Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes commemora el 90è aniversari de la II República amb un Acte Institucional


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/14/2021 03:04:43 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

BANDERA REPUBLICANAL’Ajuntament de Blanes commemora el 90è aniversari de la II República amb un Acte Institucional

L’alcalde, Àngel Canosa, ha llegit una declaració que recorda els avenços socials impulsats, i durant tota el dia onejaran dues banderes republicanes a la façana principal del consistori

Aquest dimecres, 14 d’abril, l’Ajuntament de Blanes ha commemorat el 90è aniversari de la proclamació de la II República amb diverses activitats. La més destacada ha estat l’Acte Institucional que ha tingut lloc a primera hora de la tarda, davant el Monument a les Víctimes del Franquisme que hi ha davant el Cementiri Municipal.


Declaració Institucional: Albert Sanz, Marian Anguita,
Mario Ros, Mia Ametller i Àngel Canosa
L’acte l’ha encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de representants dels grups polítics municipals: Albert Sanz, Marian Anguita, Mario Ros i Mia Ametller. El batlle ha llegit una Declaració Institucional, seguida per una ofrena floral –amb una composició que reproduïa amb flors els colors de la bandera republicana-, dipositada per l’alcalde, regidors i regidores, al peu del monument.

Declaració Institucional destacant els avenços socials de la II República

La Declaració Institucional s’enceta recordant com tal dia com avui de fa 90 anys el president de la Generalitat, Francesc Macià, va proclamar la II República, un gest que hores més tard va desembocar en la seva mateixa proclamació arreu del territori de l’estat espanyol. Aquesta fita va significar no tan sols la consecució d’altes quotes d’autogovern per Catalunya, sinó també diverses millores en els drets socials de les persones, així com la construcció d’una societat democràtica on la prioritat era el bé públic i la consecució de més llibertats.

Ofrena Floral davant el Monument a les Víctimes del Franquisme
L’alcalde ha recordat que guanys com ara l’aposta per l’escola pública, les millores en sanitat i l’atenció a les persones; el reconeixement de les dones com a subjecte polític i amb dret a votar; els drets de la classe treballadora; i la normalització de la llengua i la cultura catalanes. També ha destacat la major rellevància del municipalisme en la vida política.

En aquest darrer sentit, ha tingut un record en especial pel seu antecessor en aquest càrrec, que va ser nomenat alcalde el 14 d’abril de 1931, Bru Centrich i Nualart. Per últim, també s’ha recordat especialment les persones a qui està dedicat el Monument a les Víctimes del Franquisme: “Avui l’Ajuntament de Blanes ha recuperat un acte institucional que es va celebrar per primera vegada l’any 2005, amb motiu de la inauguració d’aquest conjunt escultòric, dedicat a les víctimes del franquisme.”


En aquest darrer sentit, s’hi ha referit com els “Homes i dones que van haver de pagar amb la seva vida la defensa d’uns drets que darrerament semblen estar a la corda fluixa: la llibertat d’expressió, la opció de discernir d’un pensament imposat per la força, enlloc d’estar guanyat amb la força de la raó. Vagi per a totes aquestes persones aquest darrer pensament per cloure aquest acte tot desitjant, com de ben segur tots i totes vosaltres coincidireu, que no torni a haver mai més cap víctima, ni per una dictadura ni per raó de pensament, i en defensa dels valors democràtics simbolitzats en aquella república que la guerra civil va estroncar”.

Blanes s’ha vestit avui amb els colors de la bandera republicana

Al llarg de la jornada d’aquest dimecres, coincidint amb la proclamació de la II República del 1931, 90 anys més tard Blanes s’ha tenyit amb els colors de la bandera republicana, que llueix en diversos indrets. A primera hora del matí, els operaris dels Serveis Municipals s’han encarregat d’instal·lar una pancarta a la façana principal de l’Ajuntament de Blanes.


La pancarta duu la frase ‘Per aquells que van donar la seva vida per la Llibertat’, així com la coneguda declaració de la Revolució Francesa que va instaurar la república: ‘Llibertat, Igualtat i Fraternitat’. Està flanquejada per dues banderes republicanes que penjades als balcons que hi ha als dos costats de la pancarta, completant així una explícita declaració d’intencions.


Instal·lació 'Banc de la República' a la Plaça Bru Centrich i Nualart
D’altra banda, des d’aquest mateix dimecres la Plaça Bru Centrich –el primer alcalde republicà de Blanes- llueix un banc pintat amb els colors de la bandera republicana. L’han instal·lat aquest matí els Serveis Municipals, després que fa uns dies el van retirar i desmuntar per pintar-lo. Està situat al costat dels altres bancs que també ha incorporat l’Ajuntament de Blanes durant aquests darrers mesos, pintats amb els colors que defensen la llibertat sexual i de gènere.Data de realització: 04/14/2021 | Data de la darrera actualització: 04/14/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300