Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes ha culminat aquest cap de setmana els actes del 8-M incloent l’obra ‘Dona, Doneta, Donota’, de Ma Aurèlia Capmany i Avel·lí Artís-Gener “Tísner”


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 03/13/2023 09:31:31 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes ha culminat aquest cap de setmana els actes del 8-M incloent l’obra ‘Dona, Doneta, Donota’, de Ma Aurèlia Capmany i Avel·lí Artís-Gener “Tísner”

Representada al Teatre de Blanes la nit de dissabte, l’adaptació teatral va anar a càrrec del grup ‘Clis, Clis i Nyac’

Aquest 2023 la programació organitzada a Blanes amb motiu del 8-M, el Dia Internacional de la Dona, ha inclòs un ventall molt ample d’activitats: socials, culturals, de debat, científiques i fins i tot esportives amb la II Caminada Solidària de la Dona d’ahir diumenge. Entre els ingredients culturals amb què ha comptat, cal incloure la representació que es va fer dissabte a la nit al Teatre de Blanes.


'Dona, Doneta, Donota', de Clis, Clis i Nyac, dissabte a la nit al Teatre de Blanes
Es tractava de l’adaptació teatral que ha fet el grup ‘Clis, Clis i Nyac’ de l’obra conjunta de Maria Aurèlia Capmany i Avel·lí Artís-Gener ‘Tísner’: ‘Dona, Doneta, Donota’. Com sol passar en aquesta mena de textos, no ha perdut vivència malgrat va ser escrita a finals dels anys 70. Més concretament, l’any 1978 tots dos autors van fer aquest treball conjunt.


Il·lustracions d'Avelí Artís-Gener 'Tísner'
Amb textos majoritàriament de la Maria Aurèlia, i amb en Tísner fent les il·lustracions, l’editorial ‘El be negre’ va publicar aquesta obra que explica en format còmic la història de les dones i el feminisme des de la prehistòria fins al 1976. Per la seva banda, ‘Clis, Clis i Nyac’ –un grup de teatre amateur de Santa Coloma de Gramenet format l’any 1992- li han volgut xuclar la tinta i l’esperit de l’obra per fer-la realitat dalt l’escenari.


Per això, el format que li han donat és el d’una barreja d’obra representada i de lectura dramatitzada amb un clar objectiu: parlar de la història des de la perspectiva de les dones –les grans oblidades de la majoria dels relats-, però sense perdre la perspectiva de l’humor i la ironia. Per això, tal com explica el grup teatral, s’han divertit molt amb la forma, però també s’han esgarrifat amb la trista realitat que continua tenyint de violència i opressió el fons de la qüestió.


L'alcalde, Àngel Canosa, acompanyat de les regidores Marina Vall·llosada i
Albert Sanz, amb l'elenc de l'obra
Per fer-ho possible, hi ha un bon grapat d’actrius i actors dalt l’escenari: n’hi ha qui llegeixen i n’hi ha que fan les accions que acompanyen el text. Tothom dirigit per Isabel Crehuet, qui també intervé a l’obra com un dels membres de l’elenc que llegeix. Minuts abans que comencés la representació, es van adreçar per saludar al grup d’actrius i actors l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat dels regidors d’Acció Social i Igualtat i Cultura i Festes, Marina Vall·llosada i Albert Sanz, respectivament.

‘Dona, Doneta, Donota’, una obra que no ha perdut vigència

L’obra amb textos de Maria Aurèlia Capmany i il·lustracions d’Avel·lí Artís-Gener és una contribució més en la lluita actual de la dona mitjançant els dibuixos d’ell i la incisiva utilització de la literatura irònica d’ella, que beu de la llarga tradició que ha caracteritzat la literatura catalana. La mateixa Maria Aurèlia Capmany diu del text: “Una de les més grans conquestes de la Humanitat, així amb majúscula, és la rialla. La rialla ens allibera de la por, del domini del fort, del dolor de la injustícia. Per això la comèdia, la burla, la paròdia neix en els camps conreats i suats pel poble”,


I precisament, amb permís o no dels homes, les dones són mestresses en aquest art, tal com continua recordant la genial escriptora: “Les dones hem intervingut sovint en aquesta rialla que esberla les parets de l’opressió. Hem sabut riure del posat solemnial dels mascles investits amb la faramalla del poder i hem sabut riure de les actituds gemegaires del nostre propi sexe. Qui ens podria privar de la rialla?”.


A la dreta de la imatge, Isabel Crehuet, directora de l'obra
Els artífexs que han dotat de vida el text en aquest cas han estat els membres del grup de teatre amateur ‘Clis, Clis i Nyac’, que des del 1992 han conservat un estil propi amb la creació d’obres pròpies, o bé agafant guions d’autores i autors propers. Amb base a Santa Coloma de Gramenet, s’han mogut per diversos escenaris d’arreu de Catalunya, on han representat ‘Les bruixes de Can Zam’ ’11 personatges cap al 2000’, ‘De quan el Quixot va visitar Barcelona’, ‘Justícia Bancària’ o ‘La Alegría’.


També fan lectures teatrals dramatitzades, com ‘Herr Puntila y su criado Matti’, de Bertol Brecht; una adaptació de ‘El viaje de los cantores’, d’Hugo Salcedo; ‘Aquí descansa Nevares’, de Pere Calders; o bé diversos monòlegs de Dario Fo i Franca Rame. Treballen amb tallers de tècniques diverses com ara control del cos, expressió corporal, mímica, veu, cant, monòleg i d’altres per millorar les seves caracteritzacions, i pels seus tallers i muntatges teatrals ja han passat més d’una setantena de persones diferents, que comptaven entre els 16 i els 70 anys.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 03/13/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300