inclou que al 2005 va guanyar el contracte per construir el llavors nou helicòpter presidencial, el ‘Marine One’. Tot i que la seva base és a Reus, la seva operativitat s’estén des de Girona fins a València.
Data de realització: 09/30/2020 | Data de la darrera actualització: 09/30/2020

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300