Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebrarà el Cant de l’Àngel, una tradició de més de 120 anys única a Catalunya, amb aforament restringit


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/02/2021 07:53:23 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebrarà el Cant de l’Àngel, una tradició de més de 120 anys única a Catalunya, amb aforament restringit

Es farà a la Vetlla Pasqual de dissabte, i a la Missa de Pasqua de diumenge, però s’ha suspès per la COVID l’única intervenció en públic que es feia, formant part de la Processó del Ressuscitat

El proper cap de setmana Blanes viurà una de les tradicions religioses de la Setmana Santa que sempre atrau una gran quantitat de persones. En aquesta ocasió, però, també s’ha hagut d’adaptar per poder complir a les mesures de contenció de la pandèmia, per la qual cosa l’única aparició pública de l’esdeveniment s’ha hagut de suspendre.


Fotografies d'Arxiu: Cant de l'Àngel 2019
Es tracta del Cant de l’Àngel, que s’interpreta com a punt culminant de la Processó del Ressuscitat que se celebra coincidint amb el Diumenge de Pasqua, és a dir: que s’hagués celebrat diumenge vinent. La processó s’atura quan les dues imatges que la formen –la Mare de Déu i el Ressuscitat- es troben després d’haver fet dos recorreguts diferents. És llavors quan s’interpreta el Cant de l’Àngel.

Aquest 2021 només es podrà sentir el Cant de l’Àngel en dues ocasions, i les dues amb aforament controlat i restringit, a l’interior de l’Església Santa Maria. Serà dissabte al vespre, formant part de la Vetlla Pascual que comença a les vuit; i l’endemà diumenge, a la Missa de Pasqua de les 12 del migdia.


Els darrers dies s’han estat fent assajos del cant amb les dues persones que s’encarreguen de preparar al/la cantaire: Emili Bitlloch i Salvador Roca. El primer s’encarrega de la música, i el segon d’indicar-li a l’àngel quins moviment ha de fer en funció del contingut de la lletra, que originàriament està escrita en llatí, el Regina Coeli, que en català significa Reina del Cel, una composició litúrgica de felicitació a la Verge Maria per la resurrecció del seu fill Jesucrist.

Una tradició de més de 120 anys única a Catalunya

La música del ‘Cant de l’Àngel’ data del 1904, i és obra de Mossèn Joan Batlle, qui també és autor del ‘Miserere’ que es canta a la Processó de Divendres Sant. És una de les tradicions més arrelades que continua encara vigent al municipi on comença la Costa Brava. Els blanencs i visitants que s’acosten a sentir-lo l’aprecien de manera especial perquè la interpreta una ‘veu blanca’, un nen o una nena vestit amb una túnica que també inclou diversos gestos al·lusius al contingut de la lletra.


Té més de 120 anys d’antiguitat, i actualment Blanes és l’única localitat d’arreu de Catalunya on continua celebrant-se el Cant de l’Àngel i la processó del Ressuscitat de Setmana Santa que l’embolcalla. El seu origen es perd en els principis dels temps. L’any 2019 va ser objecte d’un acurat treball publicat a la revista anual de l’Arxiu Municipal ‘Blanda’, a càrrec de Ma Àngela Sagrera. Una de les parts més interessants de la recerca va ser conèixer els noms dels nens i nenes –avui pares i mares, i inclús avis i àvies- que en el seu moment van ser l’àngel.
Data de realització: 04/02/2021 | Data de la darrera actualització: 04/02/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300