Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha celebrat avui el Cant de l’Àngel, una tradició de més de 120 anys única a Catalunya


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/04/2021 12:48:46 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CANT DE L'ANGELBlanes ha celebrat avui el Cant de l’Àngel, una tradició de més de 120 anys única a Catalunya

L’ha cantat Eloi Marín Miguel, de 13 anys, a la Missa de Pasqua després que ahir també ho va fer a la Vetlla Pasqual. En tots dos casos a l’interior de l’Església Santa Maria

Avui diumenge Blanes ha viscut una de les tradicions religioses del cicle de la Setmana Santa que sempre atrau una gran quantitat de persones, però que també s’ha hagut d’adaptar per complir les mesures COVID. Per això, l’única aparició pública a l’aire lliure que s’hauria d’haver fet de l’esdeveniment s’ha suspès.


Eloi Marín interpreta el Cant de l'Àngel 2021
Es tracta del Cant de l’Àngel, que s’interpreta com a punt culminant de la Processó del Ressuscitat que se celebra coincidint amb el Diumenge de Pasqua, és a dir: que s’hagués celebrat avui. En circumstàncies normals, la processó s’atura quan les dues imatges que la formen –la Mare de Déu i el Ressuscitat- es troben després d’haver fet dos recorreguts diferents pel nucli històric. Un cop s’han trobat i s’ha fet la ritual genuflexió, s’interpreta el Cant de l’Àngel.

Aquest 2021 només s’ha pogut sentir el Cant de l’Àngel en dues ocasions, i les dues amb aforament controlat i restringit, a l’interior de l’Església Santa Maria. La primera vegada va ser ahir al vespre, formant part de la Vetlla Pascual que comença a les vuit; i avui diumenge, a la Missa de Pasqua de les 12 del migdia, que se sol fer després de la processó.


L'alcalde de Blanes, Àngel Canosa, saluda a Eloi Marín minuts
abans de començar la celebració
Entre els assistents a la missa també s’hi ha comptat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui ha aprofitat els moments previs per conèixer personalment al jove de la vila que havia d’interpretar el conegut cant. El batlle ha agraït l’esforç esmerçat pel cantaire per perpetuar aquesta tradició, animant-lo i desitjant-li sort en la interpretació que estava a punt d’oferir a l’Església Santa Maria, que avui ha tornat a registrar el màxim nombre d’aforament permès per la normativa COVID.

Eloi Marín Miguel, de 13 anys, ha estat l’Àngel d’aquest 2021

El Cant de l’Àngel l’interpreta cada any una veu blanca, un nen o una nena vestit amb una indumentària angelical, que també inclou diversos gestos al·lusius al contingut de la lletra que canta. Aquest 2021 l’àngel ha estat Eloi Marín Miguel, un blanenc de 13 anys d’edat que estudia 2on d’ESO al Col·legi Santa Maria.


Aplaudiments finals
L’any passat ja l’havien triat perquè ho fes, però al haver-se decretat el confinament, no va ser possible ni tan sols fer-ho com enguany, a l’interior de l’Església Santa Maria. L’Eloi explica que li ha fet molta il·lusió poder complir finalment aquest any amb la tradició del ‘Cant de l’Àngel’, que ja havia assajat l’any passat.

Encara no té massa clar a quina professió es vol dedicar, i de moment el què li agrada és jugar amb els seus amics, practicar judo i tocar diversos instruments musicals, entre ells el saxo, el flabiol i l’ukelele. Pel que fa a gustos musicals, afirma que dos dels grups que més li agraden són dues bandes britàniques: Queen i One Direction.


L’Eloi ja havia estat assajant la part musical amb l’ajuda de la seva professora de cant, i aquests últims dies ho ha continuat fent amb les dues persones que s’encarreguen de preparar al/la cantaire: Emili Bitlloch –que avui l’ha tornat a acompanyar a l’òrgan- i Salvador Roca. El primer s’encarrega de la música, i el segon d’indicar-li a l’àngel quins moviment ha de fer en funció del contingut de la lletra. La lletra està escrita en llatí, el Regina Coeli, que en català significa Reina del Cel, una composició litúrgica de felicitació a la Verge Maria per la resurrecció del seu fill Jesucrist.

Una tradició de més de 120 anys única a Catalunya

La música del ‘Cant de l’Àngel’ data del 1904, i és obra de Mossèn Joan Batlle, qui també és autor del ‘Miserere’ que es canta a la Processó de Divendres Sant. És una de les tradicions més arrelades que continua encara vigent al municipi on comença la Costa Brava. Els blanencs i visitants que habitualment assisteixen a la Processó del Ressuscitat per sentir-lo l’aprecien de manera especial perquè la interpreta una ‘veu blanca’, que abasta registres musicals difícilment assolibles.


D’ençà de la seva instauració a la vila on comença la Costa Brava, el Cant de l’Àngel ja compta amb més de 120 anys d’antiguitat, i actualment Blanes és l’única localitat d’arreu de Catalunya on continua celebrant-se conjuntament amb la processó del Ressuscitat de Setmana Santa que l’embolcalla. En d’altres municipis, el Cant de l’Àngel també s’interpreta, però sense formar part de cap processó, i això fa que la tradició tingui una singularitat respecte les altres poblacions catalanes.

A mig camí entre el folklore i la religió, la coneguda tonada d’aquesta peça musical batega amb força als cors de molts blanencs i blanenques, que malgrat el pas del temps i el cert anacronisme que podria tenir, estimen aquesta tradició amb la cega admiració que comporten sovint els lligams. El seu origen es perd en els principis dels temps.


L’any 2019 va ser objecte d’un acurat treball publicat a la revista anual de l’Arxiu Municipal ‘Blanda’, a càrrec de Ma Àngela Sagrera. Una de les parts més interessants de la recerca va ser conèixer els noms dels nens i nenes –avui pares i mares, i inclús avis i àvies- que en el seu moment van ser l’àngel que va entonar el ‘Regina Coeli’.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/04/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300