Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un estol de flamencs visita el Delta de la Tordera, compartit per Blanes i Malgrat de Mar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/11/2021 12:30:24 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOUn estol de flamencs visita el Delta de la Tordera, compartit per Blanes i Malgrat de Mar

Se’n van comptar 47, un nombre insòlit. Sis d’ells estaven anellats, i tenien edats compreses entre els 6 i els 27 anys

Tot just fa quatre dies, coincidint amb l’acabament de les vacances de Setmana Santa, els amants dels ocells van tenir una més que agradable sorpresa, força inèdita de poder gaudir. Van poder veure’s un estol de 47 flamencs alimentant-se al tram final del riu Tordera, a la desembocadura compartida per Blanes i Malgrat de Mar.


Flamencs a la Desembocadura de la Tordera
Fotografies: Clara Herranz - Naturalistes del Montnegre i la Tordera
Segons els entesos, en anteriors ocasions s’havia arribat a veure algun flamenc en solitari o en grups de dos, però mai no s’havia observat una quantitat tan nombrosa, vorejant la cinquantena. El grup de 47 flamencs es va poder veure coincidint amb el passat dimecres, 8 d’abril, i aquell mateix dia també se’n van observar més a munt, a la riera de Santa Coloma, un afluent de la Tordera.


Els flamencs són un tipus d’aus que necessiten grans extensions d’aigua poc profunda i es troben a tots els continents, excepte a Austràlia. Segons els entesos, l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, la visita dels flamencs pot ser el preàmbul, un tastet del què potencialment pot passar les properes setmanes.

47 flamencs, 6 d’ells anellats i amb edats d’entre 6 i 27 anys

L’Associació de Naturalistes del Montnegre i la . Això els va permetre identificar-los i extreure diverses dades. Les sis identificacions procedien de França; cinc de l’Estany del Fangassier (prop de Marsella), i un sisè de les Salines d’Aigües Mortes i l’Estany del Rei, en aquest cas, prop de Montpeller, a l’oest de Marsella.


Pel que fa a les edats dels sis exemplars anellats, la major part tenien menys de 10 anys, més concretament 2 d’ells havien nascut al 2012, un altre al 2014 i un quart –el més jove- al 2015. Els altres dos restants eren més veterans: un era nascut al 2006, i el més gran al 1994, és a dir: tenia 27 anys. Aquesta edat en un flamenc és força inusual, ja que no acostumen a superar els 30 anys de vida.

Un Espai d’Interès Natural que s’està protegint

Cal recordar que la Desembocadura de la Tordera, on es van veure els flamencs, és un espai d’interès natural que es vol dotar d’una major protecció. En aquest sentit, hi estan treballant de manera conjunta els Ajuntaments de Blanes i Malgrat de Mar, arran que primer el Temporal Glòria, i després el confinament, va provocar que la llacuna creada al gener actués com a reserva de fauna coincidint amb l’anidament.

Des de fa gairebé un any, els dos consistoris han mantingut uns tancaments per preservar que la gent no s’acosti al delta. L’observació dels flamencs el passat dimecres va atraure gran quantitat de curiosos, la major part dels quals van acostar-se per veure’ls amb la distància i la cura necessària respectant tant l’espai com la fauna. Però d’altres, en canvi, no van comportar-se amb el necessari respecte.


Properament està previst reforçar encara més aquest tancament, tant per la banda de Blanes com per la de Malgrat de Mar, seguint el projecte comú de posar en marxa una Ordenança Municipal que reguli els usos i accessos, així com aconseguir que es declari Reserva Natural Parcial. Per això, des de fa uns mesos s’ha iniciat un procés participatiu que ara ha reunit tota una sèrie de propostes d’actuacions.Data de realització: 04/11/2021 | Data de la darrera actualització: 04/11/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300