Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes restaura na Violant i en Bernat, els seus gegants creats l’any 1990


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/07/2021 11:30:05 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Esbart Joaquim RuyraL’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes restaura na Violant i en Bernat, els seus gegants creats l’any 1990

També els canviarà la roba la mateixa sastreria que aquests dies ha fet les proves de vestuari al Cos de Dansa, en la primera activitat que els ha aplegat des de l’última actuació del 2019

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha reprès durant aquests setmanes diverses activitats tenint sempre molt presents les mesures de prevenció de la COVID-19. Una d’elles, que ha tingut lloc fa pocs dies, va aplegar els membres del Cos de Dansa perquè, cadascun a una hora diferent, passessin pel local de l’entitat per fer les proves de vestuari per una de les danses de la nova temporada.


Desmuntatge gegantons de l'Esbart Joaquim Ruyra,
na Violant i en Bernat
Amb motiu d’aquestes proves de vestuari, els homes i dones que formen part del Cos de Dansa van trobar-se, encara que fos fugaçment i de manera individual, per a la primera activitat d’ençà del darrer cop que van actuar plegats. El desembre de fa dos anys, a Santa Susanna. El nou vestuari que s’està dissenyant és pel ball ‘Bello Mondo’, que van interpretar per primera vegada al 2019.


Presa de mesures pel nou vestuari
Representants de la sastreria de Falset que l’està confeccionant es va traslladar a Blanes per prendre mesures als i les dansaires. Coincidint amb aquestes sessions, el mateix establiment tarragoní també va aprofitar l’ocasió per ocupar-se d’un altre dels encàrrecs que els ha fet l’Esbart Joaquim Ruyra. Una petició molt especial, ja que es tracta d’un dels elements de l’entitat blanenca amb una llarga història.

Restauració i Canvi de Vestuari dels Gegants de l’Esbart, del 1990

La sastreria de Falset també s’encarregarà de confeccionar els nous vestits que lluiran els dos gegants de l’Esbart Joaquim Ruyra, Na Violant de Prades i En Bernat de Cabrera, dos dels seus elements artístics més històrics i rellevants. Van ser creats l’any 1990, quan van començar a formar part dels seus espectacles, i des de llavors –llevat de puntuals postes a punt-, mantenien la seva aparença original.


Després de més de 30 anys –les tres dècades les van complir l’any passat-, calia renovar-los. Per això s’ha iniciat un procés de restauració que inclourà canviar la seva estructura, així com tornar a pintar i millorar la seva aparença. D’aquest altre aspecte s’encarregarà una empresa de Navata, que també tindrà cura de restaurar dos altres elements artístics de l’entitat blanenca: els capgrossos i els cavallins.

Una de les darreres aparicions públiques que van fer els dos gegants de l’esbart va ser a petició de l’Ajuntament de Blanes el 10 de juliol de l’any passat. El seu característic ‘Ball de Garlandes’ va servir per posar punt i final a la presentació de la ‘Ruta del Vescomtat de Cabrera’, que abasta 12 municipis de la Selva, i on Blanes té un important pes representatiu.


I és que els dos gegantons de l’Esbart Joaquim Ruyra estan inspirats en les figures històriques de Na Violant de Prades i En Bernat Joan de Cabrera, vescomte de Cabrera i comte de Mòdica. Va ser ell qui va fer construir la Font Gòtica de Blanes l’any 1438 com a regal a Blanes, la reproducció de la qual actualment és la màxima distinció que atorga el consistori.

Es van encarregar d’interpretar la dansa davant les autoritats presents a l’acte la Colla Gegantera de Blanes, dues entitats culturals unides més enllà del seu lligam blanenc, pels seus membres que ajuden a mantenir viva la cultura i la dansa tant blanenca com catalana. Precisament un dels esdeveniments on no solen faltar mai Na Violant i En Bernat és la Trobada de Colles Geganteres que se sol organitzar a finals d’estiu, on l’Esbart Joaquim Ruyra participa activament.


El lligam entre les dues entitats també es va fer palès al 1992, quan els gegants de l’Esbart Joaquim Ruyra van actuar com a Padrins de Noces dels gegants de la Colla Gegantera de Blanes: en Gastó i na Caterina en la seva presentació oficial. Per aquest motiu, na Violant i en Bernat van participar l’any 2017 als actes del 25è aniversari de la Colla Gegantera de Blanes, interpretant de nou el seu característic ‘Ball de Garlandes’.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/07/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300