Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

41 efectius vetllen des d’avui perquè les Platges de Blanes siguin més segures i compleixin les mesures COVID


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/12/2021 02:19:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Protec+Policia41 efectius vetllen des d’avui perquè les Platges de Blanes siguin més segures i compleixin les mesures COVID

Avui dissabte s’ha activat el dispositiu format pel Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme; Agents Ciutadans que controlen l’aforament i Policies Interins de Platja

Des d’aquest dissabte, les platges de Blanes estan encara més protegides i segures, amb la posada en marxa del dispositiu que s’engega cada any coincidint amb la Temporada de Bany, que des del 2020 es complementa amb el control actiu d’aforament per la COVID. L’Ajuntament de Blanes és un dels tres únics municipis d’arreu de Catalunya que gestiona directament aquest servei, i ho fa amb un major nombre d’efectius en relació a les altres dues poblacions.


Platges de Blanes, aquest matí
Aquest control directe des de Protecció Civil en coordinació amb la Policia Local de Blanes, permet aportar al servei un plus d’efectivitat i de prestacions que no poden assegurar en d’altres municipis que ho fan a través de la contractació d’una empresa, sense gestió directa. Fa 13 anys que es va decidir canviar la gestió, amb uns resultats tan òptims que no fan sinó avalar aquesta opció com la millor.

Un total de 41 efectius vetllen perquè les Platges siguin més Segures

El dispositiu està format per un total de 41 homes i dones, a banda dels comandaments dels respectius departaments que coordinen el servei. Així, hi ha un total de 25 efectius al Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme (SVSS); 12 Agents Ciutadans que tenen cura del control d’aforament COVID de les platges; i 4 agents Policies Interins de Platja.


L'alcalde i el cap de Protecció Civil, amb els Socorristes Aquàtics,
Agents Ciutadans i Policies Interins de Platja
La base de funcionament són els cossos de la Policia Local i Protecció Civil, que estan en servei al llarg de tot l’any i van ser els primers en haver d’aplicar i controlar totes les mesures que s’han anat succeint des de fa més d’un any per controlar l’expansió epidemiològica. Fins a mitjans de setembre hi haurà desplegats a les zones de bany del municipi les 41 persones que vetllaran per la seguretat.


Cadascú d’ells ho farà en la seva respectiva parcel·la de competències municipals de seguretat ciutadana, sanitària i control. Els 25 efectius del SVSS s’encarreguen de la vigilància, salvament i socorrisme al llarg dels 3 kilòmetres de platja del municipi on també hi ha tres llocs de socors com a respectives bases operatives: Cala Bona (Cala Sant Francesc), Platja del Centre i de Blanes Platja de S’Abanell.

Blindatge de Cala Bona per controlar l’aforament

Els 12 Agents Ciutadans tenen com a missió específica informar i tenir cura del control d’aforaments de les tres principals zones de bany. Les i els ‘Agents Ciutadans’ duen una indumentària corporativa en al·lusió al color taronja que identifica Protecció Civil i són fàcilment distingibles per la ciutadania per si han de menester el seu ajut. Completen el dispositiu 4 agents de la Policia Local Interins, que estan assignats principalment al Servei de Platges.


La principal tasca dels Agents Ciutadans és vetllar perquè els usuaris de les platges respectin les distàncies de seguretat que preveuen les mesures sanitàries per contenir el contagi de la COVID-19. En aquesta mateixa línia, quan comprovin que ja s’ha superat el límit raonable, s’encarregaran d’alertar al cap de Protecció Civil perquè, al seu torn, s’implementi el tancament dels accessos a la zona de bany afectada.

En base a l’experiència de l’estiu de l’any passat, l’única de les tres zones de bany on es van haver d’implementar mesures extraordinàries va ser a la platja de Cala Bona, que és precisament la més petita en relació a les altres dos, però també la més apreciada per la seva bellesa i atractiu per blanencs i visitants. En prevenció de la saturació d’usuaris que es va registrar l’any passat, amb la picaresca de banyistes que es colaven malgrat els tancaments preventius, aquest 2021 es blindaran tots els accessos.


Es farà amb unes tanques de seguretat de ferro proveïdes amb una porta que es tancarà amb clau quan l’afluència de banyistes superi el màxim aforament. L’any passat es va fer amb unes tanques de fil ferro de dos metres d’alçada que deixaven una obertura per la part inferior i, malgrat era arriscat i perillós passar-hi per sota, van ser nombroses les persones que van fer-ho per arribar fos com fos al seu destí.

Curs Formatiu Previ a l’entrada en funcionament dels 41 efectius

Per segon any consecutiu, el servei d’aquest estiu ha hagut de canviar substancialment el modus operandi dels socorristes aquàtics. La situació sobrevinguda ha fet canviar tots els protocols d’actuació, tant per protegir a l’usuari com al propi socorrista quan duu a terme la seva feina. Això ho ha tingut molt clar des de les primeres fases de la pandèmia qui s’encarrega directament del servei, el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.


Amb l’objectiu d’informar d’aquests aspectes, així com de la tasca principal que hauran d’implementar tots els membres del dispositiu, ahir divendres va tenir lloc un Curs Formatiu durant tot el matí. A diferència dels darrers anys, en què la formació de cinc hores es va haver de fer a la Sala d’Actes del Centre Catòlic, comptant amb la col·laboració de l’entitat, que va cedir la instal·lació.


El cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, i l'alcalde de Blanes, Àngel Canosa
L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, s’ha acostat tant avui dissabte com ahir divendres a la sessió teòrica per saludar personalment als homes i dones que formen part de l’operatiu, apel·lant a la col·laboració ciutadana perquè l’actual context marcat per la COVID-19 no sigui un impediment per gaudir de les platges de la vila on comença la Costa Brava. Les dues jornades s’han tancat amb una fotografia de família com a record d’aquest tret de sortida.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/12/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300