Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes capital gironina del Dia Mundial de la Salut Mental: es reclama que aquestes malalties deixin de ser un tabú


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/10/2021 02:11:03 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXBlanes capital gironina del Dia Mundial de la Salut Mental: es reclama que aquestes malalties deixin de ser un tabú

S’ha llegit el manifest ‘La Salut Mental en un Món Desigual’ en l’acte encapçalat per l’alcalde, Àngel Canosa, i el conseller de Salut Josep Ma Argimon, després d’una marxa popular amb 200 participants

Aquest diumenge, 10 d’octubre, se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Blanes ha estat avui la capital gironina d’aquesta commemoració, a través de diverses activitats que han tingut lloc fins al migdia al Passeig de Mar. La celebració ha estat fruit de la suma d’esforços de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, l’Ajuntament de Blanes, i el Departament de Salut de la Generalitat. També han participat l’Institut d’Assistència Sanitària, Support-Girona i la Fundació DRISSA.


Sortida '1a Caminada per la Salut Mental' de Blanes
La jornada ha començat a les 9 del matí amb el repartiment dels darrers dorsals i bosses del caminant als 200 participants –majoritàriament membres dels centres d’atenció, monitors i monitores, i familiars- amb què ha comptat la ‘I Caminada per la Salut Mental’ de Blanes. El tret de sortida s’ha donat a les 10 del matí, iniciant un recorregut de 5 km a peu pla vorejant principalment el Passeig de Mar.


La ‘I Caminada per la Salut Mental’ és fruit de la iniciativa de Maria Otones, una estudiant de la UdG que va dedicar el seu treball de fi de grau a aquesta proposa, arran de l’experiència d’un seu familiar amb trastorn bipolar. L’objectiu ha estat sensibilitzar la societat sobre els trastorns mentals, alhora que es promovia l’activitat física com a factor clau en el benestar físic i mental de totes les persones.

Contribució a ‘La Marató de TV3’ dedicada aquest 2021 a la Salut Mental

La ‘I Caminada per la Salut Mental’ de Blanes també ha tingut un caire solidari, ja que el 50% del preu de cada inscripció –amb un cost de 10 €- s’ha destinat a la recerca dels trastorns mentals. S’ha fet a través de la contribució econòmica que es farà arribar a ‘La Marató de TV3’, dedicada en l’edició 2021 a aquest tema.


L’activitat ha finalitzat amb el lliurament de premis als dos primers adults –home i dona- en arribar al Banc dels Músics del Passeig de Mar, així com al primer classificat infantil. A tots tres se’ls ha obsequiat amb el simbòlic premi d’una figureta que representava un cervell confeccionada amb paper maixé per les persones usuàries del club social de Blanes.

Manifest ‘La Salut Mental en un món desigual’

Tot seguit, a 2/4 d’1, ha tingut lloc la part més institucional del Dia Mundial de la Salut Mental a comarques gironines, encapçalada per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon. La presidenta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, Maria Combalia, s’ha encarregat de donar la benvinguda a tothom.


Benvinguda Maria Combalia, presidenta Associació Família
i Salut Mental de Girona i Comarques
Després, Cristóbal Arjona i Alejandra Morales, del Club Social de Blanes, han llegit el Manifest del Dia Mundial de la Salut Mental de les comarques gironines. Amb el lema ‘La Salut Mental en un Món Desigual’, ha aportat l’opinió i experiència de les persones que tenen un trastorn mental i els seus familiars. Reclama més facilitats en l’atenció sanitària, trencar les barreres socials, més facilitats en el món acadèmic i laboral, i que no s’infravalori les persones que pateixen trastorns mentals.


Lectura Manifest amb Cristóbal Arjona i Alejandra Morales
En definitiva, que les malalties mentals deixin de ser un tabú, i una major comprensió per part de la societat i les institucions: ‘Hem d’aprendre a respectar-nos i a entendre que no som menys persones que la resta de ciutadans (...) Petits passos poden ser molt importants, com el fet de deixar de dir que les persones amb trastorns mentals són discapacitats mentals. És important treballar i actuar sobre aquestes petites coses, perquè per a nosaltres representen grans canvis i dignitat’.

Acte Institucional amb l’alcalde i el conseller de Salut

Per últim, l’acte central s’ha tancat amb els parlaments oficials, primer amb el conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon; i després amb l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, qui ha clos la commemoració. Tots dos han incidit en el mateix aspecte que ha menat el lema de la diada d’enguany: Salut Mental en un Món Desigual. Fa referència als efectes que la pandèmia ha tingut en el benestar emocional de la població i l’empitjorament de la qualitat de vida de les persones i famílies que ja tenien problemes de salut mental abans que esclatés la COVID-19.


Des de Blanes, també s’ha volgut posar el focus en el col·lectiu dels i les joves, que han patit especialment els efectes de la pandèmia. A comarques gironines les dades assistencials de 2020 de la Xarxa de Salut Mental i Addicions evidencien els efectes del coronavirus i les mesures de contenció que s’han hagut d’aplicar. Respecte al 2019, els equips d’hospitalització domiciliàries per a persones amb una situació de fragilitat pel seu estat de salut mental, van incrementar l’activitat en un 46%.


Per la seva banda, els centres de salut mental d’infants i joves (CSMIJ) van registrar un 26% de casos nous i els centres d’adults (CSMA) un 22%. Els centres d’atenció i seguiment de les drogodependències (CAS) van augmentar un 17% les visites de seguiment a causa del risc de recaigudes.


Recepció Oficial a l’Ajuntament de Blanes

Abans de l’acte institucional del Dia Mundial de la Salut Mental 2021, hi ha hagut una breu recepció oficial encapçalada pel conseller i l’alcalde, que ha tingut lloc a l’edifici consistorial. Àngel Canosa ha rebut Josep Maria Argimon a peu de carrer en la seva arribada a Blanes, a ¾ de 12 del migdia, i l’ha acompanyat fins al Despatx d’Alcaldia de l’Ajuntament de Blanes.


Allí els esperaven la tinenta d’alcalde de Salut, Marina Vall·llosada, i la regidora d’Acció Social, Marian Anguita, així com representants dels grups polítics municipals al consistori. Durant prop de mitja hora, s’ha mantingut una trobada informal que ha culminat amb la signatura del conseller de Salut en el Llibre d’Honor de l’Ajuntament de Blanes. Finalment, la comitiva s’ha traslladat al Passeig de Mar per cloure la commemoració.


L’Acte Institucional també ha comptat amb l’assistència d’Aina Plaza, directora general de Planificació en Salut; Miquel Carreras, director territorial de Salut a Girona; Joan Profitós, president de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS); Claudi Camps, director assistencial de la XSMA de l’IAS; Núria Martínez, gerent de la Fundació Drissa; i Glòria Cerrato, directora tècnica de Support-Girona.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 10/10/2021


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300