Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes renovarà telemàticament l’històric ‘Vot de Vila’ de l’Aplec de Sant Rafel, una tradició del segle XVIII


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/22/2020 11:34:58 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Obreria del vilarBlanes renovarà telemàticament l’històric ‘Vot de Vila’ de l’Aplec de Sant Rafel, una tradició del segle XVIII

A causa de les mesures per frenar la COVID, la lectura al Santuari del Vilar s’enregistrarà en vídeo i serà difós el proper diumenge a la web i xarxes socials de l’Ajuntament

Des de fa més de dos segles, Blanes ha estat celebrant i perpetuant a finals del mes d’octubre una tradició que es remunta a l’any 1795. És una de les tradicions més nostrades que han perdurat en el temps, reminiscències d’un passat que formen part de la identitat més històrica de la població on la Costa es fa més Brava.


Fotografies d'Arxiu: Aplec Votiu de Sant Rafel 2019
Es tracta de l’Aplec Votiu de Sant Rafel, durant el qual es renova l’anomenat ‘Vot de Vila’, una prometença que es va fer al segle XVIII els devots de la Mare de Déu del Vilar. La seva imatge presideix el Santuari del Vilar, un paratge situat als afores de Blanes molt estimat per blanencs i visitants, escenari d’un bon grapat de moments històrics recollits a l’ADN que defineix als vilatans i vilatanes.

Vot de Vila del 1795 renovat enguany a través de la web i les xarxes

La tradició marca que l’aplec es faci cada any pels volts del 24 d’octubre: el cap de setmana anterior o posterior, ja que es tracta de complir el compromís adquirit en aquesta data de l’any 1795. Des de llavors la tradició s’ha renovat puntualment any rere any amb l’excepcionalitat de la Guerra Civil de principis del segle XX.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, durant la renovació
del Vot de Vila del 2019
Ara és la COVID-19 la que obliga a fer uns substancials canvis, de manera que la renovació del Vot de Vila del segle XVIII es farà telemàticament. De comú acord amb els rectors de les dues parròquies i l’Obreria del Vilar –que vetlla pel compliment de la tradició que encapçalen els membres de l’Ajuntament de Blanes- s’ha decidit suspendre l’acte públic i optar per aquest nou format telemàtic.

Aquesta setmana s’enregistrarà la cerimònia, que es farà al Santuari del Vilar a porta tancada amb els principals protagonistes de l’acte. Posteriorment, aquest proper diumenge 26 d’octubre, quan s’hauria d’haver celebrat, es penjarà públicament a la web i xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes i el Bisbat de Girona coincidint amb la mateixa hora en què estava previst: la 1 del migdia.

L’alcalde renovarà el vot amb una representació de la Obreria del Vilar

Tal com marca la tradició, la lectura del Vot de Vila, anirà a càrrec de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui l’any passat se’n va encarregar de perdurar la tradició per primera vegada des que ocupa aquest càrrec. El batlle llegirà el text original escrit en el català que s’utilitzava a finals del segle XVIII.


Acompanyaran a l’alcalde una representació de l’Obreria del Vilar, així com el rector de la Parròquia Santa Teresa, Josep Perich, ja que és ell qui s’encarrega dels oficis religiosos al Santuari del Vilar. Posteriorment, un cop enregistrat el vot de vila, s’ha afegit un nou element que es desvetllarà en el vídeo que es podrà visionar a partir d’aquest proper diumenge.Data de realització: 10/22/2020 | Data de la darrera actualització: 10/22/2020


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300