Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Ajuntament de Blanes acull una xerrada divulgativa per desfer l’estigmatització de l’epilèpsia amb motiu del Dia Estatal


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/30/2021 07:48:09 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

IMATGEL’Ajuntament de Blanes acull una xerrada divulgativa per desfer l’estigmatització de l’epilèpsia amb motiu del Dia Estatal

Organitzada amb el suport de l’empresa blanenca ‘MJN-Neuro’, l’objectiu de l’acte va ser ajudar a desfer els falsos mites que té la malaltia, massa estigmatitzada socialment

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes ha acollit aquesta setmana una xerrada divulgativa sobre una malaltia massa desconeguda i, justament per aquest motiu, farcida de mites i falses creences al seu voltant. Organitzada per l’Ajuntament de Blanes amb el suport de l’empresa blanenca ‘MJN-NEuroserveis`, es va encarregar de donar la benvinguda la tinenta d’alcalde de Salut i Medi Ambient, Marina Vall·llosada.


Benvinguda a la xerrada a càrrec de la tinenta d'alcalde
de Salut i Medi Ambient, Marina Vall·llosada
Val a dir que la xerrada ha format part de les activitats organitzades amb motiu del Dia Estatal de Lluita Contra l’Epilèpsia, que s’escau el 24 de Maig, és a dir; dilluns passat. Per aquest motiu, la façana principal de l’edifici consistorial es va tenyir de taronja –el color que identifica la lluita per aquesta malaltia- des del divendres anterior.

L’epilèpsia: una malaltia massa estigmatitzada per la societat

El nucli de la conferència va anar a càrrec de David Blànquez, CEO de ‘MJN-Neuroserveis’ i pare de la Marina, persona que pateix la malaltia des dels 2 anys. Enginyer de formació, ha passat 20 anys treballant en visió artificial, robòtica i maquinària industrial. Precisament va ser arran que a la seva filla li van diagnosticar que pateix epilèpsia es va interessar encara més tot el relacionat amb el cervell, tant a nivell funcional com d’investigació.


Des de la seva posició com a pare i enginyer s’ha dedicat a recollir informació per tots els canals possibles amb l’objectiu de tenir una visió global i interdisciplinar, havent detectat que l’aspecte social queda molt amagat. L’epilèpsia és una malaltia massa estigmatitzada, lletja, que no agrada. Antigament estava mal vista, i en l’actualitat encara se la rebutja, s’amaga, no se’n vol parlar.

La paraula epilèpsia prové del grec, i vol dir ‘atac sorpresa’. És una malaltia cerebral que es caracteritza per una activitat elèctrica anormal que provoca convulsions o comportaments i sensacions inusuals. Sovint el què passa és que, quan es produeixen les convulsions, la persona pot caure, tenir un accident i lesionar-se. La pateixen entre un 1% i un 3% de la població mundial, i porta associats pèrdua de memòria, canvis de caràcter sobtats, problemes de motricitat i pèrdua de la funció cognitiva.


A l'esquerra de la imatge, David Blànquez, CEO de 'MJN-Neuroserveis'
Per això, conviure amb l’epilèpsia és dur i estressant, perquè és impossible saber quan tindrà lloc una crisi. Segons David Blànquez, el 54% dels malalts pateixen angoixa, i el 32% depressió. Les persones viuen amb una tensió constant al no saber si la propera crisi la patiran a casa seva, al carrer, caminant pel carrer, sols o acompanyats... etc

Un immens mar de dubtes que els genera estrès a les persones malaltes, però també al seu entorn més immediat. La seva qualitat de vida és molt inferior a la de la població sana, per manca d’autonomia i els trastorns associats. Actualment es fan tractaments farmacològics, però hi ha l’aspecte social sobre el qual el ponent va remarcar que caldria incidir més. A les escoles, als centres de treball: a la societat en general.

‘MJN-Neuroserveis’: una solució per detectar a temps les crisis d’epilèpsia

El darrer tram de la xerrada va anar a càrrec d’Anna Rodríguez, responsable de marketing i vendes de ‘MJN-Neuroserveis’, qui va explicar que l’empresa blanenca destina un 10% de les seves vendes a realitzar Investigació i Desenvolupament en malalties neurològiques, no tan sols en epilèpsia.


Equip 'MJN-Neuroserveis', amb la tinenta d'alcalde
Marina Vall·llosada
‘MJN-Neuroserveis’ ha desenvolupat un dispositiu mèdic SERAS, un wearable en forma d’auricular capaç de registrar l’activitat elèctrica del cervell i realitzar un electroencefalograma de manera continua fora de l’àmbit hospitalari. Gràcies al seu dispositiu, MJN pot donar solucions de salut a diferents patologies que tenen el seu origen en l’activitat cerebral: epilèpsia, trastorns de la son (apnea, síndrome de cames nervioses), ictus, esquizofrènia....

Es tracta d’un predictor de crisis únic al mercat, capaç de monitoritzar de manera permanent l’activitat cerebral de l’usuari per generar informes clínics. Actualment ‘MJN’ compta amb la col·laboració de la Clínica Corachán de Barcelona i el Cleveland Clinic als Estats Units.Data de realització: 05/30/2021 | Data de la darrera actualització: 05/30/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300