Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Nou èxit d’assistència a la Biblioteca Comarcal amb un Taller de Fanalets precedit d’un Conte Musicat


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 01/05/2023 08:15:56 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

IMATGENou èxit d’assistència a la Biblioteca Comarcal amb un Taller de Fanalets precedit d’un Conte Musicat

Aquesta setmana s’han fet dues sessions d’aquesta activitat, que va exhaurir inscripcions amb un total de 60 nens i nenes acompanyats dels seus familiars

Una de les tradicions més arrelades a Catalunya a l’hora de preparar-se per anar a veure la Cavalcada de Reis són els típics fanalets. Avui dijous 5 de gener és una jornada d’espera plena d’emocions per a la canalla. Una de les estratègies més variades per atraure als Reis d’Orient cap a un determinat municipi aquesta nit del 5 al 6 de gener són la construcció de fanalets de paper, l’encesa de torxes amb espècies aromàtiques i l’arrossegament de llaunes buides.


Taller de Fanalets a la Biblioteca Comarcal
D’aquestes pràctiques festives, la més popular és la construcció de fanalets. Del què es tracta és que, gràcies a la claror del llum que fan, Melcior, Gaspar i Baltasar puguin veure el camí i no es perdin fins arribar a la ciutat. Generalment són de paper, i acostumen a portar una espelma o bé una bombeta alimentada amb piles, que s’encén la Nit de Reis.


La canalla se’ls solen construir a casa seva, abans de les vacances de Nadal els van aprendre a confeccionar a les seves escoles, o bé s’organitzen tallers per aprendre a fer-los. N’hi ha de moltes formes i maneres d’elaborar-los, de manera que potser el més entretingut és assistir a algun lloc on s’ensenyi a fer-los per poder passar una estona entretinguda al mateix temps.

Taller de Fanalets precedit d’un Conte Musicat

Aquesta darrera opció és la que s’ha fet aquesta setmana a la Biblioteca Comarcal de Blanes on, una vegada més, han hagut de penjar l’imaginari rètol de places exhaurides pel nou èxit que ha significat l’experiència. Dilluns passat es van organitzar dues sessions de la mateixa activitat: un Taller de Fanalets precedit per un Conte Musicat, una activitat que va ser gaudida per petits i grans al llarg de prop de dues hores.


En cada sessió es preveia una inscripció màxima de 30 nens i nenes, i en totes dues hi havia llista d’espera per si algú anul·lava la reserva a darrera hora. L’activitat va anar a càrrec del grup ‘La Sal d’Olot’, encapçalat per Montse Guix i Miquel Bes. En la primera part de les dues sessions tots dos es van encarregar d’encisar la canalla amb un conte protagonitzat per un cuc, explicat amb el gest i la música de la guitarra.


Tot seguit, va arribar el moment culminant, amb la confecció d’uns originals ‘Fanalets de Reis’ per lluir la nit de la cavalcada, és a dir, aquest proper dijous, 5 de gener. La realització comptava amb una estructura senzilla, ja que abans de res cada nena i nen van fer un dibuix per il·lustrar els seus respectius fanalets amb llapis de colors, bolígraf, ceres o retoladors.


Un cop fets els dibuixos, es van posar sobre estructures cilíndriques rígides de plàstic que, quan se li incorpora llum al seu interior, il·lumina el dibuix exterior. Per completar-ho, els fanalets es van penjar d’un pal que calia lligar molt bé perquè no es desfermés. La gràcia d’aquests fanalets és que, al no ser fets de paper i tenir la base cilíndrica, també es poden reutilitzar com a làmpada de llum.Data de realització: 01/05/2023 | Data de la darrera actualització: 01/05/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300