Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Policia Local adapta a la COVID les pràctiques de Mobilitat Segura per a 500 escolars de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/29/2021 11:12:30 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PoliciaEduViariaLa Policia Local adapta a la COVID les pràctiques de Mobilitat Segura per a 500 escolars de Blanes

Enlloc que l’alumnat vagi al circuit de pràctiques, s’instal·la de manera itinerant a cada escola. És un dels serveis més veterans del cos de seguretat, amb gairebé 40 anys de trajectòria

Un dels serveis més veterans que ofereix la Policia Local de Blanes, com un complement qualitatiu afegit al principal objectiu de seguretat ciutadana, són les classes de Mobilitat Segura pels escolars. Conegudes durant molt de temps com les classes d’Educació Viària, el cos municipal és un dels qui fa més temps que en cada curs escolar imparteix coneixements en aquest àmbit.


Circuit de Circulació de Pràctiques al Col·legi Cor de Maria
No tan sols perquè els escolars d’avui són els potencials conductors de demà, sinó perquè també quan s’actua com a vianant cal tenir presents unes normes de conducta per a la pròpia seguretat i per a la prevenció d’accidents. Aviat farà 40 anys que la Policia Local de Blanes va iniciar aquest servei que ha involucrat i comptat amb la complicitat d’un bon grapat d’agents i oficials al llarg del temps.

Pràctiques de Mobilitat Segura adaptades a la COVID-19

Després que els mesos anteriors ja s’han impartit les classes teòriques als respectius centres escolars, ara ha començat la part pràctica, la preferida pels nois i noies. Fins ara s’havia estat fent en un circuit habilitat permanent situat al costat de l’Estació de Tren, amb tota la senyalització horitzontal i vertical, barreres de seguretat i elements que contribueixen a donar-li més veracitat.


Circuit de Circulació de Pràctiques amb alumnes Escola Joaquim Ruyra
Ara bé, en aquesta ocasió les mesures de contenció COVID han provocat que s’hagi hagut de fer un esforç afegit per poder completar els cursos de Mobilitat Segura amb les pràctiques. Els nois i noies no podien desplaçar-se fora del centre escolar per no moure’s del grup de bombolla de control, per la qual cosa, al no poder anar al circuit, s’està portant el circuit a cadascuna de les escoles.

D’aquesta manera, l’equip de la Policia Local de Blanes que s’encarrega dels cursos de Mobilitat Segura han anat amb anterioritat a estudiar sobre el terreny cadascun dels espais de què disposen els centres escolars, i han adaptat el circuit de pràctiques a l’espai. En alguns casos, per motius logístics, no s’habilita al pati de jocs, sinó a un espai proper, com ha estat per exemple amb l’Escola Sa Forcanera i l’Escola Joaquim Ruyra, on s’ha optat per anar a sengles places públiques properes.


Per dur a terme aquestes adaptacions també han comptat amb la col·laboració dels Serveis Municipals, coneguts com les Brigades Municipals, que els han ajudat a muntar/desmuntar i traslladar part del material. El circuit que es munta i desmunta en cada ocasió simula el què ens poden trobar en condicions reals.

És a dir: hi ha semàfors, senyalització vertical i horitzontal, semàfors, passos de vianants, rotondes.... Es tracta que els nois i noies circulin i apliquin els coneixements adquirits a les aules aturant-se quan fa falta, cedint el pas o bé sabent si han de cedir o no el pas a d’altres vehicles que també formen part del circuit en funció de la senyalització que han d’interpretar.

Més de 500 escolars participen al curs 2020-2021 de Mobilitat Segura

El proper mes de juny, quan finalitzi l’actual curs 2020-2021, la Policia Local de Blanes haurà impartit classes de Mobilitat Segura a més de 500 escolars de 5è de primària de tots els centres escolars del municipi: tant els públics com els concertats. Cada alumne haurà rebut vuit hores de formació, primer teòrica a les aules i després la pràctica amb les bicicletes al circuit.


Per a la realització de les pràctiques, es distribueixen les classes de cada escola en grups d’entre 10 i 15 alumnes. Mentre un grup circula pel circuit, un altre grup s’encarrega d’omplir un full on han d’avaluar com ho fan els respectius companys, és a dir: fan una qualificació respecte si estan complint o no correctament les normes de circulació en funció del què estan veient.

Des de la Policia Local s’està molt convençut respecte l’eficàcia d’aquest servei, principalment perquè ajuden en la prevenció d’accidents de circulació i a luitar contra la xifres de víctimes que deixen la seva vida a la carretera. Els i les agents consideren que és necessari transmetre’ls des de petits els hàbits i valors que contribueixen a desenvolupar entre els escolars una consciència cívica i ciutadana.

Justament per aquest motiu, els millors professors que poden tenir en aquest àmbit són els mateixos professionals que s’encarreguen cada dia de vetllar perquè així sigui: la policia local. Els seus coneixements en la matèria, afegida al l’experiència acumulada de tants anys, són el millor garant que els permet haver superat amb eficàcia prop de quatre dècades d’educació viària.


El positiu feedback que reben els agents quan aquells nens i nenes que van participar en els cursos esdevenen adults creuen que és una de les millors recompenses que poden rebre, i això els estimula a haver-hi donat la necessària continuïtat. En aquest darrer sentit, un eloqüent exemple és el mateix sergent que aquest 2021 és el nou responsable d’aquest servei, Miquel Àngel Recio, qui recorda la positiva experiència que va resultar per a ell mateix quan anava a l’escola rebre les classes del sergent Paco Rodríguez, a qui ara ha rellevat en aquestes funcions.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 04/29/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300