Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els Manaies de Blanes celebren 20 anys participant a la Setmana Santa i estrenen el seu propi local


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/04/2023 12:11:26 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

manaies de BlanesEls Manaies de Blanes celebren 20 anys participant a la Setmana Santa i estrenen el seu propi local

Excepcionalment, la cerimònia del canvi de capità del proper dijous a les 18’30 es farà davant la seu, a l’antiga Fonda Tarrés. L’endemà divendres a les 12 h desfilaran els Manaies Iuniores

Aquesta Setmana Santa serà més especial que mai per a l’Associació de Manaies de Blanes per dues raons. La principal és que arriben ja als 20 anys –la primera vegada va ser al 2001, i tant al 2020 com al 2021 no ho van poder fer per la pandèmia- d’ençà que participen en aquest cicle amb la cerimònia del canvi del capità que els ha dut a recórrer el municipi de banda a banda.Manaies de Blanes fa uns dies, abans de fer un nou assaig per la Setmana Santa
L’altra raó també és prou destacada, ja que finalment han passat a poder disposar d’un local propi, després que s’han hagut d’allotjar durant tot aquest temps en espais d’altri, cedits per famílies a qui els Manaies de Blanes agraeixen la seva generositat. L’han llogat als baixos de l’edifici que antigament havia allotjat la popular Fonda Tarrés, al cor de la ciutat.Nou Local Manaies de Blanes
I precisament la seva ubicació és allò que es diu ni feta a mida, perquè està situada a l’altra extrem del túnel que en la seva sortida dóna al Carrer Ample, sota l’Arc dels Copatrons on hi ha la fornícula amb la imatge dels dos sants que abans de ser-ho eren soldats romans. Aquest és l’indret des d’on surten els Manaies Iuniores des que es va posar en marxa aquesta secció dels més grans, l’any 2017.

XX Cerimònia del Canvi del Capità Manaia davant la nova seu

Per celebrar amb tots els ets i uts totes dues efemèrides, enguany la tradicional Cerimònia del Canvi del Capità Manaia ha alterat la seva habitual litúrgia perquè aplegui a l’hora els 20 anys que es compleixen des que la van començar a fer, sumada a l’estrena del nou local. La tradició seguida fins ara havia estat que el relleu es feia al domicili del nou capità entrant.Aquesta vegada, però, es farà davant el local propi. A un costat del carrer se situaran els legionaris, i a l’altra costat la banda, mentre que el públic podrà ocupar la part central del carrer. Inicialment el Senador que acompanya la Legió V en les reconstruccions històriques beneirà el local i a l’associació a l’estil de les cerimònies romanes de l’època, seguida pel Jurament dels Legionaris, on s’han de prémer els genitals, ja que es tracta de fer un testimoni: en llatí testiculus és el diminutiu de testis, que significa testimoni.Tot seguit tindrà lloc la Cerimònia del Canvi del Capità Manaia, quan el nou comandament passarà a encapçalar la comitiva, després de rellevar qui ho ha estat durant aquest any. Val a dir que les dues litúrgies se celebraran envoltades d’un entorn engalanat per a la ocasió. Tant el túnel que condueix al local com els carrers que l’envolten lluiran estols, banderoles i fins i tot dues columnes romanes que s’hi instal·laran perquè llueixin a l’extrem del carrer que dóna al Carrer Ample, davant de l’Arc dels Copatrons.

Sortida de la Desfilada davant l’Ermita de Sant Francesc, a Cala Bona

Abans de tot això, els Manaies de Blanes hauran perpetuat la tradició de sortir cada any des d’un lloc diferent. Les 19 primeres edicions –del 2001 al 2019- han complert amb l’objectiu d’haver sortit des d’un veïnat diferent, que els ha dut a recórrer la ciutat de dalt a baix i d’esquerra a dreta.

L’any passat ja van encetar el nou costum d’emprendre la sortida des de les diferents ermites blanenques, i per això ho van fer des de la més panoràmica: la que hi ha al cim de Sant Joan. Aquest 2023 es farà a les 5 de la tarda des de l’Ermita de Sant Francesc, a Cala Bona, des d’on emprendran una ruta pel nucli històric fins arribar al seu destí: el Carrer de Gibert que condueix al local.Un cop fetes les dues cerimònies d’inauguració de la nova seu, així com del relleu del capità, els Manaies de Blanes faran la segona part de la tradició que han perpetuat durant 20 anys. Emprendran al Joc del Gat i la Rata, una desfilada erràtica on el nombrós públic que els segueix en aquest recorregut ha de tenir les cames prou àgils per no equivocar-se al girar entre carrer i carrer.Seran prop d’una 40ena d’homes i dones que incorporen els diferents personatges en dos grups: legionaris i banda musical. La novetat d’aquest 2023 és que l’Àliga que encapçala la comitiva durà posada una corona de llorer com a símbol de victòria. Després que el dijous sant hauran celebrat tot aquest seguit d’activitats, l’endemà divendres els Manaies faran l’Anunci de la Processó a 2/4 de 10 de la nit, seguida a les 10 per l’encapçalament de la Processó del Sant Crist.

VI Canvi del Capità dels Manaies Iuniores divendres amb novetats

El matí de Divendres Sant serà el torn de la Cerimònia del Canvi del Capità dels Manaies Iuniores, que sortiran a les 12 del migdia justament des de l’Arc dels Copatrons que el dia anterior haurà lluït més que mai. Serà la sisena vegada que protagonitzen aquest esdeveniment la secció més jove dels Manaies de Blanes.Igual que els més grans, les seves desfilades desperten la sorpresa i emoció del públic que els veu passar perquè s’encarreguen de l’acte amb la mateixa solemnitat que els adults. Aquest 2023 també celebraran una respectiva novetat: han incorporat 6 nous nois i nenes que formen part de la banda musical que acompanya els i les legionàries.

En total, són 24 nois i noies menors de 14 anys que seran guiats pel nou Capità Manaia fins a la confluència del Carrer Raval amb la Plaça Verge Maria, on tindrà lloc la cerimònia. Després, continuarà la desfilada per diversos carrers del nucli històric per retornar de nou a l’Arc dels Copatrons.Data de realització: 04/04/2023 | Data de la darrera actualització: 04/04/2023


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300