Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra els 40 anys del recuperat Ball de Morratxes del segle XIX amb motiu de la Festivitat de Santa Anna


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/26/2021 02:29:34 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra els 40 anys del recuperat Ball de Morratxes del segle XIX amb motiu de la Festivitat de Santa Anna

L’Esbart Joaquim Ruyra l’ha interpretat avui coincidint amb el dia central de la Festa Major, que ha inclòs els actes més tradicionals del cicle

Aquest dilluns, festivitat de Santa Anna, Blanes celebra la jornada central de la Festa Major en honor a la seva patrona, Santa Anna. És el dia més destacat i central de tot el cicle festiu que avui finalitzarà. Per aquest motiu, al llarg del matí ja han tingut lloc els actes més tradicionals i arrelats en el temps, a camí entre la oficialitat i la cultura popular, i finalitzaran a la tarda-vespre amb la Colla Gegantera i sengles concerts de l’Orquestra dels Montgrins.El 'Ball de Morratxes', un dels ingredients més tradicionals
de la Festa de Santa Anna
Les mesures de contenció per frenar l’expansió de la COVID han obligat a fer nombrosos canvis en el programa oficial dels actes d’aquesta festa tan assenyalda. Ara bé, malgrat tot, això no ha estat un impediment perquè els qui els han seguit hagin pogut gaudir de les celebracions més tradicionals després que l’any passat es van haver de suprimir.

Sortida de la Comitiva, Missa i Ball de Morratxes

El primer canvi més substancial ha estat la Comitiva Oficial que surt des de davant l’Ajuntament de Blanes fins arribar a les portes de l’Església Santa Maria. Aquest matí no hi ha hagut ni l’alegre so de la Banda Musical i Mossèn Joan Batlle ni els Balls dels Gegants de Blanes que els solen acompanyar-la. La comitiva, encapçalada per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, amb regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, ha complert amb la tradició en solitari.


Missa de Santa Anna a la Parròquia Santa Maria
Un cop arribats a la Parròquia Santa Maria, han participat a la Missa en Honor a la patrona de la vila, Santa Anna, motiu pel qual aquest dilluns és festiu a la població on comença la Costa Brava. En acabat l’ofici, s’ha complert amb el tercer ingredient més destacat que se celebra per Santa Anna a Blanes, enguany amb un caire més especial que mai.

40è aniversari del ‘Ball de Morratxes’

Es tracta del ‘Ball de Morratxes’ interpretat pel cos de dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes. Enguany, per evitar les aglomeracions que sol provocar aquesta tradició que es perpetua al Passeig de Dintre, davant l’edifici consistorial, enlloc de fer-se en aquest cèntric indret s’ha traslladat en una ubicació menys concorreguda: la Plaça de l’Església.


L'alcalde, regidors i regidores amb els i les dansaires
de l'Esbart Joaquim Ruyra
Tal com marca la tradició, l’alcalde acompanyat dels regidors i regidores han encapçalat la interpretació del tradicional ball que aquest 2021 commemora el 40è aniversari d’ençà de la seva recuperació. Com a molts municipis costaners, les almorratxes són les protagonistes del ball de plaça que dansaven obrers i obreres de les confraries de patronals de cada municipi. En el cas de Blanes, les obreres del Vilar, ja fos per l’aplec o per la Festa Major.

A Blanes es va deixar de ballar a finals del segle XIX. Més de 100 anys després, l’Esbart Joaquim Ruyra el va recuperar gràcies a la recreació que en va fer Joan Cruells amb la coreografia i Josep Maria Guinart amb la música. Es va estrenar el 10 de juliol de 1981, és a dir: fa 40 anys.
.

Si bé els hauria volgut celebrar aquest any, les circumstàncies fan que, anàlogament als 50 anys del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, la commemoració s’hagi posposat per a l’any vinent. El ‘Ball de Morratxes’ és un ballet que recrea un ball de plaça amb diversos personatges i moviments, utilitzant músiques de nova creació i recuperant una melodia dels balls de plaça de la nostra zona, el popular ‘toquen a córrer’.


Ara ja fa una vintena d’anys que es va decidir afegir la dansa en el protocol festiu de l’Ajuntament de Blanes per Santa Anna. I des de llavors, mai no ha faltat a la seva cita, llevat de l’any passat, per motius de la COVID. Avui s’ha perpetuat aquesta tradició sota circumstàncies especials, i ho ha fet com marquen els cànons: quan Àngel Canosa, ha passat la vara d’alcalde al dansaire que interpreta justament aquest paper: el de batlle de Blanes.
Data de realització: 07/26/2021 | Data de la darrera actualització: 07/26/2021

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300