Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Científics de la UPC estudien els efectes sobre l’ecosistema marí amb el dofí mort localitzat a Blanes el desembre passat


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/13/2021 08:44:13 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOCientífics de la UPC estudien els efectes sobre l’ecosistema marí amb el dofí mort localitzat a Blanes el desembre passat

La Policia Local de Blanes, alertada per la ciutadania, va trobar el cetaci a la Platja de S’Abanell, lliurant-lo als Agents Rurals

Segons ha fet públic la Universitat Politècnica de Catalunya, l’observatori submarí OBSEA de la UPC a Vilanova i la Geltrú està fent una investigació amb el dofí mort que va aparèixer a Blanes gairebé fa un mes. L’estudi consisteix en enfonsar el cetaci al fons del mar per estudiar l’efecte de la presència del seu cadàver sobre els ecosistemes bentònics i les comunitats de peixos de la zona, i s’està duent a terme de manera conjunta amb la UPC, l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).


Platja de S'Abanell, 19 de desembre
El passat dissabte 19 de desembre una patrulla de la Policia Local de Blanes, alertada per la ciutadania, va localitzar a primera hora del matí un dofí mort que va aparèixer arrossegat pel mar a tocar de la sorra de la Platja de S’Abanell, situada a l’extrem sud del litoral de la ciutat. Després de comprovar la presència del cetaci, la Policia Local de Blanes es va posar en contacte amb els Agents Rurals, que es van traslladar amb dos efectius per fer-se càrrec de l’animal.

Els Agents Rurals van poder comprovar in situ que el cos trobat a Blanes corresponia a una femella sub-adulta de dofí llistat, una de les espècies més comunes que es pot trobar al Mar Mediterrani. En un primer examen no concloent, els agents van poder comprovar que el cetaci, aparentment, no presentava signes de violència ni d’haver patit cap cop o traumatisme que desencadenés la mort.

Investigació dels efectes sobre l’ecosistema marí amb el dofí de Blanes

Els Agents Rurals van traslladar el dofí al Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i, després de realitzar la necròpsia del cadàver, es va dur a l’observatori submarí OBSEA de Vilanova i la Geltrú. Allí el van fondejar davant la càmera de videovigilància de l’Observatori per estudiar els efectes de la seva presència sobre els ecosistemes bentònics i les comunitats de peixos de la zona, incloses les espècies comercials


L’estudi l’estan duent a terme un grup d’investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Facultat de Veterinària de la UAB, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i el Centre de Desenvolupament Tecnològic de Sistemes d’Adquisició Remota i Tractament de la Informació (SART) de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech, que opera l’OBSEA. La informació resultant es complementarà amb altres paràmetres.

Es tracta de les dades relatives a la temperatura i la salinitat de l’aigua, així com de la velocitat i direcció dels corrents en aquest punt, entre d’altres variables ambientals. Tot plegat contribuirà a interpretar els processos ambientals associats a la descomposició del cadàver. Aquest tipus d’experiments és la primera vegada que es fa en aigües mediterrànies.


Per aquest motiu, es desconeixen els principals actors implicats en la descomposició de cadàvers de mamífers marins al Mediterrani, entre els quals es troben des de bacteris fins a cefalòpodes o depredadors, com ara els taurons. En d’altres zones del món, en canvi, sí que s’han realitzat estudis similars en ecosistemes bentònics del mar profund.


Un exemple es remunta a l’any 2002, quan científics del Monterey Bay Aquarium Research Institute de Califòrnia, als Estats Units, van poder observar gràcies a un robot submarí els efectes d’una balena morta, que va provocar importants canvis espacials i temporals en la comunitat marina local. Per la seva banda, l’Agència Japonesa per a la Ciència i la Tecnologia Marítimo-Terrestre va realitzar l’any 2017, juntament amb l’ICM-CSIC, les mateixes observacions amb una carcassa de balena situada a 500 m de fondària.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 01/13/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300