Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes acull l’exposició ‘Colors’ de Teresa i Marta, mare i filla, un esclat cromàtic plasmat en quadres


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/03/2020 11:13:19 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Expo_TeresaMartaBlanes acull l’exposició ‘Colors’ de Teresa i Marta, mare i filla, un esclat cromàtic plasmat en quadres

Tot i que des de petita ha conviscut amb l’art a través del seu pare, el pintor Pepet Llorens conegut com ‘De Pau’, la Teresa es va iniciar en el món artístic fa tres anys

La Sala García-Tornel, situada al cor de Blanes, acull des d’aquest cap de setmana una exposició que, ara que encetem la nova estació de la tardor, ens porta reminiscències d’una primavera que la immensa majoria ha viscut confinat. Presentada amb l’explícit títol de ‘Colors’, comparteixen autoria dels quadres que s’hi apleguen la Teresa Llorens i la seva filla Marta.


El regidor de Cultura, les dues artistes -Teresa i Marta- i l'alcalde de Blanes
Totes dues tenen estils prou diferents, però estan unides per una mateixa eclosió cromàtica en les seves creacions que propicien que el títol de l’exposició, rotundament, faci justícia als treballs que abasta. Principalment s’hi recullen quadres de Teresa Llorens, així com de la seva filla Marta, qui també és l’autora de creacions pictòriques i d’unes ceràmiques.


L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el regidor de Cultura, Albert Sanz, han compartit amb la Teresa i la Marta la posada en marxa de l’exposició, que han visitat acompanyats de les dues artistes. La mostra ‘Colors’, allotjada a la Sala Municipal García-Tornel, al Carrer Ample, es podrà visitar fins el proper diumenge 18 d’octubre. Està oberta tots els dies, tant festius com laborables, durant tota la jornada amb horari partit: de 11 a 13 h i de 17’30 a 20 h.

‘Colors’: un esclat cromàtic en totes les creacions de Teresa i Marta

Cadascun dels quadres de Teresa Llorens són un esclat cromàtic que atrapa qui els guaita des del primer moment. Cada treball transmet sensacions diferents, i els seus estils difereixen els uns dels altres de manera que gairebé no sembla que sigui la mateixa autora qui els ha pintat. Són missatges pictòrics sorgits amb l’espontaneïtat de qui comença a pintar sense saber ben bé com serà la forma final.


La pròpia Teresa explica que pinta de manera instintiva i visceral, no planifica què sorgirà del seu pinzell, i senzillament es limita a plasmar als seus quadres el què veu en la seva imaginació. En definitiva: primer és el color, i després la forma, provocant que el resultat sigui una barreja onírica que pot aconseguir que tothom qui visiona un dels seus quadres pugui veure-hi missatges xifrats cromàticament diferents.

És la primera vegada que protagonitza una exposició en solitari, després que va formar part d’una col·lectiva al Casal Cívic de Can Borell, conjuntament amb el seu cosí, el també artista Rodrigo Jodar. Ell va penjar-hi olis, i ella quadres pintats amb la tècnica que ha estat utilitzant fins ara: els acrílics. Tot just fa ben poc que ha començat a experimentar amb les aquarel·les.


Per la seva banda, els quadres de la Marta també allaren l’espectador pels seus intensos colors. Explica que fa sis anys que pinta, després que la seva mare li va regalar un tauler de dibuix i va començar a pintar amb acrílics, igual que la seva mare. Les seves creacions són teles quadrades de petit format, que la seva mare ha titulat molt encertadament amb el sots-títol “El món de la Marta’, un espai de l’exposició on l’artista també té el seu petit taller creatiu a l’exposició.

També hi ha una vitrina amb ceràmiques que ha pintat als Tallers El Vilar de la Fundació Aspronis, on la Marta assisteix com usuària, i que la seva mare ha anat adquirint cada cop que l’entitat ha posat a la venda les creacions dels i les artistes que hi treballen. Són plats, safates i jocs de cafè principalment, i demostren la vena artística familiar que també batega en ella.

Filla i néta del pintor Pepet Llorens Passapera, conegut com ‘De Pau’

La Teresa i la Marta són filla i néta respectivament d’un polifacètic artista blanenc molt apreciat especialment en aquest municipi: Pepet Llorens Passapera (Blanes, 1926-2017), conegut als cercles artístics com ‘De Pau’. Malgrat les dues artistes han respirat art des de ben petites pel seu lligam amb De Pau, la Teresa Llorens explica que no ha estat fins fa tres anys, que se li va despertar l’instint artístic.


Després de 30 anys treballant a una botiga d’esports, es va jubilar als 63 anys i va obrir una nova etapa en la seva vida que, sense adonar-se, la va dur a un Taller de Pintura de l’artista blanenc Albert Arribas al Centre Cívic de Can Borell. L’artista va aconsellar la Teresa que agafés una tela grossa i s’atrevís a plasmar-hi el què fins al moment només havia fet amb bolígrafs, en trossos de paper.

Va ser així, tot i recordar que des de petita havia acompanyat sovint el seu pare al seu taller de pintura mentre feia els deures de l’escola o pel senzill plaer d’estar al seu costat. Durant tot aquest temps mai no va pensar ni per un instant que potser ella també estaria davant d’un cavallet de pintura algun dia. Ara, després que son pare va morir fa tres anys i tot ha quedat tan lluny, la Teresa lamenta amb enyorança i recança que l’instint artístic no se li hagi despertat fins ara, perquè de ben segur hagués après molt d’en Pepet Llorens.

Home senzill i de caràcter afable, sempre tenia un si per resposta, i per això estava disposat a col·laborar en les iniciatives de poble i les seves entitats quan li ho demanaven. Així, a banda de les seves creacions pictòriques, al llarg de la seva vida va confeccionar diferent material artístic per a l’Esbart Joaquim Ruyra, la Parròquia Santa Maria, la Casa del Poble, la Colla Camina que Caminaràs, i la Colla Gegantera de Blanes, entre d’altres.


El desembre del 2017, el mateix any en què ens va deixar, l’Ajuntament de Blanes va organitzar l’exposició d’homenatge pòstum ‘Pepet Llorens: una vida plena d’art’, on s’hi recollien una trentena d’aquarel·les que majoritàriament recreaven paisatges amb la mar com absoluta protagonista. Les seves creacions es podien visitar gairebé cada any a través d’exposicions que es van allotjar principalment a la Casa del Poble. Anecdòticament, De Pau va exposar l’any 2001 a la Sala García-Tornel, el mateix indret on ara, 19 anys més tard, també ho fan la seva filla i néta.Data de realització: 10/03/2020 | Data de la darrera actualització: 10/03/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300