Noticia publicada a la web el 01/02/2023 11:24:44 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Un total de 75 nens i nenes han participat a lectures assistides amb gossos a la Biblioteca Comarcal
Organitzat amb el suport de la Comunitat Animal l’Almozara i somEQUILIBRI, la proposta ha format part del programa ‘Temps per Cures’ de la Generalitat
Des de fa molts anys la Biblioteca Comarcal de Blanes s’ha distingit per organitzar propostes interessants, insòlites i atractives, que no deixen indiferent a ningú. Una de les més recents ha tingut lloc els darrers dies del 2022, i certament ha resultat ser tota una sensació pels seus joveníssims participants.
'Temps per Cures' a la Biblioteca Comarcal Al llarg de cinc dies s’han fet sengles sessions de lectura assistida amb gossos, organitzades amb el suport de la Comunitat Animal Almozara i somEQUILIBRI. Se n’han encarregat de la logística Acció Social i la Biblioteca Comarcal, formant part del projecte ‘Temps per Cures’ subvencionat per la Generalitat de Catalunya.
Han estat cinc sessions dividides en dos grups d’edat: els dies 22 i 27 de desembre van participar nens i nenes de 3 a 5 anys i els dies 27, 29 i 30 de desembre infants d’entre 6 i 9 anys. Una activitat tan especial requeria d’una necessària inscripció prèvia, perquè el nombre d’assistents estava limitat a un màxim de 15 nens i nenes. En total, al llarg dels cinc dies en què s’ha estat fent l’experiència, han participat 75 infants, i fins i tot hi ha hagut grups en què hi havia llista d’espera per si quedava una plaça disponible.
L’important és que poguessin interactuar en l’activitat que se’ls proposava, que s’allargava durant tres hores (sempre de 9 a 12 del matí), ajudats per monitors i monitores que tenien cura d’estar amb ells i elles. Aquesta és justament la finalitat del programa ‘Temps per Cures’: alliberar temps per a les famílies, especialment per a les dones, a qui majoritàriament se’ls atribueix tenir cura dels fills.
La Franxa i en Panxo, protagonistes de les sessions
Els protagonistes centrals de l’activitat, a banda dels nens i nenes que participaven en cada sessió, han estat la Franxa i en Panxo, dos gossos que han centrat l’interès de la canalla en tot moment. Fins i tot s’ha aprofitat perquè alguns infants als quals no els feia gaire gràcia aquests animals tinguessin l’oportunitat de perdre’ls la por interactuant amb ells.
I així, sumant esforços dels monitors, els nens i nenes i els mateixos gossos, s’elaborava una entretinguda estona que passava encara molt més ràpida que qualsevol altra activitat. En aquest cas del què es tractava era demostrar els beneficis dels animals de companyia en l’educació i en el lleure. Diversos estudis recolzen els beneficis que suposa la lectura assistida amb gossos.
No tan sols perquè les nenes i nens milloren les seves habilitats de lectura en un ambient únic i divertit. Amb l’ajuda de les monitores i monitores aprenen a respectar els animals i la tinença responsable de gossos, i obtenen una experiència positiva, vivencial i significativa envers la lectura. Durant l’estona que participen als tallers gaudeixen d’un contacte únic amb la lectura, per això des de l’Ajuntament de Blanes es va valorar de manera tan positiva organitzar l’activitat.