Noticia publicada a la web el 01/18/2022 10:01:00 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes participa al programa ‘Identitats, Arrels i Tradicions’ de la Diputació de Girona
Aplega 11 propostes de 7 entitats culturals de les comarques gironines, i en el cas de Blanes ofereix l’exitosa activitat ‘Dansa a les Escoles’
La Diputació de Girona ha presentat el programa ‘Identitats, Arrels i Tradicions’, que té l’objectiu d’acostar la cultura popular a les escoles de la demarcació gironina. Consta d’onze propostes de set entitats de les comarques gironines, i el coordina el Servei de Cooperació de la Corporació.
Imatges d'Arxiu: Cloenda 'Dansa a les Escoles' 2019 Es tracta d’oferir als estudiants de les comarques gironines la possibilitat de conèixer la cultura popular i tradicional catalana a través de les mateixes entitats i associacions que les promouen, conreen i impulsen. El programa es va posar en funcionament el curs 2019-2020, i ara es promou una nova edició.
El programa educatiu consta d’una oferta didàctica que inclou 11 activitats, i on participen 7 entitats de la demarcació: l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, la Fal·lera Gironina, l’Associació Centre de Cultura Celta de Catalunya d’Arbúcies, el Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses, l’Associació per a la Promoció Cultural SN de Girona, la Confederació Sardanista de Catalunya, i l’Associació Empordanesa de Música Popular i Tradicional de Figueres.
Les propostes inclouen l’aprenentatge de balls i danses, tallers de construcció d’instruments tradicionals, jocs tradicionals, una activitat de cercavila de titelles o la creació d’un capgròs, entre d’altres. Les inscripcions pels centres educatius continuen obertes, ara que ha començat el segon trimestre de l’actual curs escolar. Poden fer-les a http://www.ddgi.cat/recursosPedagogics/identitat/activitats
Dansa a les Escoles – Activitat de l’Esbart Joaquim Ruyra
L’Esbart Joaquim Ruyra organitza l’activitat ‘Dansa a les Escoles’, que treballa en diversos objectius. D’una banda, donar a conèixer un patrimoni i una manera d’entendre la tradició com és la d’arreu dels Països Catalans, a través de les danses i les melodies més representatives.
De l’altra, proporcionar tota una sèrie de material a mestres, educadors i professors per utilitzar-lo, si ho creuen convenient, com a eines pedagògiques: a psicomotricitat, llenguatge musical, llengua i totes les aplicacions imaginables. Cada any s’entrega a les escoles una fitxa elaborada adreçada al professor /-a o l’equip directiu on s’hi inclouen els diversos paràmetres a tenir en compte.
Són aspectes com interès general, complicitat, innovació de l’activitat, integració de l’alumnat, resultat i un apartat de comentaris on es poden descriure amb 5 qualificacions el grau d’aprofitament. En la darrera edició en què es va fer el programa a Blanes –al curs 2018-2019- van participar-hi entre 1.500 i 1.800 nens i nenes en edat escolar, que van culminar l’aprenentatge en una gran trobada al Passeig de Mar.