Noticia publicada a la web el 03/31/2023 10:58:28 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Salvador Macip presenta la primera novel·la d’Elisabet Moreno Boada, ‘L’Esquerda’, d’inspiració ruyriana
L’acte va omplir la Biblioteca Comarcal de Blanes de gom a gom, amb amics i seguidors dels dos escriptors blanencs
Ja sol passar que els dies previs a l’arribada de Sant Jordi es presenten llibres que ajuden a les lectores i lectors inquiets a poder escollir-ne un per regalar o auto-regalar-se amb motiu de la diada més literària de totes les que se celebren al llarg de l’any. Ara bé, tenir l’oportunitat de poder conèixer en viu i en directe qui l’ha escrit ja és un luxe que no sol passar massa sovint.
Per això, tothom qui aquesta setmana va poder assistir a l’acte que va tenir lloc dimarts al vespre a la Biblioteca Comarcal va tenir aquest privilegi. Una senyal inequívoca és que el recinte estava ple de gom a gom –les cadires plenes i gent dreta- perquè a més a més l’ocasió s’ho mereixia, i per partida doble. L’escriptora blanenca Elisabet Moreno Boada presentava la seva primera novel·la, i ho va fer apadrinada pel també escriptor blanenc i amic, Salvador Macip.
Salvador Macip, Elisabet Moreno i Angel Canosa Fins ara, l’autora havia escrit diversos relats, alguns d’ells premiats i publicats tant en reculls de diversos autors com en revistes culturals, però l’aventura d’afrontar una novel·la encara no l’havia viscut. Un periple que, tal com va explicar durant la presentació, es remunta al 2017, quan –seguint el símil del títol del llibre- Catalunya també va experimentar una esquerda.
Salvador Macip i Elisabet Moreno presenten ‘L’esquerda’
Després que la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró, va fer la presentació de l’acte, Salvador Macip i Elisabet Moreno van mantenir una animada conversa per fullejar verbalment la novel·la, que segueix l’estela de Joaquim Ruyra. No tan sols pel tema que tracta –lligat indefectiblement a la Costa Brava i el món mariner que l’escriptor va descriure tan magistralment-, sinó pel caràcter, i el salnitre que impregna les seves pàgines.
El doctor en medicina i investigador blanenc, a més a més d’escriptor, va anar destriant per al públic assistent aquells detalls i curiositats més destacades de la novel·la sense que –tal com va remarcar- ningú no tingués la sensació que s’estava fent un incòmode espòiler de la trama. Entre altres detalls, van compartir perquè ‘L’esquerda’ té una declarada essència del mestre de la prosa catalana.
De fet, el nom del protagonista de la novel·la és un declarat homenatge a Ruyra, perquè es diu igual que un dels personatges de la mítica novel·la ‘El Rem de 34’, en Vadó Set Trossos. Elisabet Moreno l’escriu igual, sense la erra i amb accent, però va també va sorprendre l’audiència al confessar que també tenia essència fímica.
Segons l’autora, el mariner de ‘L’esquerda’ està inspirat en Walt Kowalski, el protagonista del genial film ‘Gran Torino’, que encarna qui també n’és el seu director, Clint Eastwood. La seva misantropia i actitud amargada, aparentment intolerable amb els immigrants, també defineix el Vadó de la novel·la blanenca on, en aquest cas, la figura del nouvingut està encarnat per l’altra personatge principal del llibre, en Mohammed, d’origen marroquí.
En Vadó, un vell pescador retirat –igual que Kowalski és un jubilat de la fàbrica de la Ford, on es feia el model de cotxe que dóna títol al film- es veu obligat a contracor a tornar a pescar, i ho ha de fer amb el seu gendre, en Mohammed, perquè l’ajudi. La seva vella barca s’anirà esqueixant igual que el cor d’en Vadó, que viu aclaparat per un tràgic accident patit en alta mar, i per la transformació a marxes forçades d’un món com la pesca que s’està esquerdant.
Mites i Llegendes i una banda sonora pròpia de nova creació
Per poder impregnar-se d’aquest món, l’autora ha fet un autèntic treball de camp a la Llotja del Port de Blanes, i s’ha embarcat a bord de la ‘San Bartolomé’, el vaixell de pesca més antic que encara està en actiu arreu dels ports d’Europa, que singularment està atracat aquí. Això li ha permès connectar amb un mon on els mites, les supersticions i llegendes són molt presents, com per exemple Màlica, la ciutat pelàgica zelosament guardada pel mar que vindria a ser l’Atlàntida catalana.
Aquí Màlica es transforma per ser Sa Malica, el món fantàstic on es refugia el protagonista de ‘L’esquerda’ per fugir d’una realitat que l’aclapara. Aquest espai fantàstic ja sura a les primeres planes de la novel·la, i precisament quan Salvador Macip li va demanar a l’escriptora que llegís algun fragment de la seva obra –a l’estil dels actes que es fan a Estats Units o la Gran Bretanya-, va escollir el seu principi.
Un altre element especial amb que va comptar la presentació de la novel·la va ser el seu darrer ingredient. La filla de l’autora, Laia Torres Moreno, va interpretar amb la seva guitarra elèctrica una cançó creada per ella mateixa, la banda sonora titulada igual que la novel·la: ‘L’esquerda’. El sincer aplaudiment amb què va ser obsequiada pel públic assistent va ser una altra prova de l’especial moment viscut.
Entre el públic assistent s’hi comptava l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la regidora de la Biblioteca Comarcal, Marina Vall-llosada. L’acte es va reblar ad hoc¸ amb l’habitual cua dels qui cobejaven la signatura i dedicatòria de l’escriptora, complint amb un ritual reconfortant pels temps que corren, en què la digitalització de la realitat està tant a l’ordre del dia.