Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La 16a Marxa de Torxes de Blanes recupera el passeig itinerant pel centre de la vila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/11/2021 10:13:59 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

IMATGELa 16a Marxa de Torxes de Blanes recupera el passeig itinerant pel centre de la vila

Va incloure la lectura d’un manifest, ofrenes al monument a Lluís Companys, la hissada d’una estelada i, com a novetat, el ‘Ball d’Homenatge’ amb dos dansaires de l’Esbart Joaquim Ruyra

Els actes organitzats a Blanes amb motiu de l’11 de Setembre es van encetar ahir al vespre amb la 16a Marxa de Torxes per la Independència, organitzada per la Taula de Forces Polítiques i Socials (TFPS), que compta amb diferents integrants. A diferència de l’any passat, l’edició 2021 ha pogut recuperar un dels elements que caracteritzen aquest acte: la marxa dels participants per diferents carrers del nucli històric de la vila.


Les noves mesures COVID que van entrar en vigor la mitjanit d’aquest passat divendres han permès poder tornar a fer aquest passeig itinerant però, amb tot, es va preferir fer-lo sense encendre les torxes, que es van il·luminar al final del recorregut. L’activitat va començar a les 10 de la nit, amb la concentració dels participants a la Plaça d’Espanya, rebatejada per l’organització com Plaça de l’1 d’Octubre.


A 2/4 d’11 de la nit es va fer un dels ingredients centrals: la lectura d’un manifest que recordava l’esperit que va menar en el seu dia l’organització de les Marxes de Torxes arreu del país. També es va recordar que, encara avui dia, hi ha moltes persones represaliades, exiliades o perseguides, i es va posar en dubte que la ‘Taula del Diàleg’ sigui la solució. D’igual manera, es va instar a les institucions catalanes a no fer-se enrere de nou, recordant el mandat de la mobilització ciutadana que va significar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017.


‘Ball d’Homenatge’, una de les novetats d’aquest 2021

Després del recorregut pel centre de la vila, la 16a Marxa de Torxes va desembocar a la Platja de Sant Andreu de Sa Palomera, on es van encendre les torxes. Paral·lelament, diverses entitats van anar apropant-se al Monument de Lluís Companys que hi ha a tocar de la Plaça Catalunya per dipositar-hi sengles ofrenes florals.


Aquest 2021 han participat en les ofrenes l’Agrupació Sardanista, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, l’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació Recvll, la Casa del Poble, el Centre Catòlic, la Colla de Diables Sa Forcanera, la Colla Gegantera, el Comitè de Defensa de la República, l’Esbart Joaquim Ruyra, Joventut Republicà, la Forja, Òmnium Cultural i la Penya Barcelonista. Coincidint amb aquest instant, va haver-hi una de les novetats més destacades introduïdes enguany.


Dos dansaires de l’Esbart Joaquim Ruyra, Cristina Bitlloch i Xavi Robert, van interpretar el ‘Ball d’Homenatge’, que s’ofereix a mode de reverència, a semblança de l’Aurresku Basc. Va ser creat pel músic Jaume Arnella i el coreògraf Joan Serra l’any 2009, i la seva música està basada en la polca del Ball de Gitanes de Sant Celoni. Els dansaires executen passos simples i voltes al ritme de la música solemne, donant-li un caire respectuós i lluït als esdeveniments on s’interpreta el ball.

Acte vandàlic al pal de la bandera de Sa Palomera

La 16a Marxa de Torxes per la Independència va culminar vorejant la mitjanit, quan un reduït grup de persones situades al cim de la Roca de Sa Palomera es va encarregar d’hissar una gran estelada acompanyada per l’encesa de sis bengales vermelles. Ara bé, aquest darrer ingredient es va fer de pregar durant una bona estona.


La raó va ser perquè quan es va pujar al cim de la roca per hissar l’estelada, es va descobrir que algú havia estat manipulant el mecanisme que acciona el pal basculant on s’havia de posar l’estelada en substitució de la senyera, impedint que es pogués fer la operació. Això va requerir posar a prova l’enginy i la perícia dels qui s’encarreguen d’aquesta tasca que, finalment, van poder arranjar els desperfectes i alçar l’estelada, tal com estava previst.

Data de realització: 09/11/2021 | Data de la darrera actualització: 09/11/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300