Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les Banderes Blaves de qualitat mediambiental ja onegen a les platges de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/07/2021 10:53:43 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Les Banderes Blaves de qualitat mediambiental ja onegen a les platges de Blanes

Un dels requisits per obtenir-les és que es prohibeixi l’accés d’animals de companyia a la sorra, per això les platges per a gossos i la bandera blava són incompatibles

Des d’avui dimecres les tres principals zones de bany de Blanes, el municipi on comença la Costa Brava, tornen a lluir les banderes blaves de qualitat mediambiental que certifiquen l’excel·lent estat tant de la sorra com de l’aigua. És un reconeixement europeu que atorga cada any, en funció dels mèrits aportats pels municipis, el ‘Jurat Internacional Bandera Blava’ amb la participació dels organismes de Nacions Unides pel Turisme (OMT) i el Medi Ambient (PNUMA), entre d’altres.


A finals de la setmana passada es va fer l’acte de lliurament dels guardons, després que l’anterior mes de juny es va comunicar a l’Ajuntament de Blanes que, una vegada més, havia renovat la concessió d’aquests guardons per a les platges de Cala Bona (Sant Francesc), Blanes Centre i S’Abanell. Són les tres principals zones de bany que, any rere any, revaliden la distinció, juntament amb la zona portuària del Club de Vela Blanes.


Per donar solemnitat i oficialitat a la hissada de les banderes blaves d’aquest estiu 2021, aquest dimecres a primera hora del matí han lliurat les banderes blaves al personal dels Serveis Municipals l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada. Tots dos han estat testimonis de com s’hissava la primera de les tres banderes que lluiran a les zones de bany durant tot l’estiu.

Un guardó incompatible amb les platges per a gossos

Les Banderes Blaves han esdevingut des de fa dècades en un fenomen social reconegut i valorat internacionalment per desenes de milions d’usuaris de platges i ports en més de 2.000 municipis, en 45 països dels 5 continents, aportant un prestigi afegit a les zones de bany. L’objectiu no és aconseguir que cada cop hi hagi més Banderes Blaves, sinó atraure i millorar actituds, comportaments cívics i ambientals en unes destinacions sostenibles.


Es vol atreure a més usuaris i viatgers responsabilitzats i conscienciats amb el medi ambient, i que també valoren serveis inclosos, com ara el de Vigilància, Socorrisme i Salvament. Pel 81% dels municipis que, com Blanes, participen en aquesta certificació, entenen que suposa un incentiu per a millores socials i ambientals, i el 84% també creu que beneficia a l’economia local.

Un dels requisits per a la obtenció de la bandera blava és que es prohibeixi l’accés d’animals de companyia a la sorra. Per això a les platges per a gossos són incompatibles amb la possibilitat que any rere any es pugui seguir revalidant aquesta distinció. L’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor, que gestiona els guardons europeus, fixa com a criteri per a la obtenció de la bandera blava que els gossos no tinguin accés a les platges.


A causa d’aquesta incompatibilitat, en el passat hi ha hagut diverses platges d’arreu del litoral català que han perdut la concessió de la bandera blava de qualitat mediambiental en espais on durant molts anys havia estat onejant. Un dels exemples amb més repercussió mediàtica va ser el de la Platja de Llevant de Barcelona, que va perdre l’any 2016 el seu distintiu un mes abans que s’havia anunciat la possibilitat d’entrar els gossos a les platges.


Ara bé, també cal tenir en compte que les platges catalanes on es permet l’entrada d’animals de companyia també tenen uns requisits molt específics perquè compleixin els seus amos i mestresses. Poden accedir-hi gossos que hagin estat censats i que portin microxip, del contrari se’ls pot multar per incompliment de la ordenança de tinença d’animals.
Data de realització: 07/07/2021 | Data de la darrera actualització: 07/07/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300